Studiu: Copiii care au acces la cărţi se pot aştepta la venituri mari când ajung adulţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei economişti italieni de la Universitatea din Padova au realizat un studiu al cărui rezultat a indicat faptul că există o legătură strânsă între câştigurile pe care le obţine un adult şi proprietatea de a fi crescut într-un mediu care i-a permis accesul la cărţi.

Giorgio Brunello, Guglielmo Weber şi Christoph Weiss, cei trei economişti italieni autori ai studiului, au făcut cercetarea pe un eşantion de 6.000 de bărbaţi născuţi în nouă state europene, ajungând la concluzia că acei copii care au acces la cărţi se pot aştepta să câştige mai mult pe plan financiar decât cei care cresc cu puţine sau fără cărţi.

Perioada analizată de aceştia a fost cuprinsă între anii 1920 şi 1956, interval de timp în care reformele şcolare au anticipat creşterea numărului minim de ani de studiu în Europa. Ei au verificat dacă la vârsta de zece ani un copil locuia într-o casă cu mai puţin de zece cărţi, un raft de cărţi, o bibliotecă de până la 100 de cărţi, două biblioteci sau mai mult de două biblioteci.

De-a lungul perioadei studiate, cercetările au descoperit că un an în plus de şcolarizare sporea media câştigurilor de-a lungul vieţii cu 9%. Însă veniturile variau considerabil în funcţie de condiţia socio-economică.

Totodată, indivizii care au crescut în medii unde nu au avut la îndemână cel puţin un raft cu cărţi au obţinut cu doar 5% mai mult ca urmare a unui an în plus de şcolarizare, raportal la 21% cât au obţinut cei care au avut acces la un număr mai mare de cărţi. Iar cei care au avut mai multe cărţi au avut mai multe şanse să obţină oportunităţi cu câştiguri mai bune în oraşe decât cei care nu au avut cărţi.

Giorgio Brunello, Guglielmo Weber şi Christoph Weiss au emis mai multe variante pentru rezultatele cercetării lor, conchizând că existenţa cărţilor stimulează copiii să citească mai mult şi lectura poate avea repercusiuni pozitive asupra performanţei şcolare. O altă explicaţie poate fi că o casă plină cu cărţi arată avantajele condiţiilor socio-economice, informează The Telegraph.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite