De ce unele persoane nu sunt muşcate de ţânţari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru mulţi oameni, muşcăturile de ţânţar sunt aproape la ordinea zilei. Cu toate acestea, există o serie de persoane care nu atrag deloc micile insecte, scrie Business Insider. Oamenii de ştiinţă au încercat să afle ce anume poate face diferenţa.

Deşi se cunoaşte că dioxidul de carbon pe care pielea noastră îl elimină este factor principal prin care ţânţarii localizează „prada”, oamenii de ştiinţă au vrut să înţeleagă mai în detaliu ce anume poate provoca atracţia sau respingerea micilor insecte.

Microbiologul Rob Knight afirmă că diversele tipuri de bacterii de pe suprafaţa pielii au capacitatea de a produse substanţe chimice al căror miros poate fi atractiv sau nu pentru ţânţari.

La nivelul epidermei sunt prezenţi aproape un trilion de microbi, însă chiar şi aşa, acest număr reprezinta un procent mic faţă de cele 100 de trilioane de bacterii care există în interiorul şi în exteriorul corpului uman. De asemenea, aceste bacterii sunt cele care compun mirosul de transpiraţie uman.

Chiar şi aşa însă, microbii diferă foarte mult de la o persoană la alta. Potrivit lui Rob Knight, oamenii au în comun aproape 99 la sută din ADN-ul uman, ceea ce nu se poate spune şi despre microbi: doar 10 la sută dintre bacterii se regăsesc la mai multe persoane.

Pentru a demonstra că ţânţarii sunt atraşi de anumite tipuri de microbi aflaţi la suprafaţa pielii, oamenii de ştiinţă au rugat 48 de voluntari de sex masculin să se abţină de la alcool, usturoi, mâncăruri picante, precum şi de la duşuri, pentru două zile.

De asemenea, timp de 24 de ore, voluntarii au purtat ciorapi de nailon pentru a permite o dezvoltare mai rapidă a microbilor pe suprafaţa pielii.

Ulterior, cercetătorii au folosit nişte bile de sticlă pentru a culege mirosul voluntarilor şi pentru a-l folosi drept momeală pentru ţânţari.

Nouă din cei 48 de bărbaţi au fost nişte ţinte predilecte ale micilor insecte, în timp ce mirosul a şapte voluntari a fost pur şi simplu ignorat. Grupul celor care au atras ţânţarii au avut o concentraţie mai mare a unui microb comun, în comparaţie cu celălalt grup.

Oamenii de ştiinţă spun că este posibil ca mirosul oamenilor să acţioneze în dublu sens, fie ca un obstacol în calea ţânţarilor sau, dimpotrivă, ca un element de atracţie.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite