Alba Iulia este primul oraş din România care are rating de la Moody's: Ba1 cu perspectivă negativă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Retingul a fost făcut public într- conferinţă desfăşurată la Bucureşti
Retingul a fost făcut public într- conferinţă desfăşurată la Bucureşti

Municipiul Alba Iulia este prima localitate din România al cărei rating a fost publicat de agenţia internaţională Moody’s. Ratingul obţinut este Ba1 cu perspectivă negativă, dar evaluează pozitiv capacitatea de a rambursa datoria contractată şi angajamentul de a onora obligaţiile de plata asumate.

Rating-ul este o cercetare independenţa asupra modului în care un subiect, în cazul de faţă municipiul Alba Iulia, este capabil să-şi îndeplinească obligaţiile financiare în totalitate şi la termen.

“Rating-ul de emitent Ba1 al municipiului Alba Iulia este susţinut de rezultatele solide realizate că urmare a unui management bugetar prudent, aşa cum se reflectă în excedentele operaţionale constante, performanţele financiare bune şi existenţa unor rezerve la un nivel confortabil”, a spus marţi Gjorgji Josifov, reprezentantul Moody’s.

Agenţia remarcă faptul că Alba Iulia a realizat, în decursul ultimilor ani, excedente importante în bugetul de funcţionare. Acest excedent a fost de 30% din veniturile operaţionale în 2012, de la 19% în 2011, reflectând o creştere a veniturilor realizate din impozite şi taxe şi o creştere a transferurilor de la bugetul de stat, asociate cu măsurile de control a cheltuielilor implementate de administraţia locală. Aceeaşi performanţă robustă se aşteaptă şi în decursul următorilor 2 ani.

“Rating-ul obţinut de Alba Iulia este un indicator al realizărilor şi al efortului depus de toţi cetăţenii municipiului în ultimii ani. Dezvoltarea oraşului este, în primul rând, meritul locuitorilor săi şi recunoaşterea noastră trebuie să se îndrepte către ei. Alba Iulia este astăzi la un rating comparabil cu al unor capitale europene precum Zagreb sau Budapesta. S-au atras fonduri europene de peste 150 milioane euro, s-au făcut împrumuturi şi s-au emis obligaţiuni pentru co-finanţarea proiectelor europene, iar aceste fonduri au asigurat resursele necesare construirii sau modernizării a peste 23 km drumuri, peste 55.000 metri pătraţi zone pietonale, peste 20.000 metri pătraţi de parcări şi a peste 15 ha de spaţii verzi noi”, a spus primarul Mircea Hava.

Gradul de îndatorare al municipiului nu depăşeşte azi pragul de 14%, iar 6-7% din veniturile totale ale Primăriei sunt cheltuite pentru plata ratelor şi dobânzilor la creditele contractate pentru cofinanţarea proiectelor de investiţii materializare în oraş. 

“Rating-ul bun al municipiului este foarte important în perspectiva atragerii resurselor financiare pe viitor. Exerciţiul bugetar UE 2014-2020 prevede un efort de co-finanţare mult mai ridicat pentru beneficiarii de fonduri europene. Pe parcursul exerciţiului bugetar UE anterior am construit şi extins la superlativ capacitatea instituţională a municipiului Alba Iulia, dovedită deja în absorbţia a peste 150 milioane euro bani europeni, devenind cel mai mare investitor în dezvoltarea locală”, a afirmat Nicolaie Moldovan, administratorul public al municipiului.

Consideraţiile agenţiei de rating:

Moody’s consideră că performanţele financiare solide ale municipiului Alba Iulia au condus către o situaţie bună a lichidităţilor. Rezervele în numerar acumulate s-au situat la un nivel mediu de 14% din veniturile operaţionale în perioada 2010-2012. Deşi rezervele au scăzut către 10% la sfârşitul anului 2012, acestea continuă să reprezinte un aspect financiar pozitiv, de natură să contracareze potenţiale presiuni bugetare şi să sprijine programul de investiţii pe termen mediu.  

Moody’s consideră că programul de investiţii destul de consistent al Albă Iulia va constitui o provocare pentru profilul viitor al datoriei. Nivelul datoriei a scăzut la 46% din veniturile operaţionale la sfârşitul lui 2012 de la un nivel relativ stabil, de 51 %, în perioada 2009-2011. Rată netă a datoriei va creşte la 62% din veniturile oeprationale în 2012, că urmare a utilizării primei tranşe din linia de credit de 26 mil. RON, recent contractată şi a garanţiei care urmează să fie acordată companiei de apă, în valoare de 7 mil. RON.

Profilul rambursării datoriei este favorabil, cu o perioada ce ajunge până în 2027 pentru răscumpărarea obligaţiunilor (care reprezintă 68% din datorie) şi împrumuturi cu termen de rambursare de 12 ani.  Rambursările de capital pentru împrumuturi pe termen mediu se aşteaptă să însumeze 6-7% din totalul veniturilor, ceea ce este uşor de administrat având în vedere starea financiară a municipiului. 

Motive pentru perspectiva negativă

Perspectiva negativă reflectă perspectiva negativă a rating-ului suveran Baa3, precum şi cadrul macroeconomic şi instituţional care guvernează relaţiile interguvernamentale. Municipiul Alba Iulia este dependent, în mare măsură, de fondurile de la bugetul de stat primite sub formă cotelor şi sumelor defalcate din impozite ale bugetului de stat şi care reprezintă aproximativ 80% din veniturile operaţionale, în ultimii 5 ani.  Municipiul are posibilităţi limitate de a genera fonduri adiţionale sub formă de venituri proprii, pentru a reduce presiunea externă asupra bugetului.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite