Cum să renunţăm la proastele obiceiuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Când emoţiile te fac să-ţi mănânci unghiile, încearcă să faci altceva cu mâinile  FOTO Shutterstock
Când emoţiile te fac să-ţi mănânci unghiile, încearcă să faci altceva cu mâinile  FOTO Shutterstock

Oamenii ajung să renunţe la promisiunile pe care şi le fac la început de an în special pentru că sunt nevoiţi să îşi schimbe anumite obiceiuri. Fără tehnicile potrivite, ne vine greu să scăpăm de anumite deprinderi cu care ne-am obişnuit de-a lungul timpului,   explică psihologul Jeremy Dean, pentru „Huffington Post“.

Pentru că lucrează automat şi inconştient, obiceiurile de lungă durată ne determină să continuăm în acelaşi stil, însă cu puţina voinţă şi perseverenţă ne putem antrena corpul să adopte schimbările pe care le dorim.

În urma documentării si consultării mai multor cărţi de specialitate, psihologul Jeremy Dean sugerează 10 paşi pentru a scăpa de proastele obiceiuri.

1. Nu te gândi din prima la rezultate mari!

Greşeala cel mai des întâlnită a oamenilor constă în încearcarea de a se înhăma la mai mult decât pot duce. Chiar şi cu ajutorul psihologilor, unora dintre noi li se pare dificil să facă chiar unele schimbări minore. În primul rând tebuie să delimităm etapele procesului şi să începem întocmai cu ce putem obţine. De exemplu, nu trebuie să îţi modifici complet dieta, ci doar să încerci să înlocuieşti gustarea de dimineţă cu un măr.

2. Suportul mintal

E dificil să alegem ce anume să schimbăm la noi şi să ne mai şi ţinem de asta. Cu toate acestea, există o metodă care ne poate ajuta să distingem ideile bune de cele mai puţin inspirate şi, totodată, să ne întărească încrederea. Ceea ce trebuie să facem este să cântărim aspectele pozitive ale schimbării pe care dorim să o adoptăm, pentru a depăşi cu mai multă uşurinţă obstacolele inevitabile, întâlnite pe parcursul procesului.

3. Planul „în caz că...“

Problema planurilor spontane de schimbare este că sunt prea vagi. Ceea ce ar trebui să facem este să ne impunem obiective realizabile pe termen scurt. De exemplu, în loc să-ţi propui că „anul ăsta voi fi într-o formă mai bună“, poţi spune că „atunci când mi se face foame între mese, voi mânca fructe”. Când sunt repetate, astfel de acţiuni ajută la îndeplinirea scopului cu o mai mare uşurinţă.

4. Repetă

Obiceiurile se formează prin repetarea aceleiaşi acţiuni în aceeaşi situaţie. De fiecare dată când îl repetăm, obiceiul devine mai puternic şi mai greu de înlocuit.

Cercetările arată că este nevoie de mai mult de o lună pentru a transforma un obicei într-un automatism.

5. Truc

Suntem cu toţii diferiţi, drept urmare, ce poate funcţiona la o persoană, nu poate avea acelaşi rezultat la o alta. La fel se întâmplă şi atunci când vrem să renunţăm la un obicei. De aceea, este nevoie de un truc: să încerci să faci acelaşi lucru într-un alt moment al zilei decât cel în care eşti obişnuit.  

Renunţarea la obiceiuri implică experimentare, deci întrebarea este dacă ai ce schimbare să faci în mediul în care trăieşti. Încercă să mănânci porţii mai mici şi să eviţi pe cât posibil cina în faţa televizorului.

6. Nu-ţi interzice anumite plăceri

Un lucru ciudat se întâmplă în momentul în care încercăm sa ne înfrânăm gândurile: se întorc mai puternice. Dacă ne impunem să ştergem din minte imaginea unui tort de ciocolată, atunci aceasta va persita o lungă perioadă de timp în capul nostru.

7. Înlocuieşte

Obiceiurile nu pot dispărea rapid. Întreruperea unei deprinderi se rezumă la înlocuirea ei cu o alta mult mai potrivită. Spre exemplu, când emoţiile te fac să-ţi mănânci unghiile, încearcă să faci altceva cu mâinile.

8. Anticipează posibilele obstacole

Este normal să existe o competiţie între vechile obiceiuri şi cele noi apărute. Un caz particular îl poate constitui dificultatea de a ne trezi dimineaţa. Soluţia ar fi să ne gândim la o activitate cu adevărat plăcută, care să ne facă să sărim din pat.

9. Menţine-te pe poziţii

Suntem predispuşi să ne întoarcem la vechile obişnuinţe când devenim vulnerabili (suntem obosiţi sau flămânzi), aşa că este indicat să ne ţinem de promisiuni când autocontrolul este puternic. Spre exemplu, aruncă mâncarea nesănătoasă, pentru că „pregătirea terenului“ este cea mai bună modalitate de a renunţa la vechile obiceiuri.

10. Nu rămâne blocat prea mult timp la un singur nărav

Odată ce ai reuşit să îţi impui un alt tip de activitate, caută o nouă ocupaţie. Schimbarea nu trebuie să fie majoră şi e necesar ca totul să decurgă progresiv, ţinând cont de paşii stabiliţi anterior.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite