VIDEO Dosar de criminalitate organizată cu 21 de inculpaţi din gruparea „Bologa“, specializată în furt de fier vechi, restituit la DIICOT Alba Iulia după 5 ani de judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un dosar de criminalitate organizată instrumentat în perioada 2007 - 2008 de DIICOT şi BCCO Alba Iulia, care vizează gruparea “Bologa” din Sebeş, a fost restituit de judecători la procurori pentru refacerea actului de sesizare. Decizia a fost luată luni, 17 iunie 2013, de Tribunalul Harghita, după 5 ani de judecată.

Soluţia Tribunalului Harghita poate fi contestată cu recurs la Curtea de Apel Târgu Mureş. Dosarul a fost judecat pe fond la Tribunalul Harghita, după ce inculpaţii au obţinut în 2009 strămutarea de la Tribunalul Alba. Cauza se referă la o grupare specializată în furt de fier vechi care a acţionat în judeţele Alba, Hunedoara şi Mehedinţi. 

După o primă sentinţă pronunţată în 2012, Curtea de Apel Târgu Mureş a decis rejudecarea dosarului la instanţa de fond. Cauza a revenit la Tribunalul Harghita, iar magistraţii de aici au ajuns la concluzia, după 5 ani de judecată, perioadă în care au şi pronunţat o sentinţă, că materialul de urmărire penală trebuie refăcut de procurorii DIICOT Alba Iulia. “În baza art. 300 alin. 2 Cod procedură penală, restituie dosarul la Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie - DIICOT Serviciul teritorial Alba Iulia pentru refacerea actului de sesizare” se afirmă în minuta Tribunalului. Articolul invocat precizează următoarele: “În cazul când se constată că sesizarea nu este făcută potrivit legii, iar neregularitatea nu poate fi înlăturată de îndată şi nici prin acordarea unui termen în acest scop, dosarul se restituie organului care a întocmit actul de sesizare, în vederea refacerii acestuia”.

21 de inculpaţi trimişi în judecată

Dosarul privind activităţile infracţionale alea aşa-zisei grupări “Bologa” a revenit în 2012 la Tribunalul Harghita, unde a fost strămutat în 2009 de la Tribunalul Alba. Instanţa de fond urma să îi judece din nou pe cei 21 de inculpaţi trimişi în judecată de DIICOT Alba Iulia în 2008. Curtea de Apel Târgu Mureş a admis apelurile tuturor părţilor şi a decis rejudecarea cauzei. Opt persoane au primit, iniţial, între 5 şi 12 ani de închisoare. Prima sentinţă a fost pronunţată în 8 iulie 2011 după 3 ani de la trimiterea în judecată.

Gruparea era specializată în furt de fier vechi şi a acţionat timp de mai mulţi ani pe raza judeţelor Alba, Hunedoara şi Mehedinţi. A fost anihilată în noiembrie 2007. 14 persoane din judeţele Alba, Hunedoara şi Mehedinţi, acuzate de săvârşirea infracţiunilor de iniţiere, constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, furt calificat, complicitate la furt calificat, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, au fost reţinute la vremea respectivă de procurori.

Anchetatorii au descins concomitent la 27 de locaţii, sedii ale societăţilor comerciale investigate şi locuinţe, ocazie cu care au fost ridicate în vederea cercetărilor aproximativ 12 tone de materiale neferoase, patru autoturisme şi autoutilitare, arme albe, bijuterii din aur, 50.000 de lei în numerar, acte financiar contabile şi evidenţele duble întocmite. În final au fost trimise în judecată, în anul 2008, 21 de persoane.

Traseul „deşeurilor de neferoase“

„Petru Bologa, Răzvan Bologa şi Mihai Zamfira au înfiinţat între anii 2000 şi 2006 mai multe societăţi comerciale cu sediile în Sebeş (judeţul Alba) şi Strehaia (judeţul Mehedinţi). Prin acestea au fost desfăşurate mai multe activităţi ilegale, între care colectarea de metale neferoase, feroaliaje şi de materiale feroase, precum şi spălarea sumelor de bani obţinute astfel“, se afirmă în rechizitoriul procurorilor. Membrii grupării sustrăgeau fier vechi din incinta unor societăţi comerciale după care îl vindeau prin intermediul propriilor firme.

Uzina Mecanică Cugir, 3Fan Construct SRL Sîntimbru, Sews România SRL, Fidax Impex SRL Alba Iulia şi Bulbucan SRL Cugir s-au constituit părţi civile în dosar. „Sumele de bani obţinute se întorceau pe traseul «deşeurilor de neferoase» rezultat din actele de provenienţă false, prin societăţile din Strehaia, iar la final erau ridicate de Mihai Zamfira şi alţi complici şi predaţi liderilor coordonatori. Astfel, se disimula originea ilicită a sumelor de bani obţinute“, se mai susţine în rechizitoriu. Prin această metodă, inculpaţii au intrat în posesia unor sume importante de bani, de ordinul a sute de mii de lei.

Petru Bologa a fost condamnat la 12 ani de închisoare, în timp ce Mihai Zamfira a primit o pedeapsă de cinci ani. Tot la 12 ani a fost condamnat şi inculpatul Petru Ciocea, considerat un alt lider al grupării. Câte 10 ani de închisoare au primit Radu Amos Lodoabă, Nicolae Orban, Tiberiu Baranka şi Adrian Ioan Cablea. Un ultim inculpat condamnat, Emilian Mărunţelu, a fost „beneficiarul“ unei pedepse de şapte ani de închisoare. Pe lista persoanelor achitate se regăsesc şi doi membri ai familiei Bologa, respectiv Petru Răzvan Bologa şi Maria Bologa.

Ceilalţi inculpaţi achitaţi sunt: Tănăsică Badea, Nicolae Simu, Gheorghe Dănuţ, Nicolae Găldean, Ioan Găldean, Aurel Herban, Constantin Blaga, Silviu Simedru, Ioan Florentin Rusu, Dorin Negru şi Mihai Marcu. Toate aceste condamnări şi achitări au fost anulate prin decizia de rejudecare pronunţată de Curtea de Apel. Dacă soluţia de restituire la parchet rămâne definitivă, procurorii vor trebui să refacă actul de sesizare cu solicitările menţionate de procurori.

Citiţi şi:

Rejudecare pentru gruparea „Bologa“, anihilată de DIICOT şi BCCO Alba Iulia. Opt inculpaţi „scapă“ de 76 ani de închisoare

Opt persoane din gruparea „Bologa“, specializată în furt de fier vechi, condamnate la 76 de ani de închisoare 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite