Şanse crescute pe piaţa muncii pentru 300 de persoane din Alba, Mureş şi Sibiu, printr-un proiect cu finanţare europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Absolvenţii vor primi certificate de calificare recunoscute şi în statele UE
Absolvenţii vor primi certificate de calificare recunoscute şi în statele UE

Schimbările care au marcat piaţa muncii în ultimii ani au demonstrat că cele mai multe şanse în găsirea şi păstrarea unui loc de muncă le au cei care cunosc bine o meserie şi specialiştii. Una dintre soluţiile inteligente care deschide poarta spre piaţa muncii este participarea la programe de formare profesională, prin proiecte co-finanţate prin programul POSDRU.

În această direcţie se înscrie şi proiectul „Mediul rural-oportunitate de dezvoltare a resurselor umane”, derulat în perioada aprilie 2012-noiembrie 2013, de către SC Tobimar Construct SRL Alba Iulia, în parteneriat cu Asociaţia „Centrul de Resurse pentru Servicii Sociale“ CERESS Alba, Asociaţia „Ţara Secaşelor Alba- Sibiu“.

136 de persoane calificate gratuit în ocupaţii cerute pe piaţa muncii

Beneficiarii proiectului au fost 300 de persoane din următoarele categorii: persoane care muncesc în propria gospodărie, şomeri de lungă durată, persoane în căutarea unui loc de muncă şi persoane inactive din trei judeţe, mai exact din comunele: Roşia Montană, Meteş, Ciugud, Berghin, Daia Română, Şpring (Alba), Păuca, Loamneş şi Ludoş (judeţul Sibiu) şi Saschiz (judeţul Mureş).Activităţile proiectului au avut drept scop cunoaşterea şi rezolvarea nevoilor cu care se confruntă membrii grupului ţintă,  axate pe susţinerea măsurilor active de ocupare a forţei de muncă. În acest sens a fost înfiinţat un Centru de servicii integrate pentru dezvoltarea resurselor umane, care a avut rolul rolul de a asigura legătura între beneficiarii proiectului şi specialiştii centrului. Vorbim de servicii de informare, consiliere/orientare profesională, evaluare vocaţională, formare profesională, consultanţă şi asistenţă pentru  demararea de afaceri, toate adaptate nevoilor specifice membrilor grupului ţintă. Acest lucru a permis atingerea obiectivului proiectului, respectiv: „dezvoltarea resurselor umane şi a gradului de ocupare a forţei de muncă din mediul rural“.

Din numărul total al beneficiarilor, 136 au urmat şi finalizat programe de calificare profesională în ocupaţiile de „Lucrător în comerţ“ şi de „Zugrav, ipsosar, tapetar, vopsitor“. Fiecare absolvent a primit  un certificat de calificare recunoscut pe piaţa muncii din România, iar printr-o procedură simplă şi în statele membre ale Uniunii Europene.Un rol important în atingerea rezultatelor planificate şi a indicatorilor prognozaţi l-au avut colaboratorii proiectului: primăriile din cele 10 comune, şcoli, dar şi societăţi comerciale.
Contribuţie la atingerea indicatorilor POS DRU asumaţi de România

Proiectul derulat de SC Tobimar Construct S.R.L. contribuie la îndeplinirea indicatorilor asumaţi de România în domeniul formării profesionale. Mai exact 15 % dintre adulţi, cu vârsta între 25-64 de ani,  trebuie să participe, până în 2020,  la programe de învăţare pe tot parcursul vieţii. Partenerii proiectului au gândit şi soluţii de întreţinere şi replicare a rezultatelor obţinute, lucru care va sigura sustenabilitatea proiectului. Demersul a fost co-finanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013„Investeşte în oameni!”, Axa prioritară: 5„Promovarea măsurilor active de ocupare“, Domeniul major de intervenţie: 5.2 „Promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă"

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite