„Dependenţi de Adrenalină“: Câştigă un zbor cu balonul cu aer cald, de 1 martie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
John Balon oferă un zbor cu balonul cu aer cald, de 1 martie. FOTO: Facebook
John Balon oferă un zbor cu balonul cu aer cald, de 1 martie. FOTO: Facebook

Primăvara începe la „Dependenţi de Adrenalină“ cu un zbor cadou, pentru doamnele şi domnişoarele care-şi doresc să plutească printre nori şi să admire peisajele de început de martie. Pilotul John Istrate vine în platoul Adevărul LIVE şi ne-a povestit despre zbor, concursuri şi alte proiecte pregătite de echipa John Balon.

La ce să te aştepţi de la un zbor cu balonul cu aer cald, unde să mergi dacă vrei să experimentezi această plăcere, cât costă, cât timp durează plimbarea, cum funcţionează aparatul, dar şi cum poţi câştiga un mărţişor inedit, află astăzi, de la ora 14.00.

Cele mai importante declaraţii, din cadrul emisiunii:

Doamnele de lângă noi merită orice sacrificiu şi am considerat că putem să facem acest cadou cu ocazia Mărţişorului. Vom extrage câştigătoarele chiar duminică, la ora 15.00,  iar zborurile vor fi programate în perioada imediat următoare, în funcţie de disponibilitatea fiecăruia şi de condiţiile meteorologice. Organizăm astfel de evenimente ori de câte ori avem ocazia, anul trecut am avut 10 premii pe parcursul a 3 concursuri. Practic, ne-am gândit la două castigătoare astfel încât să cuplăm cu ziua de 8 martie, când vom oferi alte două zboruri, să formăm o echipă de 4 persoane, cât intră într-un balon, alături de pilot. Considerăm că zborul cu balonul cu aer cald este foarte romantic şi este una dintre cele mai frumoase senzaţii pe care le poţi experimenta. Pentru a câştiga cele două zboruri, persoanele interesate trebuie să intre pe pagina de Facebook Zbor cu Balonul, să lase un comentariu despre cum îşi imagineaza zborul, un număr de telefon, să dea Like paginii şi Share concursului.

Un zbor propriu-zis dureaza o oră şi jumătate şi se poate efectua în doar două momente ale zilei: dimineaţa şi seara. În timpul zilei nu se poate pentru că are loc aşa numita termică. Orice zbor se încheie cu o ceremonie de botez, se oferă o diplomă şi o cupă de şampanie. Un zbor propriu-zis, desfăşurat în zona aerodromului Clinceni, se poate efectua la altitudini cuprinse între 300-500 m faţă de nivelul solului, acestea sunt limitări impuse de traficul comercial din zona Bucureştiului, dar se poate zbura şi mai sus, în zona Braşovului, între 2000-3000 m. 

Regulile pe care trebuie să le ştie pasagerii se referă în primul rând la respectarea indicaţiilor pilotului. Ei nu trebuie să atingă niciunul dintre echipamente fără să ceară pilotul în mod deosebit acest lucru, cum ar fi buteliile de gaz, furtunele, să nu actioneze frânghiile, iar la aterizare pasagerii să stea într-o pozitie relaxată, cu genunchii puţin îndoiţi, să se ţină cu mâinile de mânere. 

Pilotul balonului nu are niciun control asupra direcţiei sau a vitezei cu care se deplasează, pentru că balonul cu aer cald funcţionează pe direcţia şi cu viteza vântului. La decolare nu trebuie să depăşească 3 m/s, la croazieră 5-6 m/s, iar la sol vântul trebuie să aibă o viteză redusă, ca impactul să fie unul cât mai mic. Pilotul deţine controlul, în schimb, asupra altitudinii. 

Costul unui zbor cu balonul este 130 euro de persoană, în care intră menţinerea si dezvoltarea activităţii de zbor. Aviaţia nu este un sport ieftin şi se poate duce la bun sfârşit doar cu o pasiune foarte mare. Costurile de întreţinere ale unui balon se ridică la câteva mii de euro pe an, 6-7.000 mii însemnând asigurări, inspecţii perioadice, care nu se pot face la noi în ţară, reparaţii şi altele. În organizarea unui eveniment tip fiesta costurile se ridică la 10.000 euro. La competiţii costurile reprezintă doar drumul până acolo, pentru că organizatorul acoperă costurile legate de gaz, cazare, masă.

Zbor cu balonul cu aer cald, oferit de John Balon

De 4-5 ani am început să participăm la competiţii internaţionale, să reprezentăm Romania în ţări precum Germania, Austria, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Republica Moldova, la competiţii propriu-zise, dar şi la cele numite fiesta, care sunt mai mult pentru public. Este vorba despre o adunare prietenească între piloţii de baloane, dar are un impact mare asupra publicului. Am organizat timp de 3 ani acest tip de eveniment la Baia Mare, cu 20 şi ceva de echipaje, din 11 ţări, iar anul acesta vom organiza Festivalul Baloanelor mai aproape de Bucureşti, pe aerodromul Strejnic, de lângă Ploieşti, undeva la începutul lui octombrie. Este unul dintre intervalele cele mai bune pentru zborul cu balonul, pentru că nu sunt atât de multe precipitaţii.

În ce priveşte echipa, aceasta este cea mai importantă, pentru că balonul este o aeronavă de dimensiuni impresionante şi nu poate fi operat fără ajutor specializat, este formată din trei persoane, în afara pilotului, este importantă şi la decolare şi la aterizare şi ajută la pregătirea balonului, alături de pilot. Pe timpul zborului pilotul ţine permanent contactul cu echipa. Procesul dureaza 3-4 ore, iar pasagerii sunt invitaţi să ia parte la aceste proceduri, dinainte şi după zbor, pentru că procedurile de umflare  a balonului sunt impresionante. Este un întreg proces atât pentru pasageri cât şi pentru noi. Dacă vrei să fii unul dintre ajutoare trebuie să fii în primul rând pasionat, să te trezeşti de dimineaţă, la ora 4.00, pentru a decola la ora 7.00. Trebuie să gândeşti un program flexibil, pentru că de multe ori ne încurcă şi vremea şi să ai o constituţie puţin mai robustă pentru că echipmentele sunt destul de grele.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite