Cele mai bune sfaturi de călătorie din partea unui turist care se plimbă în jurul lumii de şase ani
0Atunci când călătoreşti e greu să te gândeşti la ce va urma şi dacă ai planificat totul cum trebuie. Un călător profesionist care vizitează lumea de şase ani oferă cele mai bune sfaturi în acest sens.
După ce a călătorit şase ani în jurul lumii şi a descoperit mai multe civilizaţii şi reguli de călătorie, Matthew Karsten oferă celor dornici de aventuri cele mai sincere şi necesare sfaturi pentru o călătorie ca la carte. Mai jos, o listă cu 22 de sfaturi pe care oricine iubitor de călătorii le poate lua în seamă, scrie expertvagabond.com.
Răbdarea e de aur
Nu încerca să controlezi ceea ce nu poţi. Viaţa e prea scurtă pentru a-ţi irosi energia pe un lucru care nu e atât de important. Ai pierdut autobuzul? Nicio grijă! O să vină altul. Vrei să descoperi multe? Perfect! Fă o călătorie neaşteptată în următorul oraş.
Trezeşte-te de dimineaţă
Primele ore ale dimineţii sunt ideale pentru a descoperi cele mai importante atracţii turistice, atunci când nu e foarte mare aglomeraţie. De asemenea, dimineaţa reprezintă un moment ideal pentru fotografii, graţie luminii bune. Totodată, localnicii sunt mai dispuşi să discute. Dimineaţa, zonele considerate mai periculoase nu mai sunt aşa de periculoase pentru că hoţii de buzunare, de exemplu, nu acţionează la primele ore.
Râzi de tine
De cele mai multe ori când călătoreşti vei părea în ochii celor din jur ca fiind neîndemânatic. În loc să te ruşinezi ar fi mai bine să râzi. Nu te teme să greşeşti şi nu te lua în serios în unele situaţii. Localnicii vor aprecia spiritul şi te vor ajuta mai uşor.
Pune bani de-o parte
Banii deschid orice poartă în jurul lumii. În cazul în care ai o urgenţă asigură-te că ai mai multe sume de bani la tine, depozitate în locuri diferite. Astfel, dacă îţi pierzi portofelul şi ai cardul în el vei fi bucuros că ai nişte bani cash la loc sigur. E recomandat să îi depozitezi în şosete într-un buzunar sigur din ghiozdan.
Vorbeşte cu localnicii
Nu încerca să discuţi doar cu alţi călători. Intră în vorbă cu localnicii! Foloseşte limba engleză, dar comunică şi cu ajutorul limbajului corpului. Învaţă de la cei cărora le vizitei ţara. Te vei îmbogăţi cu multe experienţe de la ei.
Foloseşte o eşarfă
Acest simplu articol vestimentar e de ajutor în multe situaţii, atunci când călătoreşti. Eşarfa ajută pentru protecţia contra razelor soarelui, poţi căra lucruri cu ea şi poate servi drept un bun accesoriu.
Copii de rezervă
Dacă ţi se fură vreun lucru, cum ar fi laptopul, în care sunt stocate pozele sau documentele, pregăteşte din timp copii digitale ale acestora. Ţine copii ale paşaportului, ale vizelor, ale certificatului de naştere şi ale asigurării de călătorie, precum şi ale numerelor de telefon care îţi pot fi de ajutor.
Fă multe poze
E posibil să întâlneşti anumite persoane sau să vezi anumite locuri doar o dată în viaţă. Păstrează-le în amintire cu ajutorul pozelor. Nu te intimida de poziţia de turist, nu călătoreşti să pari cool, ci să aduni experienţe şi amintiri.
Zâmbeşte şi salută
Ai probleme să comunici cu localnicii? De vină poate fi limbajul corpului. Cel mai bun sfat de travel este să îi priveşti pe localnici drept în ochi şi să le zâmbeşti în timp ce vă intersectaţi. Dacă îţi zâmbesc înapoi atunci salută-i! E cea mai simplă şi decentă cale de a-ţi face prieteni noi.
Fii deschis la minte
Nu judeca stilul de viaţă al oamenilor din altă ţară. Este arogant să îţi asumi anumite puncte de vedere care se pot dovedi greşite. Empatia este cheia înţelegerii. Nu trebuie să fii de acord cu cei pe care îi vizitezi, dar dacă adresezi întrebări, dacă ai sugestii şi dai curs discuţiilor lucrurile se vor limpezi.
Încearcă couchsurfing-ul
Couchsurfing.org este cea mai mare comunitate online de oameni care oferă camerele pe care le au disponibile celor care călătoresc, fără a cere un ban. Dacă vrei să experimentezi cultura locului şi să cunoşti oameni, aceasta este o metodă recomandată.
Nu-ţi fie frică
Lumea nu este atât de periculoasă precum mass-media încearcă să o portretizeze. Fii atent la posibilele pericole, dar nu te concentra doar pe asta când călătoreşti. Majoritatea localnicilor sunt prietenoşi, generoşi şi dornici să te ajute.
Încearcă mâncarea locală
Crezi că ştii deja gustul unei mâncări doar pentru că ai încercat-o în ţara ta? Te înşeli! Gustă din orice când călătoreşti, mai ales dacă nu ai mai încercat până acum. Întreabă localnicii ce ar trebui să mănânci şi nu uita că mâncarea de la vânzătorii ambulanţi e una dintre cele mai bune.
Nu grăbi pasul
Vrei să vizitezi şaşe ţări în şase săptămâni? Nu e recomandat. Vei avea parte de adevărate experienţe doar atunci când nu grăbeşti pasul. Nicio experienţă notabilă nu are loc în primele zile ale călătoriei, de aceea trebuie să îţi acorzi timpul necesar descoperirii lor.
Ţine un jurnal
Memoria te lasă la un moment dat. O să regreţi dacă nu îţi faci note de călătorie, cum ar fi numele locurilor şi oamenilor, conversaţii, trăiri, mirosuri şi noi experienţe. Dacă vreodată vrei să scrii ce ai simţit în călătoriile tale atunci această metodă e una dintre cele mai indicate. Există şi aplicaţii în acest sens care te pot ajuta.
Ieşi din zona de comfort
Provoacă-te să încerci lucruri noi, mai ales cele de care îţi e şi puţin teamă. În acest fel vei pune capăt anxietăţii. Ai probleme în a discuta cu localnicii? Fă-o! Ţi-e teamă de mâncarea bizară? Mănâncă cele mai ciudate alimente!
Nu planifica prea mult
Dacă te gândeşti câte zile să petreci într-un anumit loc, mai bine nu o mai face! E posibil să mergi cu gândul de a sta o zi, dar să rămâi alte două. Ideal ar fi să îţi planifici câteva atracţii de vizitat şi să laşi soarta să decidă restul!
Nu împacheta prea multe haine
Nu ai nevoie nici măcar de jumătate dintre lucrurile la care te gândeşti atunci când porneşti într-o călătorie. Dacă mergi în mod regulat dintr-un loc în altul trebuie să ai haine puţine şi care să încapă într-un spaţiu restrâns. Fii sigur că o să mai cumperi alte haine de pe drum.
Ascultă podcast-uri
Podcast-urile sunt minunate, e ca şi cum ai avea propriul radio. La drumuri lungi, podcast-urile fac călătoria mai uşoară, iar timpul trece mai repede când ascuţi poveşti, muzică sau interviuri.
Ai grijă de corpul tău
Călătoritul îţi poate da peste cap tot ritmul în care corpul ţi-e obişnuit. Dacă mergi dintr-un loc în altul este dificil să ai o rutină a exerciţiilor fizice, a meselor şi a orelor de somn. Nu uita să ai grijă de corpul tău. Stai hidratat, dormi suficient, mănâncă sănătos, foloseşte loţiune de protecţie şi fă exerciţii.
Nu uita de cei dragi
Nu uita să îi suni pe cei apropiaţi ţie şi să le faci surprize, cum ar fi să le trimiţi o vedere! Păstrează conexiunea cu cei dragi chiar şi când eşti departe de ei.
Călătoreşte mai mult
Odată ce ai prins microbul e greu să te mai desparţi de călătorii. Călătoreşte mai des, te vei îmbogăţi cu experienţe şi vei trăi lucruri pe care nu ai cum să le trăieşti în alt mod.