Iadul pe pământ în cea mai aglomerată închisoare din lume: mulţi deţinuţi înnebunesc din cauza condiţiilor de trai FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Închisoarea Quezon City din Manila, Filipine, a fost gândită pentru 800 de persoane, dar penitenciarul găzduieşte în prezent peste 3.800 de deţinuţi. Mulţi dintre cei care îşi ispăşesc aici pedeapsa, în mare parte traficanţi de droguri, ajung să dezvolte probleme psihice din cauza condiţiilor de trai infernale.

„Este atât de aglomerat aici încât uneori nu mai poţi gândi limpede. Faci o mişcare şi sigur ajungi să te loveşti de cineva sau de ceva”, aceasta este pe scurt atmosfera dintr-una din cele mai aglomerate închisori din lume, descrisă de unul dintre puşcăriaşii din penitenciarul Quezon City din Manila, Filipine, notează publicaţia The Independent.

Fiecare colţişor din celule este folosit la maximum, unii deţinuţi dorm inclusiv pe treptele închisorii, pe terenul de baschet, iar alţii în şezut sau în picioare, rezemaţi de ziduri.

Războiul declarat traficului de droguri de preşedintele ţării, Rodrigo Duterte, a dus la supraaglomerarea penitenciarelor, ţinând cont de faptul că procesele durează şi ani de zile până la pronunţarea unei sentinţe, timp în care deţinuţii trăiesc claie peste grămadă. 

„Mulţi dintre cei care sunt închişi aici înnebunesc. Nu mai pot gândi limpede. Este atât de aglomerat”, a declarat pentru AFP Mario Dimaculangan, unul dintre puşcăriaşii cu vechime de la Quezon, penitenciar construit în urmă cu 60 de ani. 

image

FOTO Daily Mail 

O singură toaletă revine unui număr de 130 de puşcăriaşi în închisoarea Quezon City, iar condiţiile mizere de trai înseamnă şi apariţia a numeroase probleme de sănătate în rândul deţinuţilor, printre care tubeculoză, infecţii ale pielii, diaree şi septicemii. Personalul medical este, de asemenea, insuficient. Atmosfera este extrem de tensionată, aşa că între deţinuţi apar frecvent incidente extrem de violente. „Aglomeraţia este o problemă majoră, la fel şi mâncarea, curăţenia şi lipsa generală a unor facilităţi de bază care fac din acest loc unul impropriu pentru a fi locuit”, a mai precizat directorul Centrului de Informaţii pentru Apărarea Drepturilor Omului din Filipine.

image

FOTO Daily Mail 

Un fost puşcăriaş, Raymund Narag, a scris o carte despre cei 7 ani petrecuţi în închisoarea Quezon pentru o crimă pe care susţine că a nu a comis-o. În volumul ”Freedom and Death Inside the Jail” (Libertate şi moarte în puşcărie) acesta descrie cum a supravieţuit într-o celulă gândită pentru cinci persoane alături de alţi 30 de puşcăriaşi, cu o alimentaţie care abia l-a ajutat să nu moară de foame, bază mai ales pe peşte uscat. „În cei şapte ani am înfruntat moartea în fiecare moment petrecut în închisoare”, a relatat acesta, conform publicaţiei „Daily Mail”. 

Condiţii similare sunt întâlnite şi în alte penitenciare din Filipine, conform directorului Centrului de Informaţii pentru a Apărarea Drepturilor Omului din Filipine, Nymia Pimentel Simbulan, din Quezon City. 

Deşi Filipine a semnat Convenţia Naţiunilor Unite împotriva torturii, care interzice tratamentul inuman al deţinuţilor, în multe din închisori încă se folosesc metode de tortură pentru a pedepsi puşcăriaşii, a adăugat directorul Nymia Pimentel Simbulan, citat de „The Independent”.

“Guvernul a pornit o campanie împotriva traficului ilegal de droguri fără a avea capacitatea de a satisface cerinţele de bază pentru ca sistemul să absoarbă fluxul crescut de deţinuţi”, a conchis directorul Centrului pentru Apărarea Drepturilor Omului.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite