„Am stors bacşişul şi am stârpit corupţia“. Discursul lui Maniu din 1936, rostit pentru alegătorii de la Vinţu de Jos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iuliu Maniu în anul 1930. Foto: historia.ro
Iuliu Maniu în anul 1930. Foto: historia.ro

Marele om politic Iuliu Maniu a susţinut în 28 iunie 1936 un discurs istoric în faţa alegătorilor săi din Vinţu de Jos, judeţul Alba. Maniu a lăudat realizările Partidului Naţional Ţărănesc, i-a criticat pe liberali, dar şi pe Regele Carol al II-lea.

Iuliu Maniu a fost deputat de Vinţu de Jos atât în Parlamentul Ungariei, înainte de Marea Unire din 1918, cât şi în Parlamentul României.

”Am crezut că voi veni la Vinţu de Jos la o adunare mică, la o sărbătoare restrânsă, unde vor veni alegătorii care au votat cu mine, din fosta circumscripţie a Vinţului de Jos, precum şi câteva sate din jur, pentru ca să povestim împreună necazurile şi dorinţele noastre, dar în loc de asta constat cu bucurie că am în faţa mea o mare, impunătoare şi însufleţită adunare, o măreaţă manifestare a sufletului românesc. Văd în jurul meu ţărani veniţi din depărtări arzând de dorul să asculte cuvântul adevărului, izvorât din căldura sufletului, văd o numeroasă şi distinsă pleiadă de intelectuali din tot cuprinsul Banatului şi al Ardealului, văd o ceată puternică de tineri, cărturari, ţărani şi chiar universitari, fapt care îmi serveşte spre mare mângâiere, fiindcă asta dovedeşte solidaritatea tuturor generaţiilor pentru ideile de libertate şi dreptate socială, în jurul partidului naţional-ţărănesc”, astfel şi-a început discursul Iuliu Maniu în faţa oamenilor din circumscripţia electorală pe care a reprezentat-o în Parlament.

Marele om politic român a fost întâmpinat de preotul ortodox din comuna vecină, Aurel Maniu, apoi de către Cărăban, al cărui tată a fost pe acel timp prim-epitrop al parohiei ortodoxe, care l-a invitat şi l-a ocrotit în casa lui, atunci când urma să fie reprezentantul român în parlamentul de la Budapesta. Al treilea care l-a salutat a fost

image

octogenarul Basil Haţieganu, fost notar în Oarda de Jos, slujbaş al statului ungar, dar în acelaşi timp, cel mai însufleţit agent electoral care a făcut propagandă pentru reuşită în toate satele. Maniu a rămas impresionat de prezenţa unui bătrân preot, Nicolae Costea, şi şi-a exprimat respectul fată de cei care şi-au vărsat sângele, marcând un moment de reculegere, după care le-a mulţumit celor care l-au votat în urmă cu 30 de ani şi tuturor celor prezenţi. Discursul a continuat cu prezentarea drumului politic: recunoaşte implicarea în politică de 40 de ani, aminteşte ca de 30 de ani este deputat al cercului Vinţu de Jos, şi mărturiseşte că oamenii au fost părtaşi ai idealurilor şi împlinirilor sale.

Maniu le-a cerut auditorilor să îl asculte ”cu o inimă curat românească şi cu mintea limpede şi să îl urmeze, declarându-se mulţumit că cei din Ardeal şi Banat au ascultat de sfaturile sale. A reamintit susceptibilitatea cu care a fost privit la început, dar şi bucuria reuşitelor că ţăranul român ”poate ara pentru copilaşii săi şi fericirea sa”. Maniu considera că ţărăniştii au apărat drepturile sfinte ale poporului din Ardeal şi Banat şi a continuat cu prezentarea a ceea ce s-a făcut în cei doi ani de guvernare ţărănistă: alegeri libere la Parlament, judeţ şi comună, scăderea dării pe pământ la jumătate, s-au şters prestaţiile de drum, s-a făcut o lege care a scăzut camăta la 10%, după care s-a realizat conversiunea datoriilor. Alte realizări prezentate de Iulia Maniu au fost: reforma organizaţiei centrale de stat prin reducerea miniştrilor de la 16 la 11, autonomia comunelor şi judeţelor, modififcarea legii jandarmilor şi a siguranţei, oprindu-i pe agenţi să lovească oamenii, adoptarea unei noi legi pentru îngrijirea sănătăţii poporului şi realizarea unui plan de înzestrare a armatei, în cazul necesităţii de apărare a ţării. ”Am stors bacşişul şi am stârpit corupţia”, după care i-a acuzat pe liberali de încălcarea drepturilor, de corupţie, cenzură şi dictatură. Referindu-se la rege, Maniu a spus că nu e bine să îi ţină aproape pe ”sfătuitorii cei răi”, care au alte interese, nu pe ale ţării. A completat că, naţiunea a căzut în amorţeală şi deznădejde sufletească şi s-a declarat cu toată convingerea contra comunismului şi contra dictaturii.

image

”Noi am luptat pe Câmpia Libertăţii în 1848 şi am jurat atunci şi apoi la Alba-Iulia în 1918 şi în 1928, că ţinem la libertate şi că ne vom păstra drepturile noastre. De aceea vă sfătuiesc pe dvs. să vă ţineţi de acele jurăminte şi să vă păstraţi drepturile constituţionale. Pentru a înlătura sărăcia, mizeria care stăpâneşte ţara întreagă, trebuie să facem mari reforme, mari schimbări economice şi sociale. Ştiu că nu sunt bani şi că este nevoie de o reformă monetară. Este nevoie de mari lucrări publice, drumuri, porturi, căi ferate, edificii publice, pentru ca poporul să aibă unde lucra şi câştiga şi să poată consuma ceea ce produce ţărănimea. Ar trebui introdusă economia social-organizată, care să fie condusă de puterea publică, pentru binele tuturor şi administraţia ţării trebuie să fie în mâna poporului. Avem raporturi de bună prietenie cu toate popoarele, ferme, şi care nu trebuie să permită nimănui să se atingă de ţara noastră. Nu putem face o politică externă cu autoritate, câtă vreme nu avem o armată puternică şi câtă vreme nu respectăm tratatele şi contractele încheiate fiind de părere că doar în timpul guvernării ţărăniste înţelegerile au fost respectate”, a mai spus Iuliu Maniu.

Politicianul a mai spus că Partidul Naţional ţărănesc a scos din iobăgie românii şi are programul cel mai minunat, prin urmare ”calea strămoşilor nu trebuie abandonată”. A condamat încălcarea legilor de către cei puternici şi a pus mai presus de orice renumele şi viitorul ţării: ”Şi dacă ar veni la dvs. unii să vă abată, spuneţi-le să vă lase în pace, să vină în tabăra noastră luptătoare, în care au loc toţi aceia care cinstesc legile lui Dumnezeu”, a mai afirmat Iuliu Maniu. Oamenii au fost de acord cu discursul acestuia şi au ovaţionat.

Citiţi şi:

Business de familie, cu lavandă, salvie şi gălbenele: cât au investit şi ce profit au

Care sunt obligaţiile poliţistului rutier faţă de şoferul oprit. „Agentul constatator nu este obligat să prezinte vreun act“

Grătarul la purtător, invenţia unui IT-ist din Alba Iulia. Are 300 de grame şi costă mai puţin de 30 de lei

FOTO Curiozităţile comunei din România cu cele mai multe sate: garduri din piatră, crama naturală în pământ, case din lemn

FOTO Cât de frumos este acum la Roşia Montană. La trei ani după scandalul aurului, a devenit aproape în întregime „monument istoric“

Satul-fantomă din Apuseni în care nu mai locuieşte nimeni. O singură dată pe an, sute de oameni readuc locul la viaţă

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite