Şcoli săteşti desfiinţate arbitrar în Apuseni. Copii puşi în situaţia dramatică de a merge zilnic zeci de kilometri ca să poată învăţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci copii din satul Geogel, comuna Ponor, sunt nevoiţi să meargă zilnic kilometri întregi pe jos, după ce Inspectoratul Şcolar Alba a decis să închidă, după zeci de ani de funcţionare, şcoala generală din sat.

În judeţul Alba au fost închise înainte de debutul anului şcolar 2017 - 2018 peste 30 de unităţi şcolare, respectiv grădiniţe şi şcoli primare sau gimnaziale. Sute de copii afectaţi de această decizie arbitrară, luată exclusiv pe criterii financiare, sunt nevoiţi să facă naveta la alte şcoli, în unele cazuri aflate la mulţi kilometri distanţă.

Dacă în cazul oraşelor sau comunelor de la şes, transportul elevilor nu este o problemă foarte gravă, în zona montană, decizia de desfiinţare a şcolilor a produs veritabile drame familiale. Mulţi copii sunt obligaţi să facă o navetă foarte grea până la şcoala la care au fost rearondaţi printr-o decizie ”din pix” şi luată din birou de conducerea Inspectoratului Şcolar. 

În această situaţie limită se află şi cinci copii care au studiat până în acest an la Şcoala Generală din satul Geogel, comuna Ponor. Unul dintre aceşti copii este la grădiniţă, un altul în clasa I, iar ceilalţi în clasele a III-a, a IV-a şi a VIII-a. Pentru a ajunge la şcoala din Ponor în siguranţă sunt însoţiţi de părinţi, dar aceştia nu pot să facă drumul în fiecare zi, astfel încât copiii au lipsit mult de la cursuri în perioada cât a trecut de la începutul anului şcolar. ”Am mers cu ei cât am putut, dar nu mai reuşim nici noi să facem faţă. De la noi sunt 9 kilometri, iar ceilalţi care stau în centrul satului trebuie să meargă 7 kilometri. De când a început şcoala, mai mult au stat acasă pentru că nu au mai putut face naveta. Dacă vine iarna nu vor mai putea merge de loc, iar transport nu există şi nici nu ni s-a promis că se va putea rezolva”, spune Floarea Bibarţ, mama unuia dintre copiii care trebuie să facă naveta la şcoală pe jos.

Dacă se ia în considerare drumul dus-întors, copii trebuie să parcurgă zilnic până la 18 kilometri, lucru imposibil de făcut zilnic chiar şi pentru un adult.

sat geogel alba

Mica comunitate din Geogel, la o slujbă religioasă. Foto: Parohia Geogel

Situaţia este şi mai complicată de faptul că o parte din drum trece printr-o pădure. ”Putem fi oricând atacaţi de animale sălbatice pentru că singuri nu îi lăsăm să meargă. Am văzut mistreţi şi sigur sunt şi lupi. Nu ştiu ce să ne mai facem, pentru că suntem disperaţi. Puteau să mai ţină o vreme şcoala din sat. Nu s-au gândit deloc la copii. Maşina primăriei este stricată, iar de la Inspectoratul Şcolar ni s-a spus că nu au acum cum să trimită o altă maşină”, a completat femeia.

Reprezentanţii Primăriei Ponor au precizat că vor încerca să asigure în perioada de iarnă transportul copiilor la şcoală, dar acest lucru depine în mare măsură de ”rezistenţa” maşinii pe care instituţia o are în dotare. Posibilitatea copiilor din Geogel de a merge regulat la şcoală pe termn scurt nu este una asigurată. Venirea iernii însemană mai mult ca sigur blocarea drumurilor de pământ şi piatră, ceea ce va însemna limitarea drastică a acestului auto, chiar şi în situaţia în care va fi asigurat. 

sat geogel alba

Satul Geogel este amplasat într-o zonă pitorească din sudul Munţilor Apuseni, caracterizată printr-o depopulare puternică în ultimii 20 de ani. Mai trăiesc la Geogel doar circa 100 de persoane, majoritatea vârstnici. Tinerii care au mai rămas vor pleca şi ei, foarte probabil, impulsionaţi şi de imposibilitatea de a-şi da copiii la o şcoală apropiată, unde să poată frecventa zilnic cursurile. Satul este cunoscut mai ales printr-o bisericuţă de lemn, monument istoric, ce datează din anul 1751.

Citiţi şi:

 

FOTO VIDEO Cum arată primul AKM românesc produs la Cugir. Arma de asalt modernă e superioară variantei ruseşti

 

VIDEO Soţul unei judecătoare din Alba, reţinut de procurori DIICOT în dosarul grupului infracţional acuzat de spălare de bani şi evaziune din afaceri cu aur

 

FOTO Chipurile create de natură în stâncile din Apuseni. Sfinxul Roşiei Montane şi imaginea regelui Decebal

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite