Un substitut al alcoolului care nu provoacă mahmureală? Dar cine vrea să scape de ea?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Aşa cum spunea şi umoristul american Robert Benchley, „singurul leac pentru mahmureală este moartea”. Cel puţin, până acum. Dar odată ce leacul fost descoperit, interesul a scăzut brusc. A existat vreodată, de fapt?

Studenţii la Medicină, cu acces la echipamentul necesar, sunt cunoscuţi pentru faptul că se folosesc de câteva picături de soluţie salină după o noapte grea. Alţii fac remedii naturiste, în casă, dar mai sunt şi cei care încearcă un cocktail de pastile. De cele mai multe ori, eforturile sunt în van. 

Asta până când omul de ştiinţă David Nutt a făcut public, în cadrul unei emisiuni la un post britanic de radio, darul său către umanitate: un substitut sintetic al alcoolului. Substanţa, spune el, produce aceleaşi efecte plăcute: eliminarea inhibiţiilor, relaxare, îmbunătăţirea stării generale, dar complet lipsit de efecte secundare.

Substitutul nu are efecte secundare asupra ficatului sau a inimii, nu provoacă pierderi scurte de memorie, dar, mai ales, nu provoacă mahmureala de a doua zi. De asemenea, pentru că funcţionează prin ţinta directă către neurotransmiţătorii din creier, efectele substitutului pot fi imediat înlăturate cu ajutorul unei pastile care se dizolvă sub limbă. Este, probabil, invenţia pe care marii băutori o aşteaptă.

Cercetările în domeniul substitutelor alcoolului au început încă din 2004, iar Nutt vorbeşte despre proiectul său din 2009, dar se pare că fenomenul care ar putea eradica mahmureala nu este deloc atât de dorit pe cât s-ar crede.

În timp ce ţigările electronice sunt produse şi promovate de aceleaşi companii producătoare de tutun, industria alcoolului a arătat extrem de puţin interes faţă de băuturile care nu provoacă mahmureala.

„Mi se pare atât de ciudat că nu am vorbit despre aceste lucruri până acum, pentru că este evident că ar trebui să fie un ţel pentru îmbunătăţirea sănătăţii tuturor oamenilor”, a spus Nutt.

În jur de 9.000 de oameni mor anual din cauza alcoolului, numai în Anglia. În 2009, omul de ştiinţă Nutt a clasat alcoolului deasupra drogurilor LSD, extasy şi canabis, din punctul de vedere ale daunelor provocate.Unii beau să-şi aducă aminte, alţii beau ca să uite, iar alţii beau pentru că a fost o promoţie la bere. Consumul de alcool este convenabil în toate locurile sociale, iar în multe situaţii, chiar obligatoriu. Pentru aceste motive, majoritatea bătutorilor nu au nicio intenţie să renunţe la acest obicei.

„Alcoolul mai beneficiază de o altă poziţie privilegiată: este drogul care, cumva, nu este drog. Rezultatul acestei logici ipocrite înseamnă că orice substitut va fi văzut de legislaţie drept drog, drept urmare vor exista mai multe restricţii pentru un substitut decât pentru o bere”, scrie publicaţia britanică „The Independent”.

Toată situaţia ar fi surmontabilă dacă oamenii şi-ar dispreţui cu adevărat mahmureala, aşa cum le place să pretindă. „Cei mai mulţi băutori îşi amintesc momente în care s-au trezit cu un rău incredibil, jurând că este ultima oară când mai pun gura. A fost ultima oară?”, întreabă ironic „The Independent”. 

Citeşte şi:

Ce băutură diminuează efectele mahmurelii

Mike Tyson: „Sunt pe punctul de a muri pentru că-mi place alcoolul”

Doi din trei ardeleni beau bere când ies în oraş

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite