Mărturiile copiilor nenorociţi de părinţii din secte religioase, care preferă să-i lase să moară decât să-i trateze: „Aş vrea să îmi văd părinţii traşi la răspundere”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un număr mare de copii mor din cauză că părinţii refuză, în baza convingerilor religioase, să le ofere îngrijirea medicală corespunzătoare. FOTO wallpaperscraft.com
Un număr mare de copii mor din cauză că părinţii refuză, în baza convingerilor religioase, să le ofere îngrijirea medicală corespunzătoare. FOTO wallpaperscraft.com

Cazul Georgianei Raluca Curcă, tânăra din Suceava care a murit din cauză că părinţii ei, membri ai cultului religios Martorii lui Iehova, au refuzat transfuzia de sânge care i-ar fi putut salva viaţa, este doar un exemplu care arată că uneori convingerile religioase pot distruge şansa la viitor a unei persoane. Există o mulţime de alte poveşti în care religia i-a mânat pe părinţi să ia decizii cu consecinţe grave pentru viaţa copiilor lor.

Deşi scrierile religioase propovăduiesc despre grija şi dragostea faţă de aproape, există cazuri în care credinţa în Dumnezeu face mai mult rău decât bine. Ghidându-se după propriile interpretări ale documentelor religioase, unii credincioşi îşi schingiuiesc sau chiar ucid copiii prin refuzul de a le acorda îngrijire medicală. Este şi cazul tinerei în vârstă de 19 ani din Suceava, care a decedat în urma unui accident feroviat în luna noiembrie a anului trecut. 

Fata, pe nume Georgiana Raluca Curcă, rănită grav după ce maşina în care se afla a fost lovită de un tren, ar fi putut fi salvată cu o transfuzie de sânge, însă această procedură interfera cu religia părinţilor, membri ai sectei religioase Martorii lui Iehova, aceştia din urmă refuzând transfuzia care i-ar fi redat fiicei lor viaţa. 

„Da, aş vrea să îmi văd părinţii traşi la răspundere”

Alţi tineri, ai căror părinţi fac parte din secta penticostală Adepţii lui Hristos, din Idaho, Statele Unite, şi adoptă aceeaşi atitudine faţă de anumite proceduri medicale, au trăit să îşi spună povestea vieţii chinuitoare la care i-au condamnat propriii părinţi. 

Mariah Walton are 20 de ani şi este una din vocile care a reuşit să se elibereze de sub tutela părinţilor mormoni, o altă sectă în care dogmele pot căpăta o interpretare periculoasă. „Da, aş vrea să îmi văd părinţii traşi la răspunderedin punct de vedere legal. Pentru că merită şi pentru că, poate aşa, va fi un avertisment pentru ceilalţi care cred că te poţi vindeca de boli grave doar prin credinţă”, a declarat tânăra firavă, care suferă de hipertensiune pulmonară. Când nu este ţintuită la pat, Mariah cară după ea un rezervor cu oxigen care o ajută să respire şi are şuruburi în oasele toracelui, care au ajutat la fixarea dispozitivului ce îi pompează aer în plămâni. Singura şansă de recuperare este un transplant de inimă şi plămâni, o intervenţie extrem de riscantă. 

Tot acest chin ar fi putut fi evitat dacă, în copilărie, părinţii ar fi fost de acord cu o operaţie care ar fi presupus astuparea unei mici găuri congenitale din inima fetei sau dacă ar fi aprobat un tratament care i-ar fi îmbunătăţit sănătatea. Aceştia sunt însă mormoni fundamentalişti din Idaho, care, în 1990, au rupt contactul cu societatea şi au aderat la un grup în cadrul căruia credinţa şi puterea rugăciunii sunt singurele medicamente acceptate. În urmă cu doi ani însă, Mariah a plecat de acasă. În alte state americane, persoanele care refuză îngrijirea medicală copiilor pot fi acuzate în instanţă, însă în Idaho credinţa religioasă poate funcţiona drept scut chiar şi în cazuri de omor, mai ales în cazul familiilor de mormoni şi de penticostali care aparţin sectei Adepţii lui Hristos.  

image

Mariah Walton, 20 de ani FOTO The Guardian

În statul Oregon, de pildă, cuplul format din Jeffrey şi Marci Beagley a fost condamnat, în 2010, pentru uciderea fiului lor Neal, care a murit din cauza unui blocaj renal. În 2011, un alt cuplu, Timothy şi Rebecca Wyland, a fost condamnat pentru neglijenţă criminală pentru că nu îi permiteau fiicei Aylana să trateze o boală din cauza căreia ar fi putut orbi. În acelaşi an, americanii Dale şi Shannon Hickman au fost condamnaţi pentru crimă de gradul doi pentru că şi-au lăsat fiul nou născut să moară din cauza unei infecţii banale. Toate aceste familii făceau parte din secta Adepţii lui Hristos. 

Şi părinţii fetei din Suceava sunt acuzaţi de omor în urma decesului acesteia. Cazul ridică însă probleme oamenilor justiţiei întrucât, la vârsta de 18 ani, Georgiana şi-a dat acordul în scris că refuză transfuziile de sânge, în acest caz intervenţia care i-ar fi putut salva viaţa. Chiar dacă medicii au hotărât să treacă peste cuvântul părinţilor, cu sprijinul legii, care spune că „în cazul în care furnizorii de servicii medicale consideră că intervenţia este în interesul pacentului, iar reprezentantul legal refuză să îşi dea consimţământul, decizia este declinată unei comisii de arbitraj de specialitate”, decizia a fost luată prea târziu. Când au văzut că echipa medicală de la Spitalul Judeţean Suceava, însărcinată cu îngrijirea tinerei, este dispusă să le încalce convingerile religioase, părinţii Georgianei au cerut transferul fiicei la Spitalul Universitar din Iaşi. În timpul transportului, fata a intrat în stop cardio-respirator şi a decedat. 

Cum se „aplică” tratamentul prin credinţă

Brian Hoyt, acum în vârstă de 43 de ani, este un alt copil persecutat, din cauza convingerilor religioase ale părinţilor. Acum în pragul întemeierii unei familii, bărbatul mărturiseşte că a dobândit capacitatea de a avea o viaţă obişnuită, întrucât secta în care a crescut l-a lăsat „incapabil să aibă relaţii apropiate” pentru o perioadă lungă de timp. „Nu înţelegeam conceptul de familie”, spune bărbatul, care şi-a pierdut credinţa în jurul vârstei de cinci ani, când un bebeluş i-a murit în braţe în timpul unei intervenţii de salvare prin credinţă. Atunci, „înţelepţii” i-au spus că micuţul a murit din cauză că nu avea credinţă în Dumnezeu. „Îmi amintesc că atunci m-am întrebat cum poate fi aceasta lucrătura Domnului”, a spus Hoyt, care a devenit un răzvrătit în comunitate. 

image

Brian Hoyt, 43 de ani FOTO The Guardian

Bărbatul povesteşte un alt incident, când, la vârsta de 12 ani, şi-a rupt glezna în timpul unui meci de wrestling. Părinţii au încercat atunci să îl trateze cu remedii naturale, folosite în secta Adepţilor lui Hristos. Au masat rana cu ulei rânced de măsline şi i-au dat să bea vin kosher. După o scurtă perioadă, l-au obligat să încerce să meargă. „De fiecare dată, intram în şoc şi leşinam. Mă trezeam cu tatăl meu vitreg, unchii şi alţi oameni din secta lovindu-mă cu putere, strigând că sunt un prăpădit, că nu destulă credinţă astfel încât Dumnezeu să mă vindece. Mama şi mătuşile mele stăteau pasive şi priveau. Asta înseamnă vindecarea prin credinţă”, rememorează bărbatul. 

Când reprezentanţii şcolii au cerut o scutire medicală care să motiveze absenţa de la cursuri, părinţii au fost forţaţi să îl ducă la spital. Brian povesteşte că pe tot parcursul controlului medical, mama sa l-a acuzat pe doctor că ar fi pedofil. Cu piciorul în gips şi cu medicamentele recomandate de medic, Brian şi mama lui s-au întors acasă. Odată ajunşi însă, femeia a aruncat calmantele în toaletă, în timp ce rudele i-au tăiat gipsul băiatului cu un fierăstrău. 

Acum, Brian Hoyt, împreună cu Linda Marin, o femeie cu un trecut asemănător, încearcă să facă lumină în nenumăratele cazuri de maltratare şi crimă petrecute în sânul cultului Adepţii lui Hristos, adunând foarte multe documente şi mărturii ale altor persoane care au trecut prin aceleaşi chinuri. Însă în ciuda dovezilor prezentate de cei doi, republicanii din Idaho nu s-au lăsat convinşi de gravitatea situaţiei. 

Senatorul Lee Heider, de pildă, descrie membrii cultului drept „oameni foarte cumsecade”. Pus faţă în faţă cu datele strânse de Hoyt şi Marin, dar şi cu faptul că un număr mare de copii mor din cauză că părinţii refuză, în baza convingerilor religioase, să le ofere îngrijirea medicală corespunzătoare, Heider a făcut o  afirmaţie bizară: „Îi vom opri pe metodişti să citească Noul Testament sau pe catolici să ţină Tainele? Acesta este lucrul în care cred oamenii din secta Adepţii lui Hristos. Mi-au vorbit şi mi-au oferit o mulţime de exemple cu cazuri în care Hristos i-a vindecat pe oameni în Noul Testament”, scrie publicaţia britanică „The Guardian”.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite