Rechinii, de la desfătare culinară la atracţie turistică prin scufundări libere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marii împătimiţi ai supei de rechin sunt asiaticii, cu preponderenţă chinezii FOTO Reuters
Marii împătimiţi ai supei de rechin sunt asiaticii, cu preponderenţă chinezii FOTO Reuters

Rechinii din oceane aduc câştiguri substanţiale, datorită cheltuielilor făcute de asiaticii împătimiţi ai supei de aripioare de rechin, dar un studiu citat de Reuters arată că adevărata mină de aur nu se găseşte în farfurii, ci în turism. Scufundarile libere, în apropierea acestor făpturi marine, reprezintă o activitate turistică de 242 de milioane de euro pe an, cifrele fiind în continuă creştere.

Din Australia până în Caraibe, suma de pe urma capturilor rechinilor se ridică, anual, la 38 de milioane de euro şi asta doar pentru a satisface cererea de supă de rechin, în special din China, potrivit unui studiu citat de Reuters.

„Sperăm ca oamenii să conştientizeze că rechinii nu sunt valoroşi numai în farfurie“, a declarat autorul studiului Andres Cisneros—Montemayor de la Universitatea British Columbia din Canada.

Suma câştigată de pe urma turiştilor care plătesc să vadă rechinii se ridică la aproximativ 242 de milioane de euro şi se anticipă o creştere de până la 600 de milioane.

485 de milioane de euro provin din comercializarea rechinilor pentru preparate alimentare, însă această valoare a fost în scădere în ultimii ani, potrivit mai multor specialişti din Canada, din Statele Unite ale Americii şi din Mexic.

Palau, Maldive, Bahamas, Insulele Marshall şi Noua Caledonie sunt doar câteva locuri unde pescuitul rechinilor pentru comercializare a fost interzis.

„Multe ţări dispun de un stimulent financiar pentru a conserva habitatul natural al rechinilor“, a mărturisit Jill Hepp, un membru care a luat parte la desfăşurarea studiului. Acesta din urmă doreşte extinderea zonelor ce urmează să fie protejate.

Observarea rechinului alb sau al rechinului-ciocan atrage, anual, aproape 600.000 de turişti. Acest fapt generează 10.000 de locuri de muncă în 29 de ţări diferite.

Cu toate acestea, iubitorii supei din aripioare de rechin nu vor renunţa uşor la felul lor favorit de mâncare în favoarea turismului.

Pescarii trebuie să aprecieze mai mult organizaţiile turistice. 

Aceştia pot recurge la folosirea propriilor bărci pentru a le arăta oamenilor rechinii, scrie Reuters. Unii dintre ei pot închiria echipamente de scufundat pentru o experineţă completă alături de aceste animale ale oceanelor.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite