FOTO Luptele cu cocoşi, un sport violent surprins în imagini de un fotograf american

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luptele cu cocoşi, o tradiţie puternică în America Latină FOTO businessinsider.com
Luptele cu cocoşi, o tradiţie puternică în America Latină FOTO businessinsider.com

Tatăl lui Tony Chirinos, un cunoscut fotograf din Miami, Florida, obişnuia să îi spună acestuia în timpul cinei poveşti despre tinereţea sa petrecută în Cuba. Deseori pomenea despre luptele cu cocoşi, un curent popular în Cuba, dar şi în alte zone ale Americii Latine.

Atunci când Chirinos a aflat că sportul despre care părintele său îi povestea era încă legal şi destul de popular în mica insulă columbiană San Andres, acesta a dorit să vadă cu propriii ochi despre ce este vorba. După prima sa călătorie pe insulă în 2000, Chirinos a fost captivat de acest sport, de cultură, de antrenorii şi de pariorii înfocaţi. Timp de şapte ani, fotograful a mers periodic în zona cu pricina pentru a urmări îndeaproape acest fenomen.

Când Tony Chirinos a ajuns pentru prima dată pe insulă, a intrat pur şi simplu în ringul de luptă pentru a fotografia cocoşii, acesta fiind o mişcare destul de periculoasă pentru un profan.



Pariurile reprezintă o parte importantă a culturii luptelor cu cocoşi. Într-o ţară în care salariul mediu al oamenilor ajunge undeva la 200 $ pe lună, Chirinos a întâlnit frecvent oameni care puneau pariuri pe sume enorme, de 1000 $ sau chiar mai mult.



Fotograful american a relatat că spectatorii şi antrenorii aveau semnale speciale care indicau cum merge lupta sau dacă unul dintre cocoşi este pe moarte. În cazul în care păsările mureau, erau preparate şi mâncate.



Chirinos s-a împrietenit cu antrenorul local Wolly Time, care l-a invitat la el acasă şi care l-a învăţat diverse lucruri despre luptele cu cocoşi.



Luptele cu cocoşi sunt o tradiţie spornică în San Andres şi în alte părţi ale Americii Latine, inclusiv Cuba, Mexico, Peru şi Brazilia. Ele reprezintă o parte atât de importantă a culturii lor, încât deseori creşterea şi antrenarea acestora reprezintă o afacere de familie. Familia Time, de exemplu, are în curte aproximativ 70 de cocoşi pregătiţi pentru lupte.



Tony Chirinos a fost pur şi simplu fascinat de acestea creaturi, care, surprinzător, nu trebuie să fie neapărat învăţate să se lupte. Odată ajunşi la maturitate, cocoşii devin extrem de agresivi atunci când se află în preajma altor cocoşi şi tind să se „războiască” pentru supremaţie.
Aşadar, oamenii nu antrenează cocoşii să se lupte, ci îi antrenează să fie mai puternici. Pentru a le întări ligamentele şi muşchii picioarelor, antrenorii forţează cocoşii să-şi menţină echilibrul pe o sfoară, pe care se balansează încontinuu.



Penele cocoşilor sunt tăiate înainte ca aceştia să înceapă să se lupte. Păsările sunt echipate cu pinteni tăioşi din metal sau chiar cuţite legate de picioare, în zona din care pintenii lor naturali au fost îndepărtaţi.



Cocoşii sunt cântăriţi şi luptă doar împotriva cocoşilor cu greutăţi similare.



Luptele între cocoşi sunt mai periculoase decât par. Chirinos a declarat că niciodată nu stătea până după ora 1.00 noaptea la o luptă, pentru că mereu se întâmplau lucruri rele la ore târzii. Una dintre aceste întâmplări a fost chiar moartea prietenului său Willy, care a fost împuşcat într-o dispută din timpului unui meci.

image
image
image
image
image
image
image
image



Fotograful a mai spus că, înainte să ia parte la aceste evenimente, credea că tatăl său exagerează în povestirile sale. După ce a văzut cu ochii săi ce se întâmplă, a afirmat: „Tot ce mi-a spus tata era adevărat”.

Mai multe poze ale fotografului Tony Chirinos puteţi găsi aici.

image

 



 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite