Cum s-a schimbat percepţia oamenilor asupra morţii: dezvăluirile unui medic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moartea vine brusc, lucru şocant şi greu de acceptat. Conform unui medic englez, oamenii au pierdut familiaritatea cu această etapă, schimbându-şi percepţia asupra morţii.

În timp ce naşterea şi dragostea sunt intens dezbătute în secolul XXI, moartea a devenit un subiect tabu. Fie că ne place sau nu, fiecare persoană trebuie să confrunte această etapă. Plecând de la modul în care oamenii şi-au schimbat perspectivele asupra morţii, Kathryn Mannix, medic englez ce oferă tratamente paleative, a ales să scrie o carte în care să împărtăşească momentele definitorii din cariera sa, scrie Daily Mail.

Odată cu descoperirea tratamentelor pentru infecţii sau alte boli grave, speranţa de viaţă a crescut. Rănile minore rareori se transformă în infecţii care pun viaţa în pericol şi multe tipuri de cancer sunt vindecabile. Cu toate acestea, în cele din urmă, nimeni nu poate evita moartea.

Moartea, o etapă şocantă pentru majoritatea

Pentru unii, moartea vine brusc, lucru şocant şi greu de acceptat. Alţii primesc o avertizare suficientă care să îi ajute să accepte ideea că a venit momentul să părăsească această lume. În ultimii ani, moartea a devenit un subiect fierbinte din punct de vedere politic, în unele ţări vorbindu-se despre posibila legalizare a eutanasiei. Mulţi oameni se tem de posibilitatea de a suferi insuportabil ca urmare a unei boli sau a unui accident dar, cu toate acestea, discuţia are adesea o legătură foarte mică cu ceea ce se întâmplă de fapt cu oamenii atunci când mor, spune medicul.

Schimbarea percepţiei asupra morţii

Ceea ce este diferit este că oamenii au pierdut familiaritatea pe care au avut-o odată cu acest proces. Când bunicii îşi petreceau ultimele zile de viaţă în casă, alături de nepoţi şi copii, fenomenul era perceput ca fiind o etapă normală a vieţii. Acum, în loc să murim într-o cameră familiară, cu oameni pe care îi iubim în jurul nostru, momentul ne găseşte în ambulanţe şi unităţi de terapie intensivă, adesea înconjuraţi de tehnologie şi oameni pe care nu îi cunoaştem, după ce singura imagine asupra morţii au văzut-o la televizor sau internet.

„Am observat că la sfârşitul vieţii lor oamenii manifestă adesea calităţi extraordinare - îşi tolerează simptomele cu mult curaj, nu se îngrijorează de ce se va întâmpla şi trăiesc cât mai mult în prezent. Se concentrează asupra iubirii şi radiază asupra tuturor celor din jur – familie, colegi, prieteni şi aceia dintre noi care îi îngrijesc. Ei apreciază cele mai mici amabilităţi. Sunt pacienţi care observă că o asistenţă medicală pare obosită sau îşi amintesc de faptul că fiica unei infirmiere are un examen“, povesteşte medicul.

Recunoştinţă şi iertare în ultimele zile de viaţă

Adesea ni se pare că numai oamenii cei mai buni mor. Ei se află într-un loc extraordinar în călătoria lor prin viaţă. „Nu sunt «sfinţi», ci doar exemple a ceea ce putem deveni toţi: faruri de compasiune care sunt capabile să lumineze în acest moment, să se uite înapoi cu recunoştinţă şi iertare şi care se pot concentra asupra lucrurilor simple care contează cu adevărat. Există doar două zile mai scurte de 24 de ore în viaţa noastră - ziua în care ne naştem şi ziua în care vom muri. Una este sărbătorită în fiecare an, iar celălaltă ne face să realizăm cât de important este să trăim cu adevărat. Nu ar trebui să uităm niciodată acest lucru“, adaugă Kathryn Mannix.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite