INFOGRAFIE Ce aduce Anul Şarpelui de Apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit calendarului chinezesc, duminică începe Anul Şarpelui, unul favorabil iubirii şi afacerilor, dar imprevizibil în plan social şi chiar cu risc de schimbări dramatice.

Potrivit zodiacului chinezesc, Anul Şarpelui începe în această dumincă, pe 10 februarie, şi se încheie în ziua de 30 ianuarie 2014. În cultura chineză, şarpele este în mod simbolic asociat cu înţelepciunea, creativitatea şi cunoaşterea de sine. Astrologii spun că 2013 va fi favorabil afacerilor, familiei şi dragostei. Anul Şarpelui va însemna pentru mulţi succes în carieră şi prosperitate, posibilitatea unor relaţii amoroase pasionale sau a aducerii pe lume a unui copil.

„Dominat de elementul APĂ, şi acest an va atrage după sine mobilitatea şi schimbarea, aşa că vom avea parte de o perioadă dinamică, supusă transformărilor. În 2013, schimbările vor fi surprinzătoare, aducând multă instabilitate. Se recomandă tuturor nativilor multă atenţie şi prudenţă. Este de preferat să nu acţionaţi sub impulsul momentului şi să nu luaţi decizii înainte de a evalua bine situaţiile în care vă implicaţi“, a precizat astrologul Tina Rizea pentru „Adevărul“. 

Învăţături asemănătoare transmise de astrologii chinezi sunt preluate şi de site-ul Horoscop 2013, potrivit căruia Anul Şarpelui are drept caracteristică dobândirea înţelepciunii, spre deosebire de Anul Dragonului, care se încheie sâmbătă şi care a fost un an favorabil pentru cei îndrăzneţi, întreprinzători, cu proiecte ambiţioase. Pentru că zodia Şarpelui e considerată intuitivă şi introspectivă, acest an va fi prielnic pentru învăţare şi dezvoltare personală. Trebuie să ne păzim capul şi mintea, iar dacă va fi nevoie să facem eforturi pentru a ieşi din situaţii dificile, trebuie să apelăm la înţelepciune, nu la violenţă sau viclenie, spun astrologii chinezi.

De ce e rău Şarpele

Şarpele este o vietate imprevizibilă şi la fel este şi anul ce-i poatră numele în zodiacul chinezesc. De-a lungul timpului, anii aflaţi sub semnul Şarpelui au fost marcaţi de lupte, de revolte şi schimbări dramatice. În 1941, de exemplu, a avut loc atacul de la Pearl Harbour, în 1989 căderea zidului Berlinului şi destrămarea URSS, iar în 2001, ultimul an al Şarpelui, am asistat îngroziţi la atacurile teroriste de la World Trade Center, din New York. 

Nativii-Şarpe: inteligenţi, dar leneşi

În astrologia chineză, şarpele nu este asociat răului, ci dimpotrivă. Oamenii născuţi în Anul Şarpelui sunt inteligenţi, intuitivi, carismatici şi săritori. Ajung uşor să aibă succes şi faimă, reuşind să rămână înconjuraţi de mister în tot acest timp. Dar Şerpii au şi o mulţime de defecte, sunt vicleni, orgolioşi, suspicioşi şi leneşi. Cel mai mare defect al caracterului acestor persoane este tendinţa de a exagera, chiar şi în ajutarea prietenilor. Iar în momentul în care au făcut cuiva un serviciu, devin posesivi asupra lor. O altă caracteristică bine de ştiut este aceea că Şerpii sunt capabili să mintă fără să clipească. 

 Tradiţii chinezeşti de Anul Nou

Pentru chinezi, Anul Nou este o sărbătoare extrem de importantă, este prin excelenţă momentul în care toată familia se reuneşte. Tocmai de aceea, ajunul Anului Nou înseamnă pentru traficul rutier, feroviar şi aerian din China blocaje interminabile.  


Poemele duilian, „pastile“ de înţelepciune sau de urări de bine, străjuiesc uşile şi ferestrele

Zodiac chinezesc

În zilele din ajunul Anului Nou – începând cu nin'ya'baat, adică a 28-a zi a celei de-a 12 luni -  chinezii fac curăţenie în toată casa, existând credinţa că astfel se scot din casă toate relele şi ghinioanele anului care se încheie şi se face loc pentru toate „cele bune“ pe care le va aduce anul ce vine. Uşile şi ferestrele se împodobesc cu figurine din hârtie roşie decupată - aşa-numitele chuāng huā sau „flori din fereastră“ - şi cu benzi inscripţionate cu poeme duilian – un fel de zicători sau urări de bine plasate „în oglindă“ –, adesea însoţite de ideograme care semnifică „fericire“, „viaţă lungă“, „fericire“ sau „bogăţie“.

15 zile de sărbătoare

Tradiţional, sărbătoarea Anului Nou durează 15 zile la rând, adică de la Luna Nouă până la Luna Plină, când are loc Festivalul Lanternelor, scrie site-ul mirabilys-magazin.ro, care arată cum se desfăşoară întreaga sărbătoare de-a lungul celor două săptămâni: „Prima zi a Anului Nou este dedicată întâmpinării zeilor cerurilor şi pământului. Se aprind artificii, petarde şi se ard beţe de bambus, în general se face cât mai mult zgomot şi lumină pentru a alunga spiritele rele. Mulţi oameni, în special budiştii, se abţin de la consumul de carne în această zi a anului, fapt despre care se crede că aduce viaţă lungă. Toată mâncarea care se consumă e gătită dinainte, deoarece se crede că utilizarea cuţitului în această zi aduce ghinion, la fel ca şi folosirea măturii. Dar, cel mai important, această zi e dedicată cinstirii bătrânilor, aşa că tinerii îşi vizitează părinţii şi bunicii.

Foto dreapta: Simbolul chinezesc Fu semnifică „fericire“ sau „noroc“

Zodiac chinezesc

În a doua zi se fac rugăciuni adresate strămoşilor şi tuturor zeilor. În zilele a treia şi a patra, ginerii au îndatorirea de a prezenta socrilor respectul lor. A cincea zi este dedicată Zeului Bogăţiei, iar oamenii rămân acasă pentru a-l onora. Începând cu ziua a şasea până în a zecea, chinezii îşi vizitează după dorinţă, fără a fi invitaţi, rudele şi prietenii. Zilele a zecea, a 11-a şi a 12-a sunt cele în care prietenii şi rudele trebuie invitaţi la cină. După atâtea mese bogate, ziua a 13-a este rezervată unei diete mai simple, pentru purificare. A 14-a zi este rezervată pentru a se pregăti Festivalul Lanternelor, marea festivitate care va avea loc în cea de-a 15-a zi, pe Lună Plină“.

Tot de Anul Nou, chinezii obişnuiesc să dăruiască tinerilor şi copiilor aşa numitele Lai-See – plicuri roşii care conţin bani. De asemenea, fac schimb de răvaşe, de obicei scrise cu cerneală neagră pe hârtie roşie, în care-şi exprimă în versuri urările de noroc şi trai bun. De pe masa de Anul Nou nu lipsesc portocalele, simbol al bogăţiei, se mai precizează pe site-ul mirabilys-magazin.ro. 

Un zodiac vechi de trei milenii

 Zodiacul chinezesc a apărut cu mai mult de 3.000 de ani în urmă – mult mai devreme decât astrologia europeană. Astrologia chinezeascp se bazează pe fazele lunare, spre deosebire de astrologia europeană, care prezice in funcţie de aşezarea Soarelui, a stelelor şi a planetelor. Fiecare an al ciclului de 12 ani are denumirea unui anumit animal, care definesc cele 12 zodii: Şobolanul, Bivolul (sau Boul), Tigrul, Iepurele, Dragonul, Şarpele, Calul, Capra, Maimuţa, Cocoşul, Câinele şi Mistreţul (sau Porcul).

Zodiac chinezesc
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite