Tipuri de gazon pentru curte: cum amenajăm o grădină uşor de întreţinut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazonul înfrumusţează aspectul oricărei curţi. FOTO ideidesign.ro
Gazonul înfrumusţează aspectul oricărei curţi. FOTO ideidesign.ro

Tipuri de gazon pentru curte. Gazonul, stratul vegetal verde şi compact, împrospătează aspectul oricărei case. Vă prezentăm cele mai potrivite variante de gazon cu ajutorul cărora vă puteţi înveseli grădina.

Un gazonul bine întreţinut poate schimba orice grădină, dându-i un aspect plăcut. Cum unele instrumente de grădinărit pentru întreţinerea gazonului sunt scumpe, precum o maşină de tuns sau un sistem bun de irigare, experţii recomandă ca oricine doreşte să-şi pună gazon în grădină să-şi facă mai întâi un plan, în care să stabilească întinderea suprafeţei pe care se va pune gazonul, informaţii despre costul acesteia şi al întreţinerii.

Tipuri de gazon pentru curte: Gazonul de soare

Există diferenţe foarte mari între gazonul de umbră şi cel de soare. Primul are nevoie de opt ore de soare zilnic, iar când ajunge la maturitate rezistă foarte bine la secetă şi la soarele arzător al verii, având nevoie o cantitate mică de apă pentru a supravieţui.

Specia de iarbă din compoziţia gazonului care îi oferă această calitate este Festuca Arundinaceea, potrivit tulipshop.ro. Pentru un gazon cât mai rezistent la soare si secetă, conţinutul de Festuca Arundinaceea trebuie să fie cât mai mare, de regulă între 40 – 60%.

Celelalte specii de iarbă din compoziţia gazonului pot fi varietăţi de Lolium si Poa. Trebuie însă să se ţină cont de faptul că rezistenţa la secetă a gazonului de soare apare abia la maturitatea gazonului, nu când acesta abia a încolţit. La început, acest tip de gazon pentru curte trebuie însămânţat şi udat ca orice alt tip. Rezistenţa apare atunci când planta are rădăcini de 30 de centimetri adâncime. 

Tipuri de gazon pentru curte: Gazonul de umbră

Acest tip de gazon pentru curte are nevoie doar de două ore de soare pe zi. Supravieţuieşte şi fără soare direct, dar nu se va îndesi corespunzător. De obicei, zonele fără soare se găsesc în spatele casei sau în colţul grădinii, unde există şi multă umezeala şi creşte şi muşchiul. Aceste zone sunt unele din cele mai dificile pentru acoperirea cu gazon. Gazonul de umbră are firul subţire, cu o rezistenţă scăzută la trafic intens. Rezistenţa la umbră a acestui gazon este dată de specia de iarbă numită Festuca Tricopylla. 

Tipuri de gazon pentru curte: Gazonul de semiumbră sau semisoare

Gazonul de semiumbră sau semisoare are caracteristici universale şi poate fi folosit aproape peste tot. Zonă de semiumbră este zona care primeşte soare timp de patru ore pe zi şi se defineşte că fiind zonă umbrită de arbori sau crengi, cu o umbră ce se deplasează pe timpul zilei. Spre deosebire de umbră compactă pe care o face un zid sau o clădire, semiumbră făcută de arbori mai lasă ceva soare să treacă printre frunze. Gazonul de semiumbră are toate cele 3 specii de iarbă de gazon: Festuca, Poa şi Lolium, în concentraţii  care să accentueze un caracter precum rezistentă la trafic şi fineţea firului. 

Gazonul din grădina tipică trebuie să conţină atât gazon de soare în zonele însorite, cât şi gazon de umbră în zonele unde domină umbra. În zonă de joacă sau de picnic se poate folosi un gazon sport sau rezistent la trafic.    

Tipuri de gazon pentru curte: Gazonul pentru flori 

De fapt, acest tip de gazon pentru curte nu există. Produsele din comerţ poartă acest nume, dar sunt de fapt seminţe pentru pajişti cu flori. Atât speciile de flori din compoziţie, cât şi speciile de iarbă cresc înalte, de 30 – 50 centimetri. Odată ce sunt tunse nu vor mai înflori.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite