Cum poţi scăpa de pistrui
0Cu siguranţă sunt persoane care îţi spun că pistruii îţi dau un şarm aparte. Dacă totuşi nu eşti convins şi ceea ce îţi doreşti este ca ei să dispară, există o varietate de metode care îţi stau la dispoziţie.
Pistruii sunt pete pe piele care apar în urma unei acumulări de melanină în celulele pielii. Melanina este un pigment natural care protejează împotriva razelor ultraviolete. De aceea, expunerea prelungită la soare poate favoriza apariţia lor, mai ales în cazul copiilor şi al persoanelor cu pielea albă.
Suc de lămâie, pentru albire
Folosită pe timp îndelungat, lămâia albeşte pielea şi atenueză pistruii. De două ori pe zi, aplică suc de lămâie direct pe zonele unde pistruii sunt vizibili, evitând zona ochilor, şi lasă să acţioneze timp de 15 minute.
Creează-ţi propria mască naturală
Pe lângă efectul de atenuare a pistruilor, măştile naturale îţi vor înfrumuseţa şi catifela tenul. Alege ingrediente care îţi sunt la îndemână, precum roşii, castraveţi, ridichi, mere, căpşuni sau piersici. Îndepărtează seminţele, apoi rade sau pasează ingredientele. Adaugă câteva picături de ulei vegetal şi amestecă.
Dacă ai tenul gras, înainte de aplicarea măştii, curăţă faţa cu suc de lămâie. Aplică apoi amestecul şi lasă-l să acţioneze timp de 15 minute. Spală faţa cu apă călduţă şi aplică o cremă hidratantă, cu factor de protecţie. Repetă procedura de câte două-trei ori pe săptămână. O altă metodă este să amesteci în crema ta preferată de faţă ulei de schinduf sau suc de lămâie, rădăcină de pătrunjel, ceapă sau castravete Aplică acest amestec dimineaţa şi seara.
Iaurtul, un exfoliant blând
Acidul lactic conţinut de iaurt, smântână sau de laptele acru acţionează ca un peeling, exfoliind cu blândeţe pielea. În fiecare seară, spală-te pe faţă cu lapte acru sau aplică un strat de smântână, pe care îl laşi să acţioneze timp de 15 minute. Îndepărtează-l apoi cu un prosop, fără să clăteşti.
Foloseşte creme cu factor maxim de protecţie solară
Pentru a preveni apariţia unor noi pistrui trebuie să eviţi expunerea prelungită la soare. Mai ales vara, este bine să porţi pălărie şi să stai cât mai mult la umbră. Cu 30 de minute înainte de a ieşi din casă, aplică o cremă cu factor de protecţie mare. Această cremă este indicată şi dacă foloseşti tratamente cosmetice sau dermatologice, care îţi cresc sensibilitatea pielii la razele UV.
Propunerea noastră: crema solară de faţă cu pepene SPF 30 de la Korres (1), preţ: 70 lei, gama de produse Eucerin, spray pentru protecţie solară SPF 50 (2), preţ: 63,43 lei, sau loţiunea pentru protecţie solară pentru copii SPF 50 (3),
preţ: 60,33 lei. Poţi folosi şi produse din gama Avene, cum ar fi stick-ul pentru zone sensibile SPF 50 (4), preţ: 24 lei, crema pentru zone sensibile SPF 50 (5), preţ: 26 lei, sau laptele cu fotoprotecţie SPF 50 (6), preţ: 47 lei.
Ce alte variante ai...
Pentru îndepărtarea pistruilor, poţi apela şi la soluţii care conţin agenţi de înălbire, laser sau la peeling-ul chimic. Aceste metode pot fi destul de agresive, sensibilizând pielea. Înainte de a începe un astfel de tratament, este bine să vorbeşti cu un medic dermatolog, care să-ţi prezinte avantajele şi dezavantajele fiecărei metode.
Cum maschezi pistruii?
Fondul de ten şi pudra pot acoperi pistruii, dar trebuie să ai grijă să alegi nuanţa potrivită. Cele mai recomandate sunt produsele dermatocosmetice pentru pielea sensibilă, care corectează imperfecţiunile şi nu încarcă tenul. Poţi apela la fondul de ten Tolerainte Teint fluid SPF 20 de la La Roche-Posay (7), preţ: 58 lei.
Specialistul nostru
Prof. dr. Anca Zbranca
medic primar
dermatologie
Pistruii (efelidele) sunt determinaţi genetic. Cel mai adesea, sunt prezenţi pe faţa şi pe decolteul persoanelor cu piele albă, păr roşcat sau blond şi cu ochi verzi sau albaştri. Există preparate care pot decolora aceste pete, dar, dacă nu se evită expunerea la soare (UV), petele reapar.
Preparatele pe bază de hidrochinonă, acid piruvic, glicolic sau azelaic pot decolora pielea dacă sunt utilizate seară de seară, pe perioade lungi de timp. În cabinetul dermatologic sunt utilizate şi peeling-urile cu scop depigmentant. De asemenea, laserul poate fi o alternativă la decolorare. Cel mai important este însă ca pacientul să înţeleagă importanţa fotoprotecţiei.