Jonathan Legg, Discovery Channel: „Italia are mâncarea, Franţa are moda, dar România este cea mai primitoare din Europa“
0Realizatorii emisiunii de călătorii „Road Less Traveled“ au inclus România printre destinaţiile recomandate turiştilor în cel de-al treilea sezon, care va fi difuzat în Statele Unite peste câteva luni. Jonathan Legg, prezentatorul şi vedeta emisiunii, s-a declarat impresionat de peisajele, istoria şi gastronomia noastră într-un interviu pentru adevarul.ro.
România va fi prezentată într-unul dintre episoadele celui mai nou sezon al emisiunii de călătorii „Road Less Traveled“, difuzată de postul de televiziune Discovery Channel în SUA. Echipa de filmare a filmat două săptămâni la Bucureşti şi la Sibiu, timp suficient pentru a cunoaşte istoria şi cultura ţării.
Prezentatorul şi vedeta emisiunii a venit pentru a doua oară în ţara noastră cu acest prilej şi, după ce a bătut ţara în lung şi-n lat, impresia frumoasă despre România i s-a reconfirmat, ne-a spus în cadrul unui interviu acordat adevarul.ro. Locurile de care s-a îndrăgostit în urmă cu 10 ani, când a zburat cu parapanta la Braşov, sunt încă neastinse de turişti şi perfecte pentru a fi explorate în tihnă.
Viaţa cosmopolită din Bucureşti, bisericile din Sibiu, peisajele spectaculoase din plimbările pe Dunăre, dar şi bucătăria noastră tradiţională l-au convins să spună că ţara noastră merită la fel de multă atenţie din partea turiştilor precum Italia sau Franţa. Episodul despre România nu va fi difuzat deocamdată în România.
„Adevărul“: România este una dintre ţările care văr fi prezentate în emisiunea Road Less Traveled. Cum aţi decis să filmaţi în ţara noastră?
Jonathan Legg (J.L.): Am venit pentru prima dată în România acum zece ani, cu mult înainte de a avea această emisiune. Căutam un loc deosebit în care să mă dau cu parapanta, iar un amic pilot din Brazilia mi-a recomandat să merg în Braşov. Am stat o lună în zonă, timp în care am zburat cu parapanta, mi-am făcut prieteni şi am mers cu bicicleta prin împrejurimi, unde am explorat minunatele biserici fortificate specifice regiunii. Experienţa mi-a lăsat o impresie atât de plăcută, încât am ştiut că mă voi întoarce într-o zi.
FOTO: Facebook
Când am început să filmăm cel de-al treilea sezon al emisiunii, în Europa, nu aveam niciun dubiu că voi dedica un episod României. Aceasta a fost şansa mea de a mă reîntoarce şi a revedea ţara dintr-o perspectivă cu totul diferită.
„Adevărul“: Acum, după ce ai vizitat ţara noastră, crezi că turiştii străini ar putea trăi experenţe unice aici?
J.L.: Cred că România este o destinaţie turistică foarte accesibilă. Majoritatea turiştilor nu se gândesc la ea la fel de mult precum la Marea Britanie, Franţa sau Italia. Turiştii obişnuiţi nu o iau în calcul, dar tocmai asta ar trebui să o facă o destinaţie turistică atrăgătoare pentru turiştii care preferă cărările mai puţin bătătorite. Este un prilej să te bucuri de o ţară cu o istorie bogată şi locuri uimitoare fără aglomeraţia pe care o întâlneşti de obicei în asemenea destinaţii. Cu siguranţă, lucrul acesta se va schimba într-o bună zi. Pe măsură ce tot mai mulţi oameni descoperă ce are România de oferit, această ţară va intra în turismul de masă.
„Adevărul“: În ce locuri aţi filmat?
J.L.: Am filmat cea mai mare parte a emisiunii în Bucureşti. Oraşul acesta are foarte multe de oferit ca şi conţinut unic de care am avut nevoie pentru emisiune. Am făcut o excursie extraordinară la Sibiu, unde am filmat câteva dintre bisericile fortificate saxone din regiune, precum şi o excrusie pe Dunăre. A fost pentru prima dată când am văzut râul traversând dealuri pitoreşti, pline de copaci în culorile toamnei. Ce loc minunat!
„Adevărul“: Ce locuri te-au impresionat cel mai mult?
J.L.: Încă mă mai gândesc la toate castelele, fortăreţele şi bisericile superbe pe care ai ocazia să le explorezi nestingherit. În Anglia, trebuie să cumperi bilet şi să stai la coadă pentru a te bucura de o asemenea experienţă. În România, te poţi plimba în voie ca şi cum ai fi prima persoană care descoperă acel lucru. Te simţi ca Indiana Jones.
FOTO: Facebook
„Adevărul“: Ai gustat preparatele tradiţionale româneşti, cum ar fi sarmalele şi ţuica?
J.L.: Iubesc sarmalele. Un alt lucru pe care l-am observat este că românii gătesc supe şi tocăniţe fantastice. Cele mai bune pe care le-am mâncat în Europa. Sunt poerfecte într-o zi răcoroasă de toamnă!
„Adevărul“: Ce impresie ţi-au lăsat românii ca gazde?
J.L.: Aceasta este cea mai mare atracţie a României ca destinaţie turistică. Italia are mâncarea, Franţa are moda, dar România este cea mai primitoare din Europa. În prima mea călătorie la voi, oamenii pe care i-am întâlnit în tren mă invitau să iau masa în casa lor şi îmi puneau la dispoziţie obiectele lor de preţ pentru a le oferi cadou părinţilor mei. Nu-mi venea să cred. Întreaga vizită a fost aşa. Am fost invitaţi în câteva case unde oamenii ne-au oferit băuturi şi au stat de vorbă cu noi în sufrageriile lor ca şi cum eram prieteni apropiaţi care veneau, în sfârşit, acasă. Cele mai frumoase amintiri pe care le poţi păstra din călătoriile tale nu vor fi obiectivele turistice vizitate, ci oamenii de care te apropii... ospitalitatea cu care eşti primit... gesturile frumoase şi necondiţionate. Am mai multe amintiri de felul acesta din România.
„Adevărul“: Spuneai că ai fost în România şi acum 10 ani. Ai observat vreo schimbare, poate în mentalitatea sau în atitudinea românilor?
J.L.: Ospitalitatea este în continuare la ea acasă în România, dar am observat, într-adevăr, câteva schimbări, mai ales în Bucureşti. Atât oraşul, cât şi oamenii au devenit mult mai cosmopoliţi. majoritatea oamenilor pe care i-am întâlnit erau deschişi la minte şi aveau cunoştinţe din domenii variate. Sunt ambiţioşi, independenţi, culţi şi înţelepţi, genul meu de companie.
FOTO: Facebook
„Adevărul“: Ce alte locuri aţi vizitat pentru emisiunea „Road Less Traveled“?
J.L.: Am filmat primul sezon în India, pe cel de-al doilea, în mare parte în Asia de Sud-Est, iar acest sezon va fi realizat în totalitate în Europa. Includem multe regiuni, dar reţeaua TV americană le va prezenta rapid. Telespectatorii din Statele Unite vor viziona episodul din România în câteva luni. Aştept cu nerăbdare să văd cum va fi primit.
„Adevărul“: care a fost cea mai mare aventură pe care ai trăit-o până acum?
J.L.: Greu de ales. Fiecare zi pe Pământ este cumva o aventură, nu? Cred că termenul de „aventură“ se referă mai mult la perspective decât la destinaţii. Am văzut turişti nefericiţi mergând printre riunele romane şi am văzut turişti stând într-o colibă de bambus în Cambodgia care păreau cei mai fericiţi oameni de pe planetă. Până la urmă, nu ai nevoie de bani mulţi ca să călătoreşti. Aş defini călătoriile drept experienţe noi pentru tine, cu oameni diferiţi de tine. Obiectivul final ar trebui să fie extinderea orizonturilor. Dar trebuie să fii pregătit pentru a trăi aceste experienţe. Cum spunea tatăl meu: „Când elevul este pregătit, apare profesorul“.
FOTO: Facebook
Revenind la cea mai mare aventură avută, cred că primul sezon filmat în India a fost o experienţă profundă pentru mine. India nu este o destinaţie de vacanţă. Este locul din care să pleci în vacanţă după ce-l vizitezi. Este locul carre te va fascina pe viaţă. Între vizitele la vrăjitoarele din junglă, mersul printre cadavrele în flăcări de pe Gange, luptele în noroi din Calcutta, vizitele făcute triburilor matrilineale şi poliandre şi caprele sacrificate în numele unei zeiţe sângeroase – undeva între aceste experienţe, viziunea mea asupra vieţii s-a schimbat.