Ce înseamnă cadastrarea gratuită a caselor şi a terenurilor din România. Soluţia pentru proprietarii din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cadastrare terenuri

Campania de cadastrare gratuită a terenurilor se află în plină desfăşurare, programul având ca termen de finalizare anul 2023. Obiectivul acestui program constă în măsurarea şi înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România

Cadastrarea tuturor imobilelor din România este stabilită prin H.G. nr 294/2015 privind Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF). Obiectivul acestui program constă în măsurarea şi înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România (case şi terenuri), în sistemul integrat de cadastru şi publicitate. Este cel mai mare proiect de acest gen, din ultimii 150 de ani.

În total, este vorba de 3.181 de localităţi vizate de cadastrări, iar până acum lucrările s-au finalizat circa 10%. Concret, este vorba de 52 de localităţi din Alba, 26 din Arad, patru din Argeş, 72 din Bacău, 37 din Bihor, 43 din Bistriţa-Năsăud, 26 din Botoşani, nouă din Brăila, două din Buzău, 12 din Călăraşi, 43 din Caraş-Severin, cinci din Constanţa, şase din Covasna, şapte din Dâmboviţa, 51 din Dolj, 49 din Galaţi, cinci din Gorj, cinci din Harghita, 18 din Hunedoara, 18 din Ialomiţa, trei din Iaşi, opt din Ilfov, trei din Maramureş, 56 din Mureş, 19 din Neamţ, 30 din Olt, două din Prahova, şapte din Sălaj, două din Sibiu, opt din Suceava, 39 din Teleorman, 62 din Timiş, patru din Tulcea, 23 din Vaslui şi trei din Vâlcea. Lista completă a acestora este anexată la articolul de faţă.

Dacă ne luăm după estimările făcute la finele anului 2015 de Ministerul Dezvoltării Regionale, până la sfârşitul anului 2017 ar trebui să se ajungă la un număr de 484 de imobile înregistrate (din totalul de 3.181). Pentru acest an sunt programate a fi cadastrate 200 de localităţi, în 2018 – 320 de localităţi, în 2019 – 370, în 2020 – 440, în 2021 – 490, în 2022 – 510, iar în 2023 se estimează că vor fi cadastrate gratuit 560 de localităţi. Desfăşurarea anuală a programului naţional de cadastrare gratuită constă în mai multe activităţi, nu doar în efectuarea de măsurători. Astfel, potrivit Legii cadastrului şi publicităţii imobiliare, se efectuează:

-măsurători cadastrale;

-activităţi de geodezie, cartografie, topografie şi fotogrammetrie;

-activităţi de informare şi conştientizare a publicului;

-dezvoltare şi mentenanţă a sistemelor informatice;

-conversia cărţilor funciare şi a documentaţiilor cadastrale din format analogic în format digital;

-tehnică de calcul şi de stocare.

Criteriile pentru selectarea cu prioritate a anumitor localităţi: fac obiectul dezvoltării proiectelor de infrastructură de interes naţional; fac obiectul realizării unor proiecte de dezvoltare locală şi

localităţi ce prezintă aşezări informale ale comunităţilor aflate în condiţii de sărăcie extremă.

Ce se întâmplă cu proprietarii aflaţi în străinătate?

O situaţie aparte este a beneficiarilor care se află în străinătate. Dacă proprietarii, posesorii sau alţi deţinători nu se prezintă, identificarea limitelor imobilului se va face în lipsa acestora. Primarul unităţii administrativ-teritoriale, prin compartimentele de resort din cadrul aparatului de specialitate al acestuia, eliberează certificate şi furnizează gratuit echipelor de realizare a lucrărilor sistematice de cadastru date şi informaţii cuprinse în registrul agricol, registrul de rol nominal unic şi nomenclatura stradală.

De asemenea tot primăria furnizează listele cuprinzând următoarele date: numele, prenumele codul numeric personal sau după caz, numărul de identificare fiscală, adresa domiciliului pentru persoane fizice, respectiv denumirea, adresa sediului şi codul de înregistrare fiscală sau, după caz, codul unic de înregistrare, în cazul persoanelor juridice. La acestea se adaugă orice alte informaţii şi evidenţe care ar putea fi necesare realizării lucrărilor sistematice de cadastru în vederea înscrierii în cartea funciară.

  

Până la momentul actual, aproape un sfert (24,02%) din totalul imobilelor din România au fost cadastrate, conform datelor centralizate de ANCPI. Mai exact, este vorba de aproximativ 9,6 milioane de imobile dintr-un total estimat de 40 de milioane.

Citiţi şi:

Cum se pot recupera datoriile la întreţinere. Asociaţia de proprietari poate să vândă apartamentul datornicului

Amendă sau avertisment? Cum tratează poliţiştii faptele şoferilor care încalcă legislaţia rutieră

 

Cum a fost sărbătorită împlinirea a 100 de ani de la naşterea lui Avram Iancu. Crucea inaugurată de Regele Ferdinand şi Regina Maria pe Muntele Găina

Povestea lui Ede Sztupi, motociclistul faimos care nu renunţă la pasiunea sa nici la 70 de ani: „Cu motoru' ai mai multă satisfacţie decât cu maşina“

Reţeaua spionilor CIA din România. Cum colectau americanii informaţii din desene de mână sau mesaje cu cerneală invizibilă

Lonely Planet, cel mai bun ghid de călătorii din lume, recomandă Cetatea Alba Carolina turiştilor de pretutindeni

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite