FOTO Opt români calificaţi în competiţia Electrolux Design Lab 2014 pun România pe harta designului internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Mănuşa care curăţă instant”, unul din proiectele prezentate de români. FOTO electroluxdesignlab.com
„Mănuşa care curăţă instant”, unul din proiectele prezentate de români. FOTO electroluxdesignlab.com

Românul nostru bun la toate excelează şi în ştiinţă. Opt proiecte româneşti au intrat în competiţia Electrolux Design Lab 2014, acesta fiind cel mai mare număr de calificări la nivel mondial.

Peste o sută din cele mai bune concepte, din 43 de ţări din întreaga lume, se găsesc pe site-ul oficial al competiţiei. Participanţii români pot fi susţinuţi prin vot, de către public, până în data de 16 mai.

„Ne bucurăm mult pentru reuşita studenţilor români. Cele opt concepte aflate în top 100+ cele mai bune proiecte înscrise în competiţie din întreaga lume demonstrează valoarea şi potenţialul acestora. Pentru a reuşi împreună să punem România pe harta designului internaţional, participanţii români au nevoie de susţinerea noastră. Votul fiecăruia dintre noi reprezintă un pas înainte spre marea finală şi spre recunoaşterea talentului studenţilor noştri în afara graniţelor ţării. Încurajăm pe toată lumea să voteze proiectele româneşti înscrise în competiţie, accesând platforma www.electroluxdesignlab.com”, a declarat Carmen Georgescu, Marketing & Communication Manager Electrolux România.

manusa

Cele mai bune concepte alese de către experţii de la Electrolux şi de către public vor intra în etapa următoare a competiţiei globale de design. Acestea vor concura pentru marele premiu de 5.000 de euro şi un stagiu de practică plătit, de şase luni, la un centru global de design Electrolux. Tema competiţiei din acest an este „Crearea locuinţelor sănătoase” („Creating Healthy Homes”), cu orientare spre trei domenii de interes: „Delectare culinară” („Culinary enjoyment”), „Îngrijirea ţesăturilor” („Fabric care”) şi „Purificarea aerului” („Air Purification”).   
 

Iată cele opt concepte româneşti calificate în competiţie:
 

1. Instant Cleaning Glove („Mănuşa care curăţă instant”) este proiectul studentului Ştefan Bogdan, de la Universitatea de Arte si Design din Timişoara. Acest proiect îmbină nanotehnologia, razele laser şi apa într-o soluţie rapidă şi eficientă de a elimina petele de pe haine, imediat ce acestea au aparut.

image


 

2. Trash Ball („Bila aspirator”) îi aparţine lui Tripon Adelina, studentă la Universitatea de Vest din Timişoara şi este o soluţie ingenioasă de procesare şi stocare a deşeurilor, care împrospătează aerul şi care se deplasează cu ajutorul senzorilor chiar în locul în care se află utilizatorul.

image


 

3. SET TO MIMIC este un sistem inteligent care reproduce gusturile şi mirosurile alimentelor la nivel senzorial şi transmite această informaţie către un microchip amplasat la nivelul capului. Acesta permite consumatorului să guste mâncarea de care îi este poftă chiar şi atunci când este la dietă, dar mâncând altceva. Proiectul este creaţia Sorinei Răşteanu, de la Universitatea de Vest din Timişoara.

image


 

4. Goran Ilijevic, de la Universitatea de Vest din Timişoara a dezvoltat conceptul G-fridge – frigiderul „antigravitaţional”, dotat cu un camp „zero gravitaţie”, care păstrează alimentele proaspete pentru mai mult timp. Acesta este conectat la o retea wireless şi poate afişa diverse informaţii despre datele de expirare ale produselor, sfaturi pentru o viaţă sănătoasa etc.

image


 

5. GARDEN POD („Grădina capsulă”), proiectul lui Ovidiu Subţire, student la Universitatea de Vest din Timişoara este o sera modulară ce creşte plantele de la nivelul de răsad până la fruct în doar 24 de ore, folosindu-se de deşeurile alimentare organice pentru compost, lumină solară şi umiditate. Destinat amplasării pe exteriorul clădirilor, GARDEN POD transformă deşeurile alimentare în resurse utile. 

image


 

6. LOOM a fost creat de Szilard Kui, tot de la Universitatea de Vest din Timişoara şi este un sistem inteligent ce compune şi descompune hainele, în funcţie de dorinţele consumatorului. LOOM deconstruieşte ţesatura in fibre, pe care le curăţă cu abur şi le utilizează pentru a crea, mai târziu, alte haine. 

image


 

7. AMO-Love people este proiectul lui George Preoteasa, student al The Alternative School for Creative Thinking („Şcoala Alternativă pentru Gândire Creativă”)– un purificator inteligent al aerului, care îmbină funcţia sa de bază cu funcţii de divertisment şi educare a copiilor diagnosticaţi cu autism. De asemenea, AMO este benefic pentru astmatici sau persoanele cu alergii. 

image


 

8. Self-cleaning troller, conceptul prezentat de Cucu Lucian, de la Universitatea Politehnică din Bucureşti, este un troller ce reduce consumul de energie şi de apă, folosind o tehnologie bazată pe fluxul de aer purificat cu ioni de argint, ce curătă hainele. Pompele de aer nu sunt incluse in troller, ci pot fi găsite în locaţii variate, precum aeroporturi, mall-uri, spaţii publice. 

image

Idei din întreaga lume pentru „Locuinţe Sănătoase” 
 

Tema „Crearea locuinţelor sănătoase” (Creating Healthy Homes) a inspirat peste 1700 de concurenţi din întreaga lume să îşi trimită ideile în competiţie. Acestea au fost dezvoltate ţinând cont de comportamentul consumatorilor, răspunzând nevoilor acestora, prin analizarea mediului în care îşi desfăşoară activitatea. Thomas Johansson, Directorul de Design, afirmă cu privire la înscrieri:
 

„Suntem încântaţi să împărtăşim cu o audienţă globală peste 100 de idei inovatoare pentru crearea unor locuinţe sănătoase. Este minunat să vedem talente din 43 de ţări din întreaga lume implicate în dezvoltarea unor perspective atât de variate cu privire la cum ar trebui să arate un viitor mai bun în locuinţele noastre. Ideile din acest an referitoare la „Delectare culinară” („Culinary enjoyment”), „Îngrijirea ţesăturilor” („Fabric care”) şi „Purificarea aerului” („Air Purification”) creează o viziune asupra unei lumi a posibilităţilor care ajută consumatorii să aibă un stil de viaţă sănătos şi sustenabil.”    

Competiţia se desfăşoară în etape, permiţând participanţilor să-şi dezvolte conceptele pe tot parcursul procesului. După data de 16 mai, când perioada de vot se încheie, decizia cu privire la Top 70+ proiecte rămase în concurs va fi anunţată pe 19 mai. Zece dintre ideile care primesc cele mai multe voturi vor avea acces direct la etapa următoare, iar restul sunt alese de experţii Electrolux. 
 

Recunoaştere globală, premii şi un stagiu de practică platit 
 

Odată ce finaliştii au fost selectaţi, studentul al cărui concept primeşte cele mai multe voturi din partea publicului va fi desemnat câştigătorul premiului de popularitate şi va primi premiul de 1.000 de euro. Premiul întâi va fi câştigat de studentul ales de către un juriu specializat, care va decide ce concept reprezintă cea mai inovatoare soluţie de design pentru viitor. Studentul va primi 5.000 de euro şi un stagiu de practică plătit la un centru global de design Electrolux; premiul al doilea este de 3.000 de euro, iar premiul al treilea este de 2.000 de euro.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite