Cum arăta o sală de sport în jurul anului 1800: aparate de fitness sau instrumente de tortură?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dorinţa oamenilor de a duce o viaţă sănătoasă şi activă şi de a face sport nu este ceva nou. Şi în urmă cu câteva sute de ani existau săli de sport şi aparate de gimnastică. Unele seamănă cu aparatele care se găsesc acum în sălile de fitness, în timp ce altele par desprinse din scene de tortură.

Medicul elveţian Gustav Zander este considerat inventatorul aparatelor moderne de gimnastică, în jurul anului 1892. Chiar dacă unele arată ciudat şi par nesigure, fiecare era gândit pentru a antrena anumite categorii de muşchi, exact ca aparatele de acum.

Aparatele concepute de Zander erau făcute în aşa fel încât utilizatorul lor să poată decide cât de activ sau de pasiv vrea să fie în timp ce face sport. Medicul suedez considera că muşchii trebuie formaţi în timp, nu prin antrenament intens.

Totuşi, este greu să ne dăm seama cum funcţionau unele din aparatele pe care le vedem în aceste fotografii de epocă din perioada victoriană. De exemplu, vedem un băiat care stă culcat pe spate, cu capul fixat într-un suport (foto sus) şi cu pieptul imobilizat. Pare mai curând un instrument de tortură, nu putem şti cum era folosit pentru a face mişcare, scrie Daily Mail.

image

Această femeie stă pe un precursor al bicicletei de fitness. Nu este însă prea clar cum funcţiona aceeasta. Oricum, în epoca victoriana femeiel nu aveau voie să încalece un cal sau o bicicletă, fiind obligate să stea cu picioarele pe o singură parte. Poziţia călare era considerată indecentă.

image

De asemenea, toţi cei care apar în aceste poze poartă ţinutele din acea vreme, pentru că nu existau haine speciale pentru sport. Astfel, femeile se antrenau purtând corsete şi rochii lungi, închise până la gât, iar bărbaţii costume elegante şi jachete de lână.

image

Aparatele din aceste imagini se aflau în laboratorul lui Gustav de la Stockholm, care poate fi considerat prima sală de fitness din lume. Printre ciudăţeniile inventate de el se numără calul mecanic şi un precursor al aparatelor pentru abdomene.

Toate aparatele lui Gustave erau gândite şi pentru a corecta postura corpului, care avea de suferit din cauza unor defecte din naştere sau a muncii grele. Medicul considera că sportul şi antrenamentul progresiv asigură o sănătate de fier.

image

Aparatele sale au fost vândute la începutul secolului XX şi în Statele Unite. Erau comandate în centre spa şi de sănătate, dar şi în câteva locuinţe private ale oamenilor mai bogaţi. În anul 1906, medicul avea deja centre de sănătate în 146 de ţări, iar aparatele sale erau foarte apreciate.

image

Metodele sale au început să fie considerate demodate după ce Arthur Jones a inventat un alt tip de aparate, numite Nautlius, în anii 1970. Acestea erau mai moderne şi asigurau un antrenament mult mai intens.

Fotografiile de epocă se găsesc acum la Muzeul de Şiinţă şi Tehnologie din Stockholm.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite