Testul ştiinţific care îţi spune dacă rişti să mori în curând. Răspunde sincer şi află dacă ţi se va întâmpla ceva grav
0Cercetătorii au realizat un test online, cu doar câteva întrebări simple, care arată şansele de supravieţuire ale utilizatorului în următorii 5 ani. Testul a fost publicat în revista medicală The Lancet şi pe site-ul www.ubble.co.uk.
Testul durează doar 5 minute şi conţine 11 întrebări pentru femei şi 13 pentru bărbaţi. Acurateţea cu care poate prezice riscul de mortalitate este de 80%, spun cercetătorii care l-au conceput. Testul este destinat persoanelor cu vârsta între 40 şi 70 de ani, scrie Daily Mail.
Iată care sunt întrebările pentru bărbaţi:
1. Câţi ani ai?
2. Câte maşini ai în familie?
3. Câte persoane locuiesc în casă cu tine?
4. Cine sunt aceste persoane cu care locuieşti? (copii, parteneră etc.)
5. Fumezi?
6. Cât de mult ai fumat în trecut?
7. Care crezi că este starea ta de sănătate?
8. Care este ritmul în care te plimbi?
9. Ai fost vreodată diagnosticat cu diabet?
10. Ai fost vreodată diagnosticat cu cancer?
11. Ai fost vreodată diagnosticat cu una dintre aceste boli? (atac de cord, atac cerebral, hipertensiune arterială, angină pectorală.)
12. În ultimii 2 ani ai fost într-una din următoarele situaţii? (boală gravă, accident sau rănire a ta sau a unei rude apropiate, moartea unei rude apropiate, divorţ, probleme financiare.)
13. Primeşti îndemnizaţie de insoţitor sau de handicap?
Întrebările destinate femeilor sunt următoarele:
1. Câţi ai ani?
2. La câţi copii ai dat naştere?
3. Fumezi?
4. Cât de mult ai fumat în trecut?
5. Care crezi că este starea ta de sănătate?
6. Suferi de vreo boală cronică, de o infirmitate sau de vreun handicap?
7. Care este ritmul în care te plimbi?
8. Ai primit vreodată tratament pentru anxietate, depresie sau alte boli nervoase?
9. Ai fost diagnosticată vreodată cu cancer?
10. În ultimii 2 ani ai fost într-una din următoarele situaţii? (boală gravă sau accidentare a ta sau a unei rude apropiate, moartea unei rude apropiate, divorţ, probleme financiare).
11. Primeşti îndemnizaţie de insoţitor sau de handicap?
Toate întrebările din test analizează stilul de viaţă, istoricul medical şi viaţa de familie. Nu sunt luate în calcul detalii legate de dietă, greutate sau consumul de alcool. Cea mai importantă întrebare este, conform cercetătorilor, cea care cere autoevaluarea stării de sănătate. De asemenea, ritmul de plimbare al unei persoane este un factor mai important ca fumatul.
Realizatorii testului spun că este cel mai bun indicator al riscului de mortalitate în următorii 5 ani. Pentru realizarea lui au fost analizate datele a 500.000 de voluntrai britanici, care au fost monitorizaţi timp de 5 ani.
La studiu au fost urmărite 655 de măsurători legate de stilul de viaţă şi de starea de sănătate. Apoi, cercetătorii au folosit algoritmi, pentru a stabili care dintre aceste măsurători sunt legate mai strâns de mortalitatea subiecţilor.
În final, cercetătorii au redus cele 655 de măsurători la câteva aspecte esenţiale, care pot prezice şansele de supravieţuire pentru următorii 5 ani.
După ce răspund la întrebările din test, subiecţii vor primi un procent, care reprezintă riscul de mortalitate în următorii 5 ani, dar şi vârsta la care riscul ar trebuit să fie mare. Dacă această vârstă este sub vârsta reală a subiectului, atunci este clar că el ar trebui să-şi schimbe stilul de viaţă.
Testul a fost coordonat de profesorul Erik Ingelsson, de la Universitatea Uppsala din Suedia. Cercetătorul recomandă chiar şi medicilor să facă acest test cu pacienţii lor. Chestionarul a fost aplicat pe 35.000 de persoane, iar acurateţea lui este de 80%.