Cele mai importante situri de patrimoniu mondial aflate în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fost centru comercial, oraşul antic Petra continuă să atragă tot mai mulţi turiştii FOTO Shutterstock
Fost centru comercial, oraşul antic Petra continuă să atragă tot mai mulţi turiştii FOTO Shutterstock

Deşi par atemporale, unele dintre cele mai frumoase situri din lume se află în pericol. Jafurile, schimbările dese ale climei, turismul necontrolat şi dezvoltarea reprezintă factori care ar putea conduce spre degradarea totală sau chiar spre dispariţia acestor minuni.

„Yahoo Travel“ a prezentat 10 dintre locaţiile înscrise pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial în Pericol.

Marele Zid Chinezesc

UNESCO îl numeşte „capodoperă absolută“, nu doar „datorită caracterului ambiţios al întreprinderii, ci şi pentru construcţia perfectă“.

Cu toate acestea, perfecţiunea nu înseamnă protecţie, Marele Zid Chinezesc aflându-se sub ameninţarea lumii moderne. Mari porţiuni din zid sunt supuse erodării. Degradarea este cauzată de milioanele de vizitatori care vin aici anual.

Cea mai mare ameninţare o reprezintă „distrugerea lentă şi aparent inofensivă, precum şi furtul de cărămidă. Porţiunile care au supravieţuit pentru mai bine de 2000 de ani au dispărut în ultimele decenii“, a declarat Alonzo C. Addison , director de relaţii externe şi informaţii UNESCO.

Marele Zid Chinezesc a fost construit cu scopul de a apăra poporul şi cultura chineză împotriva lumii exterioare. Având o lungime de 7.242 de kilometri, la reconstruirea, modificarea sau extinderea lui s-a lucrat timp de 2.000 de ani.

zid chinezesc

FOTO Shutterstock

Memphis şi Necropola, Egipt

Clădirile moderne ale capitalei egiptene Cairo s-au extins până în apropierea celor trei piramide cât şi a Sfinxului din Giza, considerat una dintre Cele Şapte Minuni ale Lumii.

Hoteluri şi magazine înconjoară situl, în care acum sute de ani, faimoasele piramide erau precum balizele într-un deşert vast. În 1990, ideea construcţiei unei autostrăzi a fost anulată, însă, chiar şi aşa, dezvoltarea, creşterea nivelului apelor subterane, poluarea şi furtul continuă să ameninţe mormintele misterioase, monumentele şi piramidele din Memphis.

piramide

FOTO Shutterstock

Rezervaţia Biosferei Rio Platano, Honduras

Una dintre ultimele păduri tropicale virgine din America Centrală rămâne, cel puţin pentru moment, un portret de abundenţă. Peisajul montan cuprinde o faună bogată, incluzând 39 de mamifere şi aproximativ 400 de specii de păsări. Culturile umane reprezintă de asemenea o parte importantă a bogăţiei biosferice: nu numai că rezervaţia include Ciudad Blanc, un important sit Maya, dar pădurea reprezintă „casa“ pentru mai bine de 2.000 de persoane indigene ce şi-au păstrat modul tradiţional de viaţă.

Cu toate acestea, mai mult de 3.057 de kilometri din pădure se află sub ameninţare. În 2011, guvernul Honduras a cerut ca situl Patrimoniului Mondial UNESCO să fie trecut pe lista Patrimoniului Mondial în Pericol pentru a se mobiliza împotriva pericolelor precum exploatarea forestieră ilegală, braconajul sau introducerea speciilor exotice.

honduras

FOTO Shutterstock

Oraşul Vechi al Ierusalimului, Israel

Înscris ca Patrimoniu Mondial în 1981, Oraşul Vechi al Ierusalimului a fost trecut pe lista Patrimoniului Mondial în Pericol în 1982.

Considerat oraş sfânt pentru iudaici, creştini şi islamişti, Ierusalimul îşi dovedeşte popularitatea prin numărul record de turişti. Doar în 2010, oraşul a găzduit 3,5 milioane de vizitatori, iar guvernul local speră ca în acest deceniu să primească zece milioane de călători. Vechiul Ierusalim conţine 220 de monumente istorice printre care şi „Domul Stâncii “ sau „Zidul plângerii“.

Numărul mare de vizitatori, precum şi lipsa de întreţinere pun Oraşul Vechi al Ierusalimului în mare pericol.

ierusalim

FOTO Shutterstock

Parcul Naţional Everglades, Statele Unite ale Americii

Descris ca „un râu de iarbă ce curge imperceptibil din interiorul ţării în mare“, Parcul Naţional Everglades şi-a făcut de mai multe ori apariţia pe lista Patrimoniului Mondial în Pericol. Considerat un paradis pentru speciile rare aflate sub ameninţare, parcul naţional cuprinde o varietate uluitoare de habitate acvatice precum şi cel mai mare ecosistem de mangrove din emisfera vestică.

Cu toate acestea, ecosistemul acvatic se află în pericol. Drenările, construirea digului precum alte tipuri de construcţii au cauzat reducerea fluxului de apă cu până la 60% şi au distrus mai mult de jumătate din parc. Poluarea apei determinată de scurgerile agricole precum şi de apele pluviale contaminate au condus spre declinul speciilor marine.

parcul national

FOTO Shutterstock

Petra, Iordania

Fost centru comercial, oraşul antic Petra continuă să atragă turiştii ce se află în căutare de frumuseţe şi bogăţii culturale. Ruinele oraşului, cele mai multe fiind construite cu gresie roşie, denotă arhitectura elaborată, putând fi observate temple, altare de sacrificiu, precum şi un amfiteatru în stil roman.

Cu toate acestea, gresia roşie nu este rezistentă, fiind uşor de erodat. Numărul mare al vizitatorilor din ultimele decenii reprezintă de asemenea un factor ce a condus spre degradare.

petra

FOTO Shutterstock

Insulele Galapagos, Ecuador

La trei ani după ce au fost incluse pe lista Patrimoniului Mondial în Pericol, Insulele Galapagos s-au evidenţiat datorită progresului semnificativ împotriva ameninţărilor „speciilor invazive, ale turismului cât şi ale pescuitul excesiv“.

Datorită izolării, insulele au fost transformate într-un „muzeu viu“, însă tot acest lucru a condus şi spre creşterea vulnerabilităţii mediului la presiunile turismului, cât şi la ameninţarea constantă a speciilor invazive.

Galapagos reprezintă un punct de pelerinaj pentru iubitorii animalelor sălbatice. Dar, prezenţa turiştilor provoacă efecte negative. De exemplu, în istoria relativ scurtă a aşezămintelor umane din cadrul Insulei, se estimează că aproximativ 5% din speciile Galapagos au dispărut.

ecuador

FOTO Shutterstock

Angkor, Cambogia

Parcul Arrheologic Angkor protejează doar o parte din ceea ce a reprezentat odată un grup de capitale antice din jungla Camogiei. Cel mai cunoscut sit, Angkor Wat, rămâne şi astăzi cea mai mare construcţie religioasă din lume.

În 2004, Angkor a fost scos de pe lista Patrimoniului Mondial în Pericol după ce problemele legate de jafuri şi mine terestre au fost rezolvate.

Cu toate acestea, numărul mare de vizitatori şi-a pus amprenta asupra clădirilor şi a templelor, chiar dacă în ultimii ani, autorităţile au limitat numărul de persoane ce doresc să viziteze una dintre cele mai populare clădiri din lume şi, mai mult decât atât, au creat scări de lemn pentru a proteja treptele din piatră moale.

cambogia

FOTO Shutterstock

Marea Barieră de Corali, Australia

Considerat cel mai extins ecosistem recif de corali din lume, cuprinde 400 de tipuri de corali, 1500 de specii de peşte şi 4000 de tipuri de moluşte. Marea Barieră de Corali atrage vizitatori din toată lumea, dar schimbările climatice ameninţă remarcabilul sistem marin.

Din cauza creşterii temperaturilor oceanului, apa poate deveni mai acidă, iar Marea Barieră de Corali poate fi „supusă albirii ceea ce conduce la moartea coralilor“, potrivit raportului UNESCO.

corali

FOTO Shutterstock

Machu Picchu, Peru

În 2011 s-au celebrat cei o sută de ani de redescoperire a oraşului Machu Picchu. În ultimul secol, ruinele incaşe au devenit una dintre cele mai faimoase atracţii turistice.

Cum vizita oraşului a fost facilitată datorită serviciilor feroviare, locaţia nu are protecţie împotriva efectelor dăunătoare ale popularităţii extreme.

Dezvoltarea necontrolată, eroziunea şi alunecările de teren ar putea distruge oraşul. Anul trecut, UNESCO a cerut autorităţilor să „ia măsuri de urgenţă pentru a contracara creşterea dezorganizării“ şi pentru a crea un tampon în jurul oraşului Machu Picchu cu scopul a-l proteja împotriva invaziei urbane.

machu

FOTO Shutterstock

Călătorii



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite