Câmpia Libertăţii din Blaj se reabilitează cu 5,2 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câmpia Libertăţii din Blaj, locul unde în anul 1848, la Marea Adunare Naţională, circa 40.000 de români au strigat ”Noi vrem să ne unim cu ţara!”, se reabilitează cu 5,2 milioane de lei, iar mai bine de jumătate din bani provin de la Consiliul Judeţean Alba.

Consilierii judeţeni din Alba au votat în ultima aşedinţă ordinară un proiect de hotărâre care vizează acordarea a trei milioane de lei pentru reabilitarea Câmpiei Libertăţii, banii fiind ceruţi de Primăria municipiului Blaj, care a motivat că obiectivul depăşeşte interesul local, acesta fiind un ”proiect anvergură naţională care ţine de lupta românilor pentru unitate naţională”.

Lucrările de reabilitare a Câmpiei Libertăţii din Blaj, vizitată anual de 5.000 de turişti, au început în vară şi se vor finaliza în circa 12 luni. Iniţial, costurile estimate au fost mai mici. Potrivit proiectului de hotărâre, se doreşte reamenajarea Câmpiei Libertăţii prin sistematizarea terenului, realizarea unor alei carosabile şi pietonale, amplasarea mobilierului urban – bănci, corpuri de iluminat, coşuri de gunoi, cişmele şi o fântâna arteziană – şi refacerea împrejmuirii.

”Lucrările principale propuse a fi realizate sunt: amenajare alei carosabile, amenajare alei pietonale, amplasare mobilier urban constând din corpuri de iluminat stradal, iluminarea ansamblului monumental Gloria, bănci, catarg repoziţionat, cişmele, coşuri de gunoi, fântână arteziană, ȋmprejmuirea incintei prin reamenajarea gardului existent, refacerea porţilor de acces şi completarea ȋmprejmuirii unde este cazul, sistem de irigaţii, refacerea spaţiilor înierbate, echiparea Câmpiei Libertătii cu utilitătile necesare: apă, canal, energie electrică”, se arată în proiectul de hotărâre aprobat joi.

Prin realizarea acestui proiect se urmăreşte valorizarea monumentului istoric şi crearea unui spaţiu optim rezolvat din punct de vedere functional şi estetic, realizând creşterea gradului de impact istoric, social şi mărirea confortului urban.

   

Pe Câmpia Libertăţii se desfăşoară, din 2013, Blaj aLive, unul dintre cele mai mari festivaluri outdoor din România. Ultimele îmbunătăţiri ale acestui obiectiv au fost realizate în anul 1998, la vizita fostului preşedinte Emil Constantinescu. Câmpia Libertăţii este situată în lunca Târnavei Mari, în spatele catedralei şi a şcolilor, aici având loc Marea Adunare Naţională din mai 1848. Obiectivul a primit acest nume după ce 40.000 de persoane au strigat, aici, ”Noi vrem să ne unim cu ţara!”.

Istoria spune că tot aici, în 1911 s-au ţinut serbările semicentenarului ASTREI la care au luat parte oameni de ştiinţă şi cultură, în timp ce Aurel Vlaicu zbura cu propriul avion deasupra mulţimii. Pe această câmpie a aterizat şi avionul care aducea vestea cea mare a reintrării României în război, pentru eliberarea Transilvaniei. În 1973, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la Revoluţia din 1848, aici au fost dezvelite 24 de busturi ale unor personalităţi ale istoriei şi culturii româneşti. În prezent sunt 26 de statui.

În 1977, pe Câmpia Libertăţii a fost ridicat Ansamblul monumental ”Gloria”, un monument de piatră, înalt de 18 metri, pe care este scris „La 15 mai 1848, pe Câmpia Libertăţii, reprezentanţii poporului român au rostit răspicat dorinţa arzătoare a realizării unităţii naţionale a statului naţional român, visul de aur al unor veacuri de suferinţă şi luptă prin istoricele cuvinte: <Vrem să ne unim cu ţara>”. Monumentul mai este compus din statuile a trei tinere fete, turnate din bronz, care reprezintă cele trei mari provincii istorice româneşti: Moldova, Muntenia şi Ardealul.

Citiţi şi:

Românul care produce chipsuri naturale, fără urmă de E-uri. „Consider că este loc pentru toată lumea pe piaţă“

România la 1913, în National Geographic: „Ţară prosperă cu armată temută, mare exportatoare de grâne, vin şi petrol“

Agricultorii din Alba înlocuiesc culturile tradiţionale cu lavanda. Cât costă şi la ce este bun ”uleiul esenţial”

Ce reprezintă numărul de stele la un hotel. Serviciile exacte pe care trebuie să le ofere în funcţie de fiecare clasificare

Aventura unui preot din Transilvania în America: strămoşul românilor din diaspora s-a împrietenit cu Benjamin Franklin

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite