Cele mai puţin stresante meserii pentru anul 2013
0Dacă lista dorinţelor pentru anul 2013 este, pentru unii, o înşiruire de obiective pe care şi-au propus să le atingă în viaţa profesională, alţii preferă să se reorienteze, iar unul dintre principalii factori care determină atractivitatea unui loc de muncă este nivelul de stres.
CareerCast.com a publicat lista anuală a celor mai puţin stresante locuri de muncă pentru anul 2013, la fel ca şi pe cea a celor mai presante dintre acestea.
Aşadar, ce face un loc de muncă mai puţin stresant?
“Dacă priveşti lista, ideea este că tot ce vezi acolo sunt locuri de muncă în cadrul cărora oamenii îşi controlează ziua – lucrând pe cât de rapid simt că e nevoie pentru a fi eficienţi”, spune Tony Lee, publisher la CareerCast.com.
“Nu ai pe cineva care îţi respire în ceafă. Nu există niciun risc din punct de vedere fizic şi nimeni nu depinde de tine ca să trăiască mai mult!”, continuă el. “Sunt activităţi care îţi menţin tensiunea arterială la un nivel scăzut”, conchide Lee.
Mai mult, nivelul de satisfacţie este unul ridicat, iar reacţiile pozitive sunt numeroase, spune Lee, citat de "The Huffington Post". Cu toate acestea, există şi aspecte mai puţin plăcute, precum salariile mici pe care cei mai puţin stresaţi lucrători le primesc.
Potrivit topului, poziţia de tehnician într-un laborator medical are drept principală sarcină manevrarea analizelor de laborator şi a informaţiilor rezultate din analiza acestor mostre. Din cauza faptului că este foarte important ca aceste analize să fie făcute corect, nu există deadline-uri imposibile.
“Li se oferă ocazia să îşi îndeplinească sarcinile în ritmul propriu, deoarece este foarte important să le ducă la îndeplinire aşa cum trebuie”, spune Lee.
“Bijutierii lucrează adesea pe cont propriu, într-un mediu unde li se oferă multă flexibilitate”, afirmă Lee. “Pentru că beneficiază de expertiză, li se oferă multă flexibilitate şi pot lua decizii cu privire la programul de lucru”, continuă Lee.
Tehnicianul de dosare medicale are, de asemenea, o meserie relaxantă, potrivit CareerCast.com. La fel ca şi munca în laborator, este o activitate importantă, nu permite erori, astfel încât ritmul de lucru este unul mai lent. “Mergi la muncă, te activezi. Pleci de la muncă, te deconectezi”, spune Lee. “Nu e ca şi cum te apasă ceva şi nu mai poţi dormi noaptea”.
În meseria de croitor, marele avantaj este flexibilitatea. Oamenii aduc lucruri, iar croitorul îi anunţă când îşi va termina treaba.
“Cei mai mulţi croitori sunt oameni de afaceri independenţi, astfel încât deţin controlul asupra zilei de muncă”, afirmă Lee. “Dacă vor să termine devreme, să îşi vadă copiii jucându-se, dacă nu vor să meargă la muncă, ci la pescuit, pot face asta şi pot să îşi acorde mai mult timp ca să îşi termine treaba”.
Pe locul întâi în top figurează profesorii universitari, aceştia având, potrivit CareerCast.com, cea mai puţin stresantă activitate.
“Dacă te uiţi la criteriile locurilor de muncă stresante, lucruri ca munca în regim de urgenţă, cerinţele fizice ale activităţii, condiţiile de mediu, riscul de a-ţi pierde viaţa, responsabilitatea faţă de viaţa altcuiva, nimic din toate astea nu există aici”, spune Lee.
Mai mult, deţin controlul, deoarece uneori predau cât de multe cursuri pot şi, de asemenea, predau ce doresc. Le spun studenţilor ce să facă şi îşi reglează singuri nivelul de stres.
Cel mai stresant lucru la meseria de profesor, spune Lee, “este interacţiunea cu alţi profesori”.
În schimb, la polul opus, printre cele mai stresante meserii din lume se numără cele de militar în misiune, PR Executive, fotojurnalist, reporter la ziar, şofer de taxi sau agent de poliţie.