Afacerist italian controversat, arestat la Alba Iulia pentru o condamnare la 9 ani de închisoare în Italia. Cine este Ariganello Pasqualino

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mandatul european de arest a ajuns la Curtea de Apel
Mandatul european de arest a ajuns la Curtea de Apel

Un contoversat om de afaceri italian, cu legături strânse în trecut la nivelul unor lideri politici din Alba Iulia, a fost arestat la domiciliu ca urmare a unui mandat european emis de statul italian. Ariganello Pasqualino este condamnat la 9 ani şi 3 luni de închisoare, pentru infracţiuni economice în Italia.

Condamnarea la închisoare în Italia pentru omul de afaceri de 62 de ani, care locuieşte în Alba Iulia, datează de peste 10 ani, devenind definitivă în 2008. Autorităţile italiene nu au solicitat părţii române arestarea afaceristului decât în februarie 2018. Marţi, 6 februarie, Curtea de Apel Alba Iulia a decis arestarea la domiciliu a persoanei solicitate. 

Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi în consecinţă: În baza art. 101 alin. 5 lit. a din Legea nr. 302/2004 dispune arestarea provizorie la domiciliu în vederea predării a persoanei solicitate ARIGANELLO PASQUALINO, pe o perioadă de 15 zile, începând cu data de 06.02.2018 şi până la data de 20.02.2018. În baza art. 221 alin. 1 din Codul de procedură penală dispune ca persoana solicitată să nu părăsească pe timpul cât se află sub măsura arestului la domiciliu imobilului. (...) Supravegherea respectării de către persoana solicitată a măsurii şi a obligaţiilor care îi revin pe durata măsurii arestului la domiciliu se va realiza de către Poliţia Municipiului Alba Iulia, judeţul Alba. Cu drept de contestaţie în termen de 24 de ore de la pronunţare. Pronunţată în şedinţa publică din 06 februarie 2018. Amână soluţionarea cauzei la data de 20.02.2018 ora 13:00”, se afirmă în minuta deciziei de la Curtea de Apel. Interesant este faptul că măsura arestului la domiciliu a fost solicitată de procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel.

Un cetăţean italian, urmărit de autorităţile din Italia, pentru bancrută frauduloasă, a fost depistat de poliţiştii români, cu sprijinul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al Poliţiei Române. La data 6 februarie a.c., poliţiştii din Alba Iulia au depistat, pe raza municipiului, un bărbat, de 62 de ani, cetăţean italian, urmărit internaţional. Pe numele acestuia, autorităţile judiciare din Italia au emis un mandat european de arestare, pentru săvârşirea infracţiunii de bancrută frauduloasă, fiind condamnat la  pedeapsa închisorii de 9 ani, 3 luni şi 29 zile de închisoare. Pentru depistarea celui în cauză, poliţiştii au beneficiat de date şi informaţii suplimentare, obţinute prin intermediul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române. Bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, ulterior fiind arestat, până la predarea către autorităţile judiciare din Italia”, se afirmă într-un comunicat de presă al IPJ Alba.

Situaţia omului de afaceri va fi rediscutată în 20 februarie, până când autorităţile trebuie să prezinte instanţei mandatul de arest tradus în limba română. Ariganello Pasqualino nu a recunoscut în faţa instanţei acuzaţiile şi condamnarea din Italia, susţinând că nu a avut firme în Italia şi nici nu a desfăşurat activităţi economice. Italianul locuieşte în Alba Iulia de peste 15 ani. Aici a înfiinţat o societate de construcţii, SC Trustul de Construcţii Industriale SRL, care a avut o activitate economică importantă în anii 2000. Italianul mai deţinea la Alba Iulia şi restaurantul Nettuno, folosit de politicienii care administrau oraşul pentru diverse acţiuni mai mult sau mai puţin electorale.

În 2007, firma italianului a achiziţonat ”ruinele” fostei fabrici Refractara din Alba Iulia pentru suma de 10 milioane de euro, din care ar fi achitat efectiv doar 2 milioane de euro. La vremea respectivă se susţinea că Ariganello Pasqualino ar fi răspuns, astfel, unei ”rugăminţi” venite din partea primarului Mircea Hava, care şi-a început cariera de inginer în fabrica de cărămizi refractare din Alba Iulia. Afacerea respectivă a însemnat, însă, începutul sfârşitului pentru afacerile italianului şi intrat şi în atenţia organelor de anchetă datorită unor suspiciuni de spălare de bani de ordinul milioanelor de euro. Firma italianului a ajuns în faliment, datorită incapacităţii de a valorifica fabrica şi terenul achiziţionate în 2007, care au fost vândute, ulterior, de un lichidator. Refractara a fost dărâmată integral pentru recuperarea fierului vechi.

Ariganello Pasqualino a cochetat în România şi cu fotbalul. În 2014 a fost impus preşedinte al asociaţiei Fundaţia Primăvara Clujană, cea care se ocupă de Centrul de copii şi juniori al Universităţii Cluj, unde i-a luat locul patronului Romprest, Florian Walter. Italianul a deţinut această funcţie până în aprilie 2016.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite