Prieteni şi duşmani: ce efecte are o relaţie de dragoste şi ură asupra sănătăţii noastre mintale şi fizice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jumătate din prietenii din cercul nostru social sunt oameni cu care avem o relaţie ambivalentă, bazată atât pe sentimente pozitive, cât şi pe sentimente negative. FOTO Arhivă Adevărul
Jumătate din prietenii din cercul nostru social sunt oameni cu care avem o relaţie ambivalentă, bazată atât pe sentimente pozitive, cât şi pe sentimente negative. FOTO Arhivă Adevărul

Viaţa noastră este plină de prieteni-duşmani, oameni pe care îi urâm şi iubim în acelaşi timp, iar acest lucru are efecte certe asupra sănătăţii.

„Ţineţi prietenii aproape şi duşmanii şi mai aproape”, spune un vechi proverb românesc. Potrivit studiilor, proverbul este mai adevărat decât am crede. Experţii spun că, în medie, jumătate din prietenii din cercul nostru social sunt oameni cu care avem o relaţie ambivalentă, bazată atât pe sentimente pozitive, cât şi pe sentimente negative, iar acest lucru ne afectează sănătatea.

Cercetătorii au descoperit, aşa cum era de aşteptat, că un şef faţă de care un angajat are o aversiune îi ridică acestuia tensiunea mai tare decât ar face-o un grup de suport, de exemplu. Totuşi, tensiunea sanguină creşte şi în majoritatea covârşitoare cazurilor de relaţie ambivalentă – de exemplu, în cazul unui frate răutăcios sau care ne dă bătăi de cap.

În cadrul studiului, condus de Julianne Holt-Lunstad de la Universitatea Brigham Young din Utah, Statele Unite, s-a observat o creştere a tensiunii chiar şi atunci când participanţii au fost expuşi la semnale declanşatoare subliminale, care doar le-au amintit de persoanele faţă de care au atât sentimente pozitive, cât şi negative, cum ar fi simpla pronunţare a numelui acestora. 

Conform unui alt studiu realizat de danezi, grijile şi conflictele din relaţiile cu prietenii, familia sau vecinii pot contribui la o moarte timpurie. În cazul bărbaţilor şi al persoanelor fără locuri de muncă există un grad mai ridicat de vulnerabilitate, au consemnat Rikke Lund, cercetător pe teme de sănătate publică, şi echipa sa, de la Universitatea din Copenhaga.

„Conflictele, în mod special, au fost asociate un un risc mai mare de mortalitate indiferent de sursa lor, iar grijile cresc riscul de mortalitate doar în cazul în care sunt legate de partener sau copii”, au precizat autorii studiului.

Citeşte şi:

Care sunt subiectele de discuţie preferate ale femeilor atunci cand ies „la o bere”

După cât timp considerăm o persoană cel mai bun prieten

FOTO Cele mai surprinzătoare relaţii de prietenie ale vedetelor de la Hollywood

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite