Consultaţii medicale gratuite şi vaccinuri pentru locuitorii zonelor greu accesibile din Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba, în parteneriat cu Asociaţia Rotary Club “Floare de colţ” Abrud Câmpeni, a iniţiat, la Câmpeni, proiectul ”Caravana Sănătăţii”, care vizează îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei din judeţul Alba, dar şi creşterea acoperirii vaccinale până la valorile recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Prima acţiune organizată în cadrul proiectului ”Caravana Sănătăţii” a avut loc miercuri, 29 august, în oraşul Câmpeni – Capitala Ţării Moţilor – unde, sub sloganul ”Sănătate pentru moţi, sănătate pentru toţi”, în sala de şedinţe a primăriei este organizat un workshop, la care sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Consiliului judeţean, primăriilor care au asistenţă medicală comunitară, Spitalelor Orăşenesc Cîmpeni, de Boli Cronice Cîmpeni, Orăşenesc Abrud, APA CTTA Alba, Colegiului Medicilor, Asociaţiei Medicilor de Familie Asclepios, ai OAMGMAMR, filiala Alba, dar şi medici de familie.

În cadrul workshopului s-a vorbit despre eficientizarea implementării Programelor Naţionale de Sănătate, implicarea asistenţei medicale comunitare în mai multe acţiuni de sănătate publică, importanţa vaccinării şi va fi prezentat proiectul ”Apa, izvor de sănătate”. Acţiuni similare, dar şi alte tipuri de acţiuni care urmăresc prevenirea îmbolnăvirilor, vor fi derulate în mai multe localităţi din Munţii Apuseni, dar şi la Alba Iulia, Blaj, Cugir, Sebeş, Aiud, Ocna Mureş. Acesta vor fi urmate de campanii de vaccinare şi alte acţiuni de sănătate publică. 

”Caravana Sănătăţii urmăreşte îmbunătăţirea stării de sănătate a oamenilor din judeţul Alba, respectiv creşterea acoperirii vaccinale la valorile recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, protejarea sănătăţii populaţiei împotriva principalelor boli transmisibile care pot fi prevenite prin vaccinarea grupelor eligibile, protejarea sănătăţii publice prin prevenirea îmbolnăvirilor asociate factorilor de risc, îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei prin promovarea unui stil de viaţă sănătos, depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, îmbunătăţirea sănătăţii mamei, copilului, dar şi promovarea unui stil de viaţă sănătos”, a spus directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

”Oamenii care locuiesc în Munţii Apuseni au nevoie, de servicii medicale de calitate şi protecţie împotriva îmbolnăvirilor, la fel ca oricare alt cetăţean al acestei ţări. Zonele sunt izolate, greu accesibile, atât pentru pacienţi cât şi pentru medicii de familie din zonă, iar accesul este dificil de realizat cu mijloacele proprii. În acest context dorim să venim în întâmpinarea nevoilor de servicii de sănătate pentru toţi locuitorii zonei, de la bunici la nepoţi, motiv pentru care serviciile noastre se vor adresa tuturor categoriilor de vârstă. Dorim să avem alături de noi toţi medicii de familie care deservesc zona Munţilor Apuseni, şi nu numai, medici specialişti, voluntari, asistenţa medicală comunitară şi şcolară, si desigur unităţile administrativ-teritoriale de la nivelul judeţului, care cunosc cel mai bine nevoile de servicii de sănătate ale populaţiei. Ne bucurăm că avem alături de noi parteneri cu o vastă experienţă şi cu resursele necesare pentru a duce sănătate oamenilor din comunitatea noastră”, a declarat Daniela Dreghici Popa, coordonator de proiect şi director executiv adjunct la DSP Alba.

Asociaţia Rotary Club “Floare de colţ” Abrud Câmpeni va contribui la Caravana Sănătăţii cu Cabinetul medical mobil, care se va deplasa în teritoriu împreună cu personalul medical asigurat prin reţeaua de medicină de familie, medici specialişti şi asistenţă medicală comunitară, în special în zone rurale sau cu acces deficitar la servicii medicale. Cabinetul medical mobil este un autovehicul dotat cu necesarul obligatoriu pentru asigurarea unui consult medical general şi dispune de un ecograf, EKG, spirometru, audiometru, dermatoscop, glucometru, oftalmoscop, otoscop etc.

”În cei peste 6 ani de când funcţionează cabinetul medical mobil, acesta şi-a dovedit cu succes utilitatea. Ne încântă faptul că autorităţile publice au înţeles importanţa proiectului nostru pentru oamenii din aceste zone şi apreciem deschiderea lor. Împreună putem avea grijă de locuitorii judeţului Alba!”, a menţionat Ionică Mocan, reprezentantul Asociaţiei Rotary Club “Floare de colţ” Abrud Câmpeni. În cadrul proiectului sunt implicaţi medici de familie, medici specialişti, asistenţi medicali comunitari, asistenţi medicali, şcolari şi mediatori sanitari, iar beneficiari vor fi copii, adolescenţi, femei gravide, adulţi şi deopotrivă vârstnici.

Citiţi şi:

 

Probleme pentru Primăria Alba Iulia într-un contract de aproape 17 milioane de euro. A fost suspendată recepţia lucrărilor din zona interioară a Cetăţii

 

A tăiat un copac cu drujba şi a provocat moartea unui om. După 1 an a fost achitat pe motiv că nu putea să prevadă rezultatul faptei sale

 

Ce este ecartamentul şi cum influenţează conducerea unui autovehicul

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite