Cât de des ar trebui să spălaţi lenjeria de pat şi ce se întâmplă când nu faceţi asta, potrivit unui microbiolog
0Ne petrecem mai mult de o treime din viaţă în pat, dar acest loc se poate transforma rapid într-un „parc botanic“ de bacterii şi ciuperci, potrivit microbiologului universităţii din New York, Philip Tierno.
Dacă este lăsată prea mult timp, viaţa microscopică din faldurile lenjeriilor de pat ne poate îmbolnăvi, a declarat Tierno pentru Business Insider. Pentru a opri avalanşa invizibil, spune el, cearşafurile trebuie spalate o dată pe săptămână.
Recomandarea este, de asemenea, subliniată de autorii unui studiu publicat în 30 noiembrie în „Jurnalul alergiei şi imunologiei clinice“. După testarea a mii de case americane, cercetătorii au descoperit că mai mult de 90% dintre ei au avut cel puţin trei alergeni detectabili.
Când aceşti alergeni se ascund în locurile de care stai apropiat cu gura şi nasul, pot declanşa strănutul, indiferent dacă aveţi sau nu o alergie cunoscută. „Chiar dacă nu aveţi alergii în sine, puteţi avea un răspuns alergic“, a spus Tierno.
Un alt motiv pentru care paturile noastre găzduiesc atât de mulţi microbi este că le ţinem calde şi umede prin simplul fapt că dormim în ele. Oamenii produc în mod natural aproximativ 98 de litri pe an între cearşafuri. Când este cald şi umed, această umiditate devine ceea ce oamenii de ştiinţă numesc un „mediu ideal de cultură fungică“. Pernele noastre pot găzdui fiecare în jur de 16 specii de ciuperci.
În plus faţă de ciupercile şi bacteriile care provin din surse umane, paturile sunt, de asemenea, pline de microbi străini, cum ar fi scuamele animale, polen, murdărie, scamele, acarieni şi fecale. Ele pot conţine, de asemenea, resturi ale agenţilor de finisare utilizaţi pentru fabricarea lenjeriei.
Toată această mâzgă poate deveni ceea ce Tierno numeşte „semnificativ“ în doar o săptămână. Deci, el recomandă să vă faceţi o favoare şi să vă spălaţi lenjeria de pat.