Unde s-au dus voucherele de vacanţă ale bugetarilor şi ce venituri au generat turismului local
0Valoarea voucherelor de vacanţă acordate angajaţilor a atins nivelul-record de 125 de milioane de euro, în iunie. O situaţie de-a dreptul salvatoare pentru o industrie a turismului care nu s-a bucurat de vreme bună la început de sezon.
„Te salut, bătrâne Tomis!“. Aşa suna una dintre replicile din celebrul film al anilor ’70, BD la munte şi la mare. Cadrele de legătură ale peliculei comediei poliţiste din perioada comunistă arăta plaje pline de oameni care se relaxau după un an de muncă. Turişti care, în general, ajungeau la mare graţie biletelor cu reducere obţinute prin sindicat. După 1990, organizaţiile sindicale nu au mai avut fondurile necesare pentru a subvenţiona în masă vacanţele salariaţilor, iar după 2000 numărul sindicaliştilor a scăzut din cauza restructurărilor din industrie.
Turismul intern avea să resimtă puternic aceste schimbări, clienţii cu bani migrând către destinaţii externe, iar cei cu venituri reduse tăind de pe listă vacanţele. Tot după 2000, jucătorii din turism au presat mediul politic să găsească o soluţie pentru sprijinirea industriei ospitalităţii. Aşa a apărut ideea unor tichete de vacanţă care să fie oferite de angajatori salariaţilor.
Citiţi continuarea articolului pe www.newmoney.ro