VIDEO Traficanţii de aur transportau marfa de contrabandă în spaţii cu acces codat. Cum acţiona gruparea infracţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traficanţii de aur, care formează gruparea infracţională, destructurată marţi de DIICOT şi BCCO Alba Iulia, transportau marfa de contrabandă în spaţii special amenajate în autovehicule care se deschideau codat. Pentru cele 67 de kilograme de aur confiscate, prejudiciul produs în dauna statului este estimat la 2,5 milioane de lei.

Comisarul şef al BCCO Alba Iulia, Gabriel Florescu, şi procurorul şef al DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureşan, au adus precizări, într-o conferinţă de presă organizată marţi după-amiază, despre destructurarea grupului infracţional ce se ocupa cu contrabanda cu bijuterii din aur. În cadrul acţiunii au fost efectuate 225 percheziţii în 30 de judeţe ale ţării, iar trei dintre acestea au avut loc în judeţul Alba. În total, 100 de persoane dintre care 91 de învinuiţi sunt aduşi la DIICOT Alba pentru audieri. A fost confiscată cantitatea de 67 kg de bijuterii. În judeţul Alba au fost efectuate trei percheziţii şi au fost învinuite două persoane din Sebeş, patroni de magazine de bijuterii.

Anchetatorii au descoperit în cadrul cercetărilor că bijuteriile erau transportate de regulă în autocare sau în autoturisme în compartimente special amenajate, foarte bine ascunse, care aveau mecanisme de închidere/deschidere electronică. „Este vorba despre săvârşirea unei infracţiuni de contrabandă şi sustragerea de la plata accizelor pentru bijuterii din aur aduse din Turcia, printr-o reţea de contrabandişti. Se acţiona printr-o firmă de transport cu mai multe autocare precum şi pentru distribuţia în mai multe ţări din Europa, mai multe maşini mici şi mai multe persoane, Italia, Germania, Polonia, Ungaria, Ucraina. Toate autovehiculele folosite, chiar şi autocarele aveau spaţii confecţionate special, probabil că în Turcia, care se deschideau codat. După punerea contactului se apăsau butoane şi spaţiile se deschideau electric, fie în instalaţia de aer condiţionat sau air-bag, sub scaunele din faţă ale maşinii sau în alte părţi. Cea mai mare cantitate de bijuterii ridicată la un transport a fost de 20 kg. Un transport intern ducea între 10 şi 20 kg de bijuterii”, a declarat procurorul Ioan Mureşan.

Reţeaua de contrabandişti se află sub supraveghere de la începutul anului 2013, dar funcţionează de mai mult timp. Gruparea este condusă de cetăţeni turci de origine kurdă. Aceştia achiziţionau bijuterii la preţuri foarte mici, de la amaneturi pe care le transportau ilegal în alte ţări, unde le topeau, confecţionau bijuterii noi şi le reintroduceau, ilegal, în circuitul comercial. „Se achiziţiona aurul la preţ redus, se ducea în afara ţării în mod ilegal, acolo se topea, se aduceau bijuterii noi şi erau introduse în magazine şi vândute cu eludarea taxelor vamale, a accizelor, TVA şi tot ce ţinea de taxe şi impozite”, a spus comisarul şef Florescu. Prejudiciul cauzat statului prin neplata de taxe vamale, accize, TVA şi alte impozite se apropie de 2,5 milioane lei pentru cantitatea de bijuterii confiscată până marţi dimineaţă.Procurorul şef a mai spus că în cazul unui flagrant, organizat în această dimineaţă la Constanţa, într-un autocar s-au descoperit aproximativ 200.000 de dolari şi o cantitate foarte mare de bijuterii care urma să fie dusă în Turcia. De asemenea, la o firmă din Iaşi au fost depistate lingouri din aur produse într-o topitorie clandestină iar la un alt învinuit din Hunedoara s-au descoperit tranzacţii ilegale cu diamante.

Citiţi şi:

VIDEO Acţiune DIICOT şi BCCO Alba Iulia: 225 de percheziţii la traficanţi de bijuterii din aur. 100 de persoane ridicate pentru audieri

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite