Tradiţii ciudate: de la săritul peste bebeluşi până la festivalul virilităţii
0De la săritura peste bebeluşii proaspăt botezaţi, obişnuită în Castrill de Murcia, până la mersul pe cărbuni încinşi, cu soţia în spate, lumea este un loc al constrastelor, tradiţiilor şi obiceiurilor care nu mai trebuie chestionate, ci doar urmărite ca un spectacol în derulare.
Micul oraş spaniol, Castrill de Murcia, a putut fi considerat, de către occidentalii moderni, un loc extrem de periculos pentru copii. Festivalul anual El Colacho, ţinut în fiecare iunie, s-a desfăşurat sub ochii unor turişti prea puţin impresionaţi plăcut de ceea ce au văzut.
Un bărbat îmbrăcat ca un diavol sărea peste mai mulţi bebeluşi, gest care simbolizează curăţarea păcatelor originare. Festivalul, care datează din 1621, aduce aminte de lupta eternă dintre bine şi rău şi se crede că acest gest aduce copiii pe drumul cel bun al vieţii lor, deschizându-le porţile cătrei rai. Se presupune că păcatele sunt alungate din întreg oraşul, în timpul acestui proces.
Potrivit tradiţiei, părinţii îşi aşază copiii în vârstă de un an pe o saltea în centrul oraşului. Apoi, un bărbat deghizat într-o variantă galbenă veselă a diavolului îşi ia un punct de pornire, de unde începe să alerge şi să sară peste copii. În acest timp, un alt bărbat sumbru, bate într-o tobă care acompaniază ritualul. „Suntem mândri că am reuşit să păstrăm vie această tradiţie de-a lungul timpului”, a spus primarul oraşului, Marianela Manrique.
Ceremonia de spălare a păcatelor este punctul culminant al unui eveniment care durează patru zile. Cu toate că nu au fost raportate accidente de-a lungul anilor, festivalul este considerat printre cele mai riscante din lume. Anul trecut, Papa Benedict al XVI-lea a ordonat preoţilor să păstreze distanţa faţă de acest eveniment.
Spania nu este singurul loc în care tradiţiile depăşesc imaginaţia contemporanilor, cu toate că este ţara cu numeroase obiceiuri mai mult sau mai puţin stranii.
În Maharashtra (foto), India, este o practică des întâlnită cea în care copiii sunt aruncaţi de la 15 metri înălţime, din vârful unui templu. Potrivit tradiţiei, asta întăreşte vigurozitatea şi inteligenţa copilului, precum şi faptul că-i asigură noroc în anii maturităţii sale. Potrivit aceleiaşi tradiţii, există mereu oameni la baza templului care să prindă copiii.
Şi în China există destule tradiţii pentru copii, chiar dinainte ca aceştia să se fi născut. Potrivit uneia dintre tradiţii, soţul ar trebui să-şi care soţia însărcinată pe un pat de cărbuni încinşi când intră prima dată în casă, în ipostaza de viitori părinţi. Se spune că aşa viitoarea mamă va avea parte de un travaliu scurt şi uşor.
Kanamara Matsuri (foto) sau, altfel spus, festivalul penisului. Această tradiţie japoneză sărbătoreşte virilitatea printr-un festival ale cărui simboluri falice sunt peste tot. Pe 15 martie, o reproducere imensă din lemn a organului masculin este plimbată prin tot oraşul pentru a oferi virilitate tuturor locuitorilor, dar şi ca semn de recunoştinţă.