Sentinţă definitivă. Primăria Alba Iulia scapă de o corecţie financiară pe un proiect cu finanţare europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corecţia anulată de instanţă a fost aplicată proiectului de modernizare a DN 74 A, Alba Iulia-Zlatna
Corecţia anulată de instanţă a fost aplicată proiectului de modernizare a DN 74 A, Alba Iulia-Zlatna

Sentinţa definitivă a fost dată de judecătorii Curţii de Apel Alba Iulia. Magistraţii au stabilit că procesul verbal de constatare a neregurilor financiare pe proiectul de modernizare a DN 74 A, Alba Iulia-Zlatna, de către angajaţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice sunt nefondate şi neîntemeiate.

Proiectul cu finanţare europeană pe care ofiţerii de control şi evaluare din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice au trasat corecţia financiară se referă la modernizarea DN 74, la ieşirea din municipiul Alba Iulia spre oraşul Zlatna şi Munţii Apuseni.

Corecţie financiară anulată în instanţă

Specialiştii Ministerului au susţinut că Primăria a impus nejustificat criterii de calificare şi selectie subcontractorilor, sustinând că acest lucru putea fi aplicat doar ofertanţilor, când a fost vorba de dirigenţia de şantier. Cirecţia financiară este de aproximativ 700.000 de lei. Primăria a atacat decizia în instanţă. O soluţie favorabilă administraţiei locale a fost dată în februarie 2013 de judecătorii de la Tribunalul Alba.
Acum, şi judecătorii de la Curtea de Apel au stabilit că,  atât procesul verbal de constatare a neregurilor financiare cât şi decizia prin care s-a respins de către Minister contestaţia administrativă,  sunt nefondate şi neîntemeiate. Astfel, a fost anulată şi corecţia de 5%, care s-a ridicat la câteva sute de lei. Decizia este definitivă şi irevocabilă.

„Nu luam in discutie suma, in acest caz fiind nesemnificativa. Luam in calcul principiile aplicarii unei astfel de sanctiuni care, din pacate, trebuiesc demontate cu efort, pierdere de timp si bani, in instanta. Singurii in masura sa se pronunte asupra modului in care noi am lucrat in proiectele europene, care pentru multi a fost un exemplu, sunt astazi judecatorii. Asta pentru ca “specialistii” s-au grabit sa caute nereguli fara a avea un temei legal. Va vom tine la current cu privire la evolutia acestor spete care au afectat bugetul orasului si capacitatea noastra de a continua proiecte importante de dezvoltare edilitara“, susţine primarul Mircea Hava.

Corecţii financiare de 6,3 milioane de euro pe proiecte cu fonduri europene

Primăria Alba Iulia are de suportat şi alte corecţii financiare de 28,7 milioane lei (6,3 milioane de euro) în cazul a opt proiecte de investiţii finanţate din fonduri europene finanţate prin Programul Operaţional Regional. Proiectele vizate de corecţiile Direcţiei de Control din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale sunt cele referitoare la modernizările efectuate în Cetate, respectiv la reparaţiile pe drumurile naţionale de acces în oraş. Suma de achitat reprezintă mai mult de 10 procente din valoarea totală a proiectelor, de aproximativ 217 milioane de lei, inclusiv TVA (circa 50 milioane de euro).

Beneficiarii de fonduri europene care vor să atace în instanţă corecţiile financiare încasate pe proiecte cu finanţare europeană trebuie să se înarmeze cu răbdare. Procesele poate dura şi patru ani. (Articol scris de Nicu Neag).

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite