Traficul şi consumul de droguri a atins cifre record în Alba: 60 de inculpaţi condamnaţi în justiţie într-un an de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarele privind traficul de droguri au devenit o realitate la instanţele de judecată din Alba. În 2012 şi 2013 a existat o veritabilă ”avalanşă” de cauze privind astfel de infracţiuni. În circa 15 dosare sunt judecaţi zeci de inculpaţi. ”Vânătoarea” infractorilor traficanţi a determinat scumpirea drogurilor pe piaţa locală.

Numărul persoanelor trimise în judecată în 2012 şi 2013 pentru trafic şi consum de droguri este de aproximativ 60. O cifră foarte mare, care raportat la situaţia din ceilalţi ani şochează. Nu au fost fost judecaţi atât de mulţi inculpaţi pentru astfel de infracţiuni în întreaga perioadă de 10 ani, cuprinsă între 2000 şi 2010. Întreabarea care se pune este dacă a crescut numărul consumatorilor sau, pur şi simplu, poliţiştii de la Brigada de Combatare a Criminalităţii Organizate şi procurorii DIICOT au fost mai vigilenţi. Răspunsul este, probabil, o combinaţie a celor două cauze. Este clar, însă, că eliminarea condiţiilor restrictive privind călătoriile în Uniunea Europeană a determinat ca multe dintre persoanele judecate în prezent să intre în contact cu drogurile şi reţelele de traficanţi din vestul Europei.

Cum ajungeau drogurile în Alba

O analiză a cauzelor instrumentate în această perioadă arată că drogurile sunt, de regulă, trimise prin colet din Spania, Italia şi Franţa, cu autocarul. Cel mai comun drog descoperit de anchetatori este canabisul, urmat de marihuana şi rar, haşiş, cocaină, respectiv heroină. Grupările au ca lider, de obicei, o persoană care a fost în străinătate o perioadă de timp, a consumat droguri acolo şi a identificat posibilitatea unui câştig important în ţară din această activitate. Liderul găsit rapid adepţi acasă, care furnizau droguri în baruri, cluburi şi chiar în licee. Câştigul financiar era consistent, având în vedere că un gram de cannabis era cumpărat cu 2-3 euro în Spania şi era vândut în ţară cu peste 10 euro. Oraşele unde au fost identificate cele mai mari grupări de traficanţi şi consumatori sunt Alba Iulia, Sebeş, Blaj şi localităţi rurale din apropierea acestora. Sunt inculpaţi şi tineri de 18 ani, care vindeau droguri colegilor de liceu. 

Majoritatea celor 60 de inculpaţi a primit condamnări la pedepse cu închisoarea, cu suspendare sau sub supraveghere. Au recunoscut faptele şi au beneficiat de reduceri importante ale pedepselor. De regulă, consumatorii au primit 3-4 luni de închisoare cu suspendare, iar traficanţii şi deţinătorii de droguri ce au recunoscut infracţiunile au fost condamnaţi la 2-3 ani cu suspendare. Au fost ajutaţi şi de faptul că nu aveau antecedente penale. Dosarele se află în diferite faze de judecată, la Tribunalul Alba, Curtea de Apel şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), astfel încât pedepsele nu sunt definitive şi mai pot fi modificate. Există, însă, şi câteva condamnări cu executare. Aceşti inculpaţi sunt judecaţi, pe lângă trafic şi deţinere de droguri, şi pentru introducere în ţară de droguri sau complicitate la această infracţiune. De asemenea, sunt în curs de judecată două dosare cu inculpaţi în lipsă.

Condamnări grele

Nicolae Mănescu a primit 10 ani de închisoare la Curtea de Apel, după ce, iniţial, Tribunalul l-a condamnat la 16 ani. Potrivit anchetatorilor, în perioada august – septembrie 2011, gruparea a vândut, pe raza judeţelor Alba şi Hunedoara, cantitatea de 1.000 grame haşiş şi 10 grame cocaină. Drogurile proveneau din Spania, fiind procurate de către inculpatul Nicolae Mănescu. 

Un alt traficant condamnat la 10 ani de închisoare se numeşte Pavel Ovidiu Mailat, care era liderul unei grupări de şase persoane. În sarcina acestuia s-au reţinut mai multe infracţiuni: trafic de persoane, trafic de minori şi trafic de droguri. Procurorii susţin că, pe lângă traficul de droguri, membrii grupării au dus în străinătate un număr de şase tinere, din care una minoră, pentru a practica prostituţia. Anchetatorii au interceptat două colete care conţineau cocaină, trimise din Franţa prin intermediul unor firme de transport.

De asemenea, Petru Marius Ţiplea a fost condamnat, tot la Curtea de Apel, la 7 ani de închisoare pentru infracţiuni similare. Ţiplea primea drogurile din Madrid, printr-o firmă de transport, de la un alt inculpat care este judecat în lispă, Florin Silviu Marta. Coletul conţinea, de regulă, două borcane de cafea ness, iar în unul dintre el era ascunsă cantitatea de haşiş expediată (45 - 50 grame), ambalată în folie de plastic. Ţiplea transporta drogurile la domiciliu, unde, în prezenţa şi cu ajutorul fiicei sale minoră de 12 ani, porţiona drogurile în pachete de un gram. Gruparea avea 12 membri, fiind cea mai mare dintre cele destructurate în ultimii ani. Soluţia definitivă în toate cele trei dosare aparţine ÎCCJ. În celelalte cauze mai există încă cinci condamnări cu executare, la pedepse cuprinse între 2 ani şi 4 ani de închisoare. 

”Vânătoarea” infractorilor traficanţi a determinat scumpirea drogurilor pe piaţa locală. Astfel, dacă în urmă cu 1 an de zile un gram de cannabis putea fi cumpărat şi cu mai puţin de 50 de lei, ulterior ”marfa” s-a scumpit chiar şi până la 90 de lei.

Citiţi şi:

Traficant de droguri din Alba, care îşi punea fiica de 12 ani să porţioneze canabis şi haşiş, condamnat la 7 ani de închisoare

Nouă traficanţi de droguri din Alba Iulia condamnaţi la închisoare cu suspendare după ce au recunoscut faptele

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite