Ghid anti-înghesuială: 12 idei de organizare şi amenajare pentru o bucătărie mică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O bucătărie mică este o invitaţie la idei creative. Dar oricât de jucăuşe şi inovatoare ar fi ele, pregăteşte-te pentru o serie de compromisuri. Poate nu vei reuşi să integrezi o chiuvetă cu o cuvă generoasă, dar cu câteva trucuri de organizare, vei obţine suficient spaţiu de depozitare pentru toate farfuriile simpatice la care nu vrei să renunţi. Uite cum poţi să foloseşti la maximum spaţiul limitat de care dispui.

Ca să ne asigurăm că îţi oferim cele mai utile sfaturi, am apelat la rândul nostru la trei arhitecţi care s-au confruntat adesea în proiectele lor cu bucătării mici.

1. Identifică rolul principal al bucătăriei

 Bucătărie din casa designerilor Val Decor

Imagine indisponibilă

Poate că sună derutant. Bucătăria e pentru gătit, pentru ce altceva? Dar într-o bucătărie mică trebuie să fii mai precis de atât, ca să evidenţiezi priorităţile. Găteşti mult şi ai nevoie de spaţiu pe blat? Acela ar trebui să fie în prim-plan. Ai o mulţime de căni, farfurii şi pahare de cristal? Atunci depozitarea în dulapuri cu uşi ar trebui să fie principala preocupare. Foloseşti tehnologie performantă? E cazul să-i faci loc.

Perspectiva se schimbă dacă eşti colecţionar de condimente din călătorii, obişnuieşti să comanzi des şi mult şi ai nevoie de spaţiu la masă sau primeşti prieteni la prânz. Identifică rolul principal al bucătăriei, pentru ca apoi să planifici eficient şi personalizat modul cum o vei organiza.

„Organizarea bucătăriei porneşte de la nevoile tale. Pune-ţi întrebările esenţiale înainte să faci un design frumos de bucătărie cu funcţionalitate zero”, concluzionează arhitecta Gabriela Borlescu de la Gabrielle Interior Design.

2. Asigură fluxul corect

Arhitecta Ana-Maria Vasile de la Jooca Studio menţionează că organizarea bucătăriei porneşte de la poziţionarea unor elemente cheie – frigiderul, chiuveta, plita/cuptorul şi centrala termică (dacă există).

Acestea ar trebui aşezate în ordinea logică: intri în bucătărie, scoţi mâncarea din frigider, o speli, iar apoi o aduci în zona de gătit. Centrala termică ar trebui să fie la distanţă de cel puţin 20 de centimetri de plită şi cuptor. Între toate aceste elemente este bine să existe zone de blat de lucru. Apoi poţi planifica zonele de depozitare în jurul lor.

3. Rezumă-te la obiectele esenţiale

Nu umple blatul cu electrocasnice inutile

Imagine indisponibilă

Arhitecta Gabriela Borlescu te sfătuieşte să te rezumi la strictul necesar. Asta înseamnă că ar trebui să te pregăteşti sufleteşte pentru decluttering, specialitatea lui Marie Kondo. Fă o listă cu obiectele pe care chiar le foloseşti şi una cu cele strict decorative, în ciuda faptului că nu ăsta era scopul lor original. Renunţă la surplusul de tigăi, la farfuriile ciobite, la paharele care nu-ţi plac şi pe care nu le mai foloseşti, la maşina de pâine pe care n-ai folosit-o niciodată sau la feţele de masă de Crăciun pe care le-ai cumpărat doar de gura părinţilor.

Nu trebuie neapărat să arunci aceste obiecte. Dacă sunt în stare bună, caută-le să le donezi, să le dai prietenilor care le-ar folosi sau poate chiar să le vinzi pe OLX (mai puţin farfuriile ciobite).

4. Alege electrocasnice incorporabile

Arhitectele Alexandra Pătraşcu şi Daniela Truţă de la Next Interior cred că electrocasnicele incorporabile asigură unitatea spaţiului. Ana-Maria Vasile adaugă faptul că această alegere va ajuta şi la eliberarea blatului de lucru. Pentru un aspect mai plăcut şi mai organizat, alege chiar şi un frigider incorporabil. Dacă nu le acoperi cu o mască din acelaşi material cu dulapurile, atunci asigură-te că toate electrocasnicele la vedere au aceeaşi culoare, iar ea dă bine cu nuanţa fronturilor. Evită contrastele puternice.

Continuarea articolului, aici

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite