Doi bărbaţi plasaţi sub control judiciar de Curtea de Apel Alba Iulia pentru furt de utilaje în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi bărbaţi din Alba au fost solicitaţi de autorităţile din Franţa în baza unor mandate europene de arestare. Cunţan Dorel Daniel şi Popa Adrian Ciprian sunt cercetaţi pentru furt de utilaje agricole în dosare deschise atât în România cât şi în ţara din vestul Europei.

Curtea de Apel Alba Iulia a decis măsura controlului judiciar pe o perioadă de 15 zile, timp în care mandatul european de arestare va fi prezentat şi tradus de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Instanţa a stabilit ca termen de judecată data de 17 februarie 2017.

Un alt interlop din Alba, ce face parte din gruparea care a acţionat în vestul Europei, Takacs Cosmin Tiberiu (38 de ani), a fost plasat sub control judiciar în 31 ianuarie. 

Cei trei sunt cercetaţi şi în România de către DIICOT Timişoara, pentru infracţiuni săvârşite în Franţa şi România. Astfe, în urma unor percheziţii DIICOT din iunie 2016, şapte bărbaţi din Alba şi alte judeţe au primit mandate de arest, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi furt de utilaje agricole din Franţa. Este vorba despre Cosmin Tiberiu Takacs, Florin Marius Necreală, Adrian Ciprian Popa, toţi trei din Alba, respectiv Cornel Daniel Cunţan (fost Irimia, zis „Banatu”), Mirel Florin Oniga (zis „Salam”), Ionel Catrinoi (zis „Piticu”) şi Nicolae Raicu. Florin Marius Necreală este un interlop din Alba Iulia cercetat şi judecat în dosare pentru infracţiuni cu violenţă, fiind condamnat la trei ani cu executare în noiembrie 2016. De asemenea, Cosmin Tiberiu Takacs este tot un interlop din Alba, condamnat cu suspendare în acelaşi dosar. 

În 9 iunie 2016, procurori DIICOT şi poliţişti de la BCCO au derulat 30 de percheziţii în judeţele Alba (10 percheziţii), Timiş, Bihor, Hunedoara, Prahova, Arad, Bacău şi Suceava, la persoane ce au constituit o grupare infracţională suspectată de furt de utilaje agricole din Franţa. Acţiunile s-au desfăşurat în două cauze, sub coordonarea procurorilor DIICOT şi ai unităţilor de parchet din Bacău, Suceava, Alba şi Bihor. Reţeaua opera încă din 2013. Potrivit DIICOT, în cauză există suspiciunea rezonabilă că mai multe persoane de cetăţenie română din judeţele Timiş şi Alba au constituit un grup infracţional organizat având drept scop furtul de utilaje agricole – în special tractoare de mari dimensiuni – de pe teritoriul statelor UE, în dauna unor societăţi comerciale având ca obiect de activitate vânzarea unor asemenea vehicule, bunurile sustrase fiind ulterior aduse pe teritoriul României şi vândute la o valoare modică. Prejudiciul cauzat prin comiterea faptelor este de peste 1.000.000 de euro.

Dosarul este similar cu unul mai vechi instrumentat de DIICOT Alba Iulia şi în care s-au pronunţat recent sentinţa finală. În total, 27 dintre inculpaţi au fost condamnaţi pentru constituire grup infracţional organizat, furt calificat, tăinuire sau alte infracţiuni. 16 dintre inculpaţi au primit pedepse principale cuprinse între 3 ani şi 2 luni închisoare până la 11 ani închisoare cu executare, iar 11 inculpaţi (care nu aveau antecedente penale) la pedepse principale cuprinse între 1 an şi 2 luni până la 4 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor.

Citiţi şi:

 

Raport Camera de Conturi: trei primării din Alba au finanţat ilegal, cu 3,6 milioane de lei, echipe de fotbal

 

Cetăţean spaniol de 51 de ani, decedat în accident de circulaţie pe DN1, în Alba. Alte trei persoane sunt rănite grav

 

Inundaţii în Apuseni. Gheaţa a blocat cursul Arieşului. Apa a intrat în zeci de case şi gospodării VIDEO

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite