Cinci lucruri simple pe care le putem face zilnic pentru a ne dezvolta inteligenţa
0Inteligenţa nu este un dar nativ, care va rămâne neschimbat toată viaţa. Studiile au demonstrat că la orice om coeficientul de inteligenţă poate fi îmbunătăţit, pentru că fiecare dintre noi are capacitatea de a învăţa mereu lucruri noi, asemeni copiilor.
Psihologul Andrea Kuszewski crede că prin cinci exerciţii simple, zilnice, oricine poate deveni mai inteligent, dacă doreşte cu adevărat acest lucru. Iată care sunt acestea:
1. Să învăţăm mereu lucruri noi. Acest sfat nu înseamnă că în fiecare zi trebuie să asimilăm lucruri extrem de complicate. Pot fi lucruri foarte simple: o nouă experienţă, cunoaşterea unor oameni până atunci străini, orice lucru cu care nu ne-am mai întâlnit anterior. Trebuie să fim mereu deschişi la ce este nou şi să profităm de ocaziile care ni se ivesc, spune Andrea pentru Business Insider.
2. Să ne depăsim limitele acceptând provocări. Creierul nostru, ca orice muşchi, are nevoie de antrenament, de stimulare, pentru a se dezvolta armonios. De aceea, este bine ca în fiecare zi să căutăm provocări care să ne pună mintea la contribuţie, să ieşim din zona noastră de confort şi să nu ne limităm doar la ceea ce ştim că facem foarte bine.
3. Să gândim creativ. Dacă vom gândi creativ, vom deveni mai inteligenţi, dar şi mai fericiţi, iar productivitatea noastră va creşte. Toţi oamenii pot fi creativi, nu doar artiştii. Important e să căutăm soluţii care să ne stimuleze, nu doar să memorăm şi să reproducem informaţie.
4. Să alegem soluţia mai dificilă. Orice exerciţiu la care ne provocăm creierul ne va stimula inteligenţă. Desigur, nu trebuie să facem din orice lucru o adevărată luptă, dar când putem, este bine să alegem varianta mai dificilă, nu pe cea mai simplă. De exemplu, să cautăm singuri rezolvarea unei probleme, fără să cerem ajutor, să facem calcule în minte, fără calculator, sau să căutăm o adresă fără să apelăm la GPS şi multe alte lucruri de acest fel.
5. Să cunoaştem cât mai mulţi oameni. Având o reţea mare de prieteni şi oameni cu care interacţionăm frecvent, vom avea implicit ocazia să încercăm noi experienţe, să primim provocări şi să învăţăm mereu lucru noi. Desigur, mai ales persoanele timide şi introvertite vor considera un efort deosebit consolidarea acestei reţele de prieteni, dar, cum spunea Andrea la punctele anterioare, ieşirea din zona de confort este un pas spre stimularea inteligenţei.