Un exerciţiu la îndemâna oricui poate asigura longevitatea: previne bolile cardiace, diabetul şi cancerul
0Cercetătorii americani au realizat noi studii cu privire la rolul mişcării în prevenirea anumitor boli. Conform acestora, un simplu exerciţiu, la îndemâna oricui, este asociat cu un risc mai scăzut al apariţiei bolilor cardiace, diabetului zaharat de tip 2, cancerului de sân şi de colon.
Legătura dintre exerciţiul fizic şi sănătate a fost stabilită deja cu mult timp în urmă, experţii în domeniu recomandând un minimum de două ore şi jumătate de mişcare moderată în fiecare săptămână. Pentru prima dată însă, cercetatorii de la Societatea Americană de Cancer (ACS) au analizat modul în care mersul pe jos influenţează sănătatea, în special a persoanelor în vârstă, scrie Psychology Today.
Activitatea fizică, inclusiv mersul pe jos, este asociată cu un risc mai scăzut al apariţiei bolilor cardiace, diabetului zaharat de tip 2 şi, într-o oarecare măsură, cancerului de sân şi de colon. Mersul pe jos scade insulina, nivelul colesterolului şi tensiunea arterială.
Studiul ACS, dat publicităţii în octombrie 2017, a scos la iveală o puternică asociere între mersul pe jos şi reducerea riscului de a muri de o boală respiratorie.
Pe lângă prevenirea diferitelor boli şi creşterea speranţei de viaţă, mersul pe jos este asociat unei mai bune sănătăţi mintale şi o funcţionare cognitivă îmbunătăţită. Având în vedere că mersul pe jos este un exerciţiu simplu care poate fi practicat oriunde fără echipament special, cercetătorii descriu mersul pe jos ca exerciţiul perfect pentru asigurarea longevităţii.
Experţii de la Şcoala Medicală Harvard subliniază că mersul pe jos poate fi la fel de eficient ca medicaţia pentru ameliorarea stresului şi stoparea depresiei. Pentru a vă păstra interesul pentru plimbări, specialiştii recomandă să ascultaţi audiobook-uri sau muzică în timp ce vă plimbaţi, mersul cu un prieten, alegerea de noi trasee sau plimbarea unui câine.