Cele mai întâlnite greşeli la comandarea unui vin: „Nu vă fie teamă să optaţi pentru cea mai ieftină sticlă“
0Pentru a ajuta oamenii să se simtă mai confortabil atunci cand îşi comandă vin, somelierii au realizat o listă cu cele mai întâlnite greşeli. Pronunţia, temperatura şi degustatul vinului sunt printre cele mai copleşitoare probleme ale clienţilor.
Comandarea vinului într-un restaurant poate fi un coşmar pentru cei care nu ştiu cele mai importante reguli. Dacă nu eşti un expert care ştie exact ce trebuie să aleagă şi cum se degustă vinul, aceast lucru poate fi stresant şi copleşitor. Pentru a comanda cu încredere şi pentru a evita momentele jenante, specialiştii exemplifică şase dintre cele mai întâlnite greşeli:
Evită să cumperi cele mai ieftine vinuri
Mulţi oameni petrec câteva minute uitându-se pe lista de vinuri, îşi dau seama că nu ştiu ce caută şi optează pentru al doilea cel mai mic preţ. Vinul cel mai ieftin este evitat nu pentru că este neapărat rău, ci pentru că persoana care comandă nu vrea să pară zgârcită. Specialiştii recoamndă să nu vă fie teamă să comandaţi cel mai ieftin vin, dacă asta vreţi. Însă, cea mai bună variantă este să rugaţi chelnerul să vă o ofere câteva recomandări, în funcţie de bugetul dumneavoastră, dar şi de tipul de mâncare comandat, scrie thedailymeal.com.
Verificaţi temperatura
Dacă aţi luat o înghiţitură de şampanie sau vin alb şi nu este suficient de rece, atunci nu îl beţi aşa. Rugaţi chelnerul să îl ţină la rece, să aducă o altă sticlă la temepratura potrivită, sau lăsaţi sticla într-o găleată cu gheaţă, astfel încât să se poată răci, pentru a vă bucura de un gust mai bun.
Nu te speria de pronunţie
De multe ori, oamenii sunt tentaţi să nu comande vinul pe care îl doresc fiind speriaţi de numele complicat al acestuia, neştiind exact cum să pronunţe. Nu este în regulă sa optezi pentru un vin care nu îţi place, doar pentru că îţi este teamă că te vei face de râs: dacă pronunţia nu-ţi reuşeşte, indică direct în meniu vinul pe care îl doreşti.
Nu încerca să pari ceea ce nu eşti
Doar dacă nu eşti cu adevărat un expert în vinuri, nu cere prea multe sortimente şi nu exagera cu degustatul. Agită paharul, miroase şi gustă. Teoretic, degustarea vinului presupune patru etape: miroşi dopul, agiţi paharul, miroşi vinul şi îl ţii la lumină pentru a-i inspecta culoarea. Însa nu trebuie să parcurgi aceste etapele, mai ales dacă nu înţelegi nimic din ele. Nu încerca să pretinzi că ştii mai multe decât ştii cu adevărat, apelând la acţiuni inutile care te pot face să arăţi penibil.
Încercaţi mai multe vinuri
Dacă aţi ieşit să luaţi masa în grup, aţi terminat o sticlă de vin şi doriţi să comandaţi o alta, încercaţi să nu comandaţi acelaşi vin de două ori. dacă chelnerul îţi prezentată o ofertă bogată, nu ar trebui să te concentrezi doar pe un singur vin. Cu toate acestea, dacă sunteţi un grup mai mare, această regulă nu se aplică. Dacă aţi găsit un vin care este pe placul vostru, nu merită să comandaţi o sticlă care ar putea să nu satisfacă gustul tuturor.
Bazează-te pe instinct
Somelierii sau ospătarii vor încerca adesea să îţi influenţeze decizia prin recomandările lor. În timp ce sfaturile acestora sunt de multe ori utile, în cazul în care recomandarea lor nu este pe placul tău, bazează-te pe propriul instinct şi alege-ţi singur vinul dorit.