Obiceiuri pentru un somn mai odihnitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii odihniţi îşi prioritizează somnul la fel de atent precum dieta sau exerciţiile fizice. FOTO: Adevărul.
Oamenii odihniţi îşi prioritizează somnul la fel de atent precum dieta sau exerciţiile fizice. FOTO: Adevărul.

Mulţi dintre noi am întâlnit oameni care nu par niciodată obosiţi. Chiar dacă la prima vedere am putea crede că aceste persoane se bucură de luxul de a dormi mai mult, cercetătorii ne anunţă că răspunsul trebuie căutat în altă parte, scriu cei de la „Huffington Post“.

Câteva obiceiuri simple se pot dovedi mult mai eficiente în combaterea stării de oboseală decât toate ideile preconcepute pe care le avem cu privire la o durată mai mare a somnului. De fapt, nu cantitatea contează, ci calitatea.

Astfel, ce au în comun oamenii care nu arată obosiţi niciodată? Cel mai potrivit răspuns ar fi disciplina. Corpului, ne vine sau nu să credem, îi place rutina. Aceasta îi permite să-şi stabilească un ritm interior de funcţionare, acel „ceas intern”, cum mai este denumit.

Oamenii odihniţi îşi prioritizează somnul la fel de atent precum dieta sau exerciţiile fizice. „Este vorba de a menţine un ciclu normal de somn”, explică profesorul Michael Decker.

Prima regulă pentru a deveni o persoană din ce în ce mai odihnită, prin intermediul unui somn sănătos, este să te trezeşti la o anumita oră, regulat, în fiecare dimineaţă, fără a dormi mai mult. În acest fel, „ceasul intern” al organismului va funcţiona corect şi vă va ajuta să vă simţiţi obosit, seara, la sfărşitul unei zile de lucru.

O altă problema extrem de frecventă ce nu permite oamenilor să se odihnească suficient este şi folosirea excesivă a gadgeturilor înainte de culcare. Potrivit unor studii, circa 95 la sută dintre americani utilizează un dispozitiv electronic (laptop, telefon, tabletă) înainte să doarmă. Acest lucru, atrag atenţie medicii, forţează creierul să interpreteze lumina dispozitivelor ca fiind un semnal pentru o nouă zi, îngreunând organismul să îsi ajusteze ritmul pentru somn.

De asemenea, un alt obicei recomandat de medici pentru a te simţi odihnit este să nu renunţi la somnul de după-amiază, care, chiar dacă se transformă doar într-o pauză de 30 de minute, este extrem de benefică pentru organism. Somnul de prânz creşte productivitatea şi creativitatea oamenilor, precizează medicii.

Pentru a fi odihnit însă, un om nu trebuie să apeleze doar la activităţi sedentare. Din contră, un somn mult mai bun pentru organism este cel care se bazează şi pe activităţi fizice regulate. Studiile demonstrează ca circa 80 % din persoanele care s-au caracterizat ca fiind active au mărturisit de asemenea că au un somn de calitate, comparativ cu 56 % care au declarat că nu au niciun fel de activitate fizică.

Încă un obicei recomandat de specialişti pentru cei care vor să aibă parte de un somn mai odihnitor este, pur si simplu, să se gândească la odihnă înainte de ora de culcare. Cu aproximativ o oraă înainte de somn, este important ca organismul să primească semnale în acest sens, aşadar sunt recomandate activităţi relaxante, precum o baie sau cititul unei cărţi.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite