Cresc sau nu ouăle colesterolul? Cât de adevărat este acest mit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi către ultimele decenii ale secolului XX s-a menţinut ideea că nivelul colesterolului creşte dacă mâncăm mai mult de 2 ouă pe săptămână, în ultimii ani experţii în boli cardiovasculare au început să respingă tot mai des acest mit. Îţi prezentăm pe larg mai multe informaţii, astfel încât să nu îţi mai fie teamă să consumi ouă, crezând că îţi va creşte astfel riscul de boli de inimă.

În prezent, specialiştii sunt de acord cu următoarea afirmaţie: este un mit că ouăle sunt nocive pentru sănătatea inimii tale. Ouăle pot face parte dintr-o dietă echilibrată, în ciuda faptului că au o reputaţie „proastă“ datorită conţinutului lor de colesterol.

Ouăle conţin, într-adevăr, o parte de grăsimi saturate, dar untul de pe felia de pâine prăjită şi baconul pe care îl mănânci la micul dejun pe aceeaşi farfurie cu ouăle vor avea o contribuţie mai mare asupra aportului general de grăsimi „rele“.

Efectul consumului de ouă este minim

Medicii nutriţionişti spun că ouăle de găină au un conţinut ridicat de colesterol, dar efectul consumului de ouă asupra colesterolului din sânge este minim, comparativ cu efectul grăsimilor trans şi grăsimilor saturate.

Riscul legat de bolile de inimă poate fi mai degrabă legat de alimentele care acompaniază ouăle de pe farfuria noastră, cum ar fi sodiul (sau sarea) din bacon, cârnaţi, şuncă şi jambon şi grăsimile saturate sau uleiurile cu grăsimi trans utilizate pentru a prăji ouăle şi pentru a rumeni baconul.

Majoritatea oamenilor sănătoşi pot mânca până la 7 ouă într-o săptămână, fără să îşi crească astfel riscul de a suferi de boli cardiovasculare. Unele studii au arătat că acest consum regulat de ouă poate, de fapt să prevină anumite tipuri de accidente vasculare cerebrale.

Află mai multe pe clickpoftabuna.ro cât colesterol conţine un ou!

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite