Putem face sport cu mască? Ce spune legea, ce spun medicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
smartliving

Putem face sport cu mască? Mulţi ar susţine fără doar şi poate că da, se poate face sport cu mască şi trebuie să procedăm astfel, pentru a ne proteja pe noi şi pe cei din jurul nostru. Însă unii ar numi sportul cu mască exces de zel, în vreme ce alţii nici nu concep o astfel de ipostază, catalogând-o drept nesănătoasă. Să vedem în ce parte înclină balanţa.

Purtarea măştii în spaţiile deschise este un fel de sperietoare pentru sportivi în general şi alergători în special. Şi nu pentru că ar fi ei o categorie aparte de oameni încăpăţânaţi, inconştienţi sau nepăsători în faţa pericolului COVID-19, ci pentru că le creează un disconfort atât de mare, încât le-ar zădărnici orice antrenament. De altfel, nici măcar Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu recomandă purtarea măştii în timp ce faci sport, tocmai pentru că reduce capacitatea de a respira confortabil: „Transpiraţia poate face masca să se ude mai repede, ceea ce îngreunează respiraţia şi favorizează dezvoltarea microorganismelor.  Măsura de prevenţie care trebuie luată în timpul exerciţiului fizic este să menţii distanţa de cel puţin un metru faţă de ceilalţi.“

Alergarea şi masca, un cuplu incompatibil

Cât este de important să poţi respira bine ştim cu toţii. Fără această funcţie vitală (şi instinctivă, de altfel) a corpului uman, n-am putea trăi. Ea este cu atât mai de preţ în timpul efortului intens, când plămânii sunt puşi la treabă serioasă pentru a putea ţine ritmul în mod onorabil.

Când alergi, mai ales dacă eşti începător, dar şi dacă eşti avansat şi vrei să faci un antrenament serios, inevitabil gâfâi şi te lupţi pentru fiecare gură de aer, care, orice ai face, parcă tot nu-ţi ajunge. Cu cât creşte pulsul, cu atât respiraţia devine mai dificilă şi sacadată.

În aceste condiţii, să poţi mască înseamnă să te privezi de oxigenul necesar efortului pe care îl depui. Un neajuns la care se adaugă şi disconfortul provenit de la umezeala care se formează în interiorul măştii şi pe care n-ai cum s-o combaţi decât dacă, poate, ai alerga cu un set de măşti în buzunar sau borsetă, pe care să le schimbi  la fiecare 10 minute de alergare.

Prin urmare, nu-i nicio mirare: din perspectiva de alergător, alergatul cu mască nu mai este plăcere, ci frustrare şi chin. Iar dacă ai avea un ceas performant care să-ţi indice VO2 max (nivelul cel mai ridicat al consumului de oxigen atins în efort maximal), cel mai probabil acesta ar scădea simţitor, odată cu eficienţa antrenamentului.
 

MIT demontat: „N-ai putea alerga dacă ai avea COVID“

Atunci când cineva aduce în discuţie obligativitatea de a purta mască pentru sportivi, aceştia susţin cu tărie că nu pun în pericol pe nimeni, chiar dacă fac sport fără mască. Argumentul pare justificat: ca să alergi sau să faci orice antrenament cardio, să poţi respira bine este o condiţie esenţială. Iar COVID-19 este o boală care afectează înainte de toate respiraţia, aşadar, dacă ai avea COVID, n-ai fi capabil de efort intens, nu-i aşa? Numai că există excepţii, persoane complet lipsite de simptome care sunt totuşi depistate pozitiv cu SARS-CoV-2. Acestea sunt cele care pot face sport la acelaşi nivel ca înainte, răspândind virusul fără ca măcar să ştie.

Alergatul cu mască. Ce spune legea

Şi aici lucrurile sunt discutabile în privinţa sportului cu mască. Este permisă abaterea de la regula purtării măştii „pentru desfăşurarea activităţilor sportive individuale sau a altor asemenea activităţi, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal şi la minimum 2 metri de alte persoane.“

Pot spune din experienţă că, de la instituirea obligativităţii măştii în spaţiile publice, am alergat în parc (ce-i drept, pe pista de atletism din incinta lui), fără să port mască şi, deşi am întâlnit mai mulţi jandarmi şi poliţişti, niciunul nu m-a atenţionat în vreun fel. Ştiu, însă, şi alergători care au plecat acasă cu amenda în buzunar, pentru că au alergat fără mască în zone aglomerate, prin urmare, cu trafic pietonal.

Bun de plată sau nu? Părerea avocatului

Cristina M. aleargă constant şi aleargă bine. În plus, ea este avocat, aşa că ne-a putut ajuta cu o opinie avizată în privinţa situaţiilor în care eşti pasibil de amendă pentru nepurtarea măştii:

Continuarea articolului, aici

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite