Concluziile unei analize de zece ani: regulile de alimentaţie care te menţin sănătos, energic şi te ajută să trăieşti mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analizând atent dieta persoanelor care trăiesc foarte mult, în special a celor din zonele faimoase prin longevitatea locuitorilor, cum ar fi insula grecească Ikaria, cercetătorii au aflat care sunt regulile unei alimentaţii corecte, esenţiale pentru viaţa îndelungată. La cercetare, care a durat 10 ani, au fost analizate 150 de studii despre diete.

Cercetătorii au stabilit regulile unei diete sănătoase, care se regăsesşte în stilul de viaţă al centenarilor, scrie Huffington Post.

1. 95% din alimentaţie trebuie să fie alcătuită din plante

Persoanele care trăiesc mult, indiferent dacă este vorba de japonezi, de greci sau de locuitorii din Sardinia, consumă foarte multe cereale integrale şi legume. Sunt recomandate mai ales legumele cele verzi, cu frunze, de exemplu spanacul.

2. Carnea trebuie consumată cel mult de două ori pe săptămână

Carnea ar trebui consumată ocazional şi în cantităţi mici. De asemenea, trebuie mâncată cu legume şi este de preferat ca produsele din carne să provină din ferme în care animalele se hrănesc liber. Carnea acestora are o cantitate mai mare de acizi graşi omega-3.

3. Peştele ar trebui consumat zilnic, în cantităţi mici

Peştele este esenţial în dieta persoanelor care trăiesc foarte mult. Este vorba în special de cod şi de sardine, care nu sunt expuse la o cantitate mare de chimicale sau de mercur.

4. Laptele de vacă trebuie evitat

Lactatele care provin din lapte de vacă ar trebui limitate, pentru că sunt bogate în zahăr şi grăsimi. Calciul poate fi luat şi din plante, de exemplu din kale. De asemenea, cei care nu vor să renunţe complet la lactate, pot consuma iaurt şi brânzeturi din lapte de capră sau de oaie.

5. Ouăle ar trebui consumate de trei ori pe săptămână

Câte un ou mâncat de trei ori pe săptămână este parte importantă a unei diete sănătoase. Poate fi mâncat cu pâine integrală, cu cereale sau legume.

6. O porţie zilnică de fasole

Fasolea este consumată regulat de către persoanele longevive. Această legumă conţine proteine, carbohidraţi şi foarte puţine grăsimi. De asemenea, conţine foarte multe fibre şi nutrienţi - vitamine şi minerale.

7. Pâinea trebuie să fie din făină integrală

Dacă este preparată din cereale integrale, pâinea devine un aliment sănătos, care poate fi consumat fără probleme. Astfel va conţine multe fibre şi mulţi nutrienţi. Cu ajutorul unei bacterii speciale, care digeră glutenul, poate fi obţinută pâinea fără gluten, care scade nivelul glicemic al unei mese.

8. Consumul de zahăr trebuie redus

Persoanele care trăiesc mult folosesc de obicei miere în loc de zahăr şi mănâncă deserturi doar ocazional. Medicii recomandă să folosim cel mult 4 linguriţe de zahăr pe zi pentru îndulcirea alimentelor sau a băuturilor.

9. Câteva nuci pe zi sunt recomandate

Consumul zilnic al unei mici cantităţi de nuci este foarte sănătos, pentru că acestea scad nivelul colesterolului cu 20%. Cei care mănâncă zilnic nuci trăiesc mai mult, a demonstrat un studiu realizat de cercetătorii de la Harvard.

10. Evită suplimentele nutritive şi mănâncă întregul aliment

Cercetătorii au observat că este mult mai sănătos dacă mâncăm fructul întreg, nu doar sucul. La fel, este foarte important să cumpărăm alimente de la piaţă, nu de la magazine, pentru că sunt mai proaspete.

11. Bea mai multă apă

Studiile au demonstrat că un organism mai bine hidratat are un risc mai scăzut de a face tromboze. De aceea, şapte pahare de apă zilnic sunt foarte indicate, mai ales că persoanele care beau multă apă vor bea mai puţine băuturi dulci.

12. Bea vin roşu

Persoanele care nu vor să renunţe complet la alcool ar trebui să bea vin roşu, dar nu mai mult de 1-3 pahare pe zi. Acest vin ajută la asimilarea antioxidanţilor, în plus o mică doză de alcool la finalul zilei va reduce stresul.

13. Ceaiul verde, foarte bun pentru sănătate

Japonezii beau foarte mult ceai verde, iar această băutură scade riscul de cancer şi de boli cardiace.

14. Consumul de cafea este sănătos

Grecii şi locuitorii din Sadinia consumă multă cafea. Studii recente au arătat că această băutură scade riscul de demenţă şi de Parkinson.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite