„O veche capitală otomană iese la suprafaţă“: BBC publică un articol despre baia turcească veche de 400 de ani descoperită de arheologi la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BBC a publicat un amplu articol în secţiunea de travel „Uimitoare poveşti de călătorie”, intitulat  „O veche capitală otomană iese la suprafaţă“, în care sunt prezentate ca atracţie turistică vestigiile unei băi turceşti descoperite în Piaţa Libertăţii din Timişoara, cu ocazia lucrărilor de reabilitare a centrului istoric.

La sfârşitul anului 2014, arheologul Dorel Miclea, cel care a condus şantierul arheologic din Piaţa Libertăţii din Timişoara, declara pentru Mediafax că de la începerea lucrărilor de amenajare a centrului istoric în această piaţă au fost descoperite urme ale unor clădiri, precum şi mai multe obiecte, cea mai importantă descoperire fiind reprezentată de zidurile unei clădiri care au aparţinut unei băi turceşti.

"În colţul de nord-est al pieţei s-au descoperit zidurile unei clădiri, probabil vorbim de băile turceşti. Clădirea are mai multe încăperi, pavate cu dale de cărămidă, unele dintre încăperi fiind hexagonale. Se văd urmele unor pilaştri, probabil susţineau acoperişul, precum şi blocuri mari de piatră ce se aflau probabil la intrarea în clădirea principală", declara la momentul descoperirii arheologul Dorel Miclea.

Vestigiile recent descoperite în capitala Banatului, dar şi oraşul în sine fac obiectul unui articol detaliat publicat de colaboratorul Urooj Qureshi în secţiunea turism a site-ului BBC, intitulat  „O veche capitală otomană iese la suprafaţă“.

„Nu am bănuit că una dintre pieţele mele favorite din România ascundea un secret sub înfăţişarea sa modernă europeană. Auzisem zvonuri despre faptul că în Piaţa Libertăţii din Timişoara a existat o magnifică baie turcească, pe vremea Imperiului Otoman. Dar niciodată nu am văzut altceva din perioada aceea, cu excepţia unui însemn cu înscrisuri arabe de pe faţada unei clădiri din apropiere. În septembrie 2014, când am reveni în oraşul din vestul României, am descoperit ceva captivant: arheologii au săpat şi au descoperit baia veche de 400 de ani cunoscută ca Marele Hammam“, scrie fotograful pentru BBC. 

image

FOTO bbc.com/ Urooj Qureshi 

Acesta compară vizita pe care a făcut-o la ruinele scoase la lumină de arheologi cu o călătorie în timp oferită de un oraş pe care ajungi să-l cunoşti, dar care reuşeşte să te surprindă cu trecutul său. 

„Am fost nerăbdător să explorez comorile scoase la lumină. Am întrebat în jur şi am aflat că arheologii au găsit mai mult decât băile turceşti. Echipele făceau săpături în mai multe zone din centrul istoric, iar trecutul oriental al oraşului era scos la suprafaţă. Am fost de-a dreptul entuziasmat. Este nemaipomenit să observi cum un oraş pe care ai ajuns să-l cunosti îşi dezvăluite o nouă înfăţişare şi îţi oferă noi locuri de explorat. M-am simţit ca şi cum aş fi călătorit în timp“. 

În timp ce stăteam în zona săpăturilor făcute pentru a scoate la lumină Marele Hammam, am putut să admir ruinele unor foste încăperi şi gurile de aerisire care erau restaurate pas cu pas. M-am gândit la zecile de vizite pe care le-am făcut în Piaţa Libertăţii fără să am habar ce zace dedesubt. Piaţa este situată central, între Piaţa Unirii, un loc popular de promenadă, cu baruri şi cafenele, şi Piaţa Operei, unde au loc unele dintre cele mai importante activităţi culturale ale oraşului. În comparaţie cu cele două pieţe aglomerate, Piaţa Libertăţii pare o oază de calm, străjuită de copacii la umbra cărora te poţi odihni privind la ce se petrece în jur. Probabil că şi în secolul 17, piaţa aceasta era un loc perfect de unde puteai să priveşti lumea, îşi imaginează fotograful. În încheiere, autorul recomandă Timişoara ca o destinaţie turistică care mai are încă multe secrete ce aşteaptă să fie dezgropate. 

Potrivit istoricilor, Cetatea Timişoarei a început să se dezvolte sub stăpânirea ungară a lui Carol Robert de Anjou, în secolul al XIV-lea, devenind pentru scurt timp şi capitală a Regatului Ungar. Cetatea a fost apoi cucerită de otomani, în 1552, şi pentru aproape două secole a devenit un important bastion militar turcesc. În 1716 Timişoara a fost cucerită de Imperiul Habsburgic.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite