Cele mai scumpe pizza din istorie ar valora peste 60 de milioane de dolari. Tranzacţia din 2010 comemorată sub numele „Bitcoin Pizza Day“
0Un IT-ist din Florida - SUA a cumpărat pe data de 22 mai 2010 două pizza cu 10.000 de bitcoin, o monedă virtuală foarte puţin cunoscută la vremea respectivă. În prezent, cele două pizza ar valora peste 60 de milioane de dolari.
În 18 mai 2010, Laszlo Hanyecz a postat un anunţ pe forumul ”Bitcoin Talk”, prin care susţinea că oferă 10.000 de euro pentru două pizza.1 Bitcoin valora atunci 0.003 dolari. Nu conta de la ce firmă este pizza, putea fi făcută chiar şi de cel care avea sa o livreze, doar să nu conţină „chestii ciudate precum topping de peşte”, ci doar ”chestii standard precum ceapă, cârnăciori…” a menţionat Laszlo în cererea sa.
Fiind o cerere neobişnuită pentru vremea respectivă, unii au crezut că glumeşte. Alţii chiar i-au sugerat faptul că ar putea să vândă acele monede virtuale pentru 41 de dolari. Printre aceştia a intrat în discuţie şi o persoană care părea foarte interesată de ofertă dorind să îi livreze o pizza de la Domino’s. Problema era că această persoană era din Europa şi nu ştia daca va putea plăti cu cardul din Europa pentru o pizza astfel încât livrarea să se facă în America. Laszlo i-a spus că cele mai multe pizzerii acceptă plata cu cardul, iar el şi soţia sa comandând uneori de la Papa John. Deoarece discuţia pe forum a continuat, iar Laszlo părea tot mai serios în legătura cu oferta sa, un alt utilizator l-a întrebat dacă într-adevăr îi este foame sau doar îi place foarte mult pizza. Laszlo Hanyecz a spus ca i se pare foarte interesant să poată spune că a reuşit să cumpere ceva real, palpabil, cu bani virtuali, practic invizibili.
Anunţul publicat în 18 mai 2010 de Laszlo Hanyecz
A doua zi a raportat pe forum că a primit două pizza de la Papa John pentru care a făcut plata în Bitcoin. De-a lungul anilor, valoarea bitcoin a crescut atât de mult încât proprietarul celor 10.000 de bitcoin ar fi o persoană foarte bogată. Într-un interviu acordat ziarului New York Times, Laszlo Hanyecz a spus că nu îi pare deloc rău pentru că la vremea respectivă era ceva extraordinar să poţi să faci o plată Bitcoin pentru ceva real, palpabil. Mai mult decât atât, nimeni nu ştia că lucrurile vor evolua atât de mult. Un bitcoin este tranzacţionat în prezent cu sume cuprinse între 6.400 şi 6.600 de dolari. Cei 10.000 de bitcoin ar valora acum mai mult de 60 de milioane de dolari. Valoarea cea mai mare a fost cea de 7.421 de dolari în 6 noiembrie 2017. În circulaţie sunt în prezent 16,7 milioane de monede bitcoin cu o valoare totală ce depăşeşte 100 de miliarde de dolari. Data de 22 mai este numită în prezent ”Bitcoin Pizza Day”. Furnizorii de pizza din întreaga lume oferă reduceri pentru utilizatorii Bitcoin pentru a comemora achiziţia realizată de Laszlo Hanyecz.
Ce este Bitcoin?
Un dezvoltator de software cu pseudonimul Satoshi Nakamoto a pus bazele unei valute digitale criptografiate, descentralizate, în regim opensource, ca alternativă la sistemul monetar controlat de bănci centrale şi guverne, care tocmai trecuse printr-un eşec de proporţii istorice odată cu haosul propagat în întreaga lume de falimentul Lehman Brothers. Astfel, Bitcoinul a apărut pe piaţă în 2009, având ca scop să devină o monedă de referinţă care să fie reglementată transparent, corect şi fără compromisuri, nu de o bancă centrală sau de o autoritate de reglementare, ci de un sistem de modele matematice bine pus la punct. Cu tranzacţii efectuate direct între utilizatori, fără intermediari, şi cu securitatea asigurată de criptografie.
Bitcoin-ul este o monedă virtuală, adică o cheie de 34 de caractere, litere şi cifre, iar aceasta este stocată într-un portofel digital. Pentru a efectua transferuri, utilizatorii au nevoie de o altă cheie, de 51 de caractere. Toate tranzacţiile sunt publice, stocate într-un registru anonim (blockchain) care nu poate fi modificat decât prin efectuarea de noi tranzacţii. Monedele Bitcoin sunt „fabricate” pe baza unor modele matematice predeterminate: fiecare utilizator participă, cu puterea de procesare a computerului său, la rezolvarea unui sistem complex de ecuaţii, în urma căreia în reţeaua Bitcoin se naşte un nou bloc de cod criptografiat. Fiecare nou bloc apare aproximativ odată la 10 minute şi aduce pe piaţă 25 de unităţi Bitcoin noi. Pe măsură ce puterea de procesare direcţionată către ”minerit” se schimbă, dificultatea creării de noi Bitcoin variază. În urma „mineritului”, utilizatorii primesc Bitcoinuri pe care le pot utiliza în reţea.