Cum poţi scăpa de anxietate cu metoda „54321“, recomandată de psihologi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„54321“ este una dintre cele mai eficiente metode care te pot ajuta să scapi de gândurile ce te fac să devii anxios FOTO healthmagazine.ae
„54321“ este una dintre cele mai eficiente metode care te pot ajuta să scapi de gândurile ce te fac să devii anxios FOTO healthmagazine.ae

Când anxietatea îţi ameninţă liniştea sufletească, este dificil să-ţi păstrezi luciditatea, însă un instrument utilizat de mai mulţi psihologi are potenţialul să-ţi elibereze creierul de anxietate şi să te ţină ancorat în prezent.

„5-4-3-2-1“ este o metodă simplă, dar eficientă pentru recâştigarea controlului asupra minţii atunci când anxietatea ameninţă să pună stăpânire pe tine - şi presupune mai mult decât numărătoarea inversă de la cinci. Mai degrabă, trucul te ajută să te întorci în prezent, bazându-te pe cele cinci simţuri - vedere, auz, atingere, miros şi gust, arată The Independent.

Exerciţiul: Primul pas, atunci când treci printr-un moment de anxietate, este să te uiţi în jurul tău şi să identifici 5 lucruri pe care le poţi vedea în acel moment. Apoi, identifică 4 lucruri pe care le poţi auzi, 3 lucruri pe care le puteţi simţi - care pot fi orice, de la picioarele în pantofi, până la un inel pe deget - şi 2 lucruri pe care le poţi mirosi. Şi, în cele din urmă, un lucru pe care îl poţi gusta - care poate fi chiar limba ta atâta timp cât simţi un gust. Paşii se pot face rapid - iar eficienţa instrumentului a fost susţinută la scară largă.

Ellen Hendriksen, psiholog clinic la Centrul pentru Anxietate şi Tulburări Asociate din cadrul Universităţii din Boston, a declarat pentru Vice: „orientarea atenţiei spre simţuri ne ancorează în prezent şi numărarea elementelor întrerupe tumultul gândurilor noastre“.

Mayo Clinic Health System sugerează, de asemenea, încercarea exerciţiului pentru minimizarea sentimentului de anxietate deoarece tehnica îşi poate „redirecţiona atenţia către împrejurimile din prezent şi te îndepărtează de ceea ce te face să fii anxios. Asta poate ajuta la întreruperea modelelor de gândire nesănătoase.“

Trucul, care se bazează pe conştientizarea senzorială, îşi are rădăcinile în mindfulness - şi, pe lângă anxietate, poate ajuta la tratarea depresiei, a dependenţelor, a scăderii tensiunii arteriale şi ameliorarea stresului, potrivit Helpguide.org din cadrul Universităţii Harvard.

Aşadar, data viitoare când te simţi anxios, concentrează-te asupra a ceea ce vezi, simţi şi atingi şi ignoră nesiguranţele care există doar în capul tău.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite