Aspectul unui lider, de la Obama la Margaret Thatcher: care sunt asemănările cu gorilele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ne alegem liderii după aceleaşi criterii ca gorilele FOTO:economist.com
Ne alegem liderii după aceleaşi criterii ca gorilele FOTO:economist.com

Strămoşii noştri s-au diferenţiat de gorile cu 10 milioane de ani în urmă, dar oamenii moderni încă mai împart unele trăsături cu rudele antropoide. Sistemul ierarhic din lumea corporatistă se aseamănă destul de mult cu cel din familiile de gorile, mai ales la nivel superior.

Gorilele, cele mai mari primate, trăiesc în grupuri cu o ierarhie socială foarte bine structurată. Liderul este uşor de identificat, iar spinarea argintie nu este singura trăsătură distinctă. Masculul dominant este mai mare decât ceilalţi membri ai familiei de gorile, scoate sunete mai puternice, are o postură impozantă şi se loveşte cu pumnii în piept pentru a-şi arăta puterea, scrie publicaţia „The Economist“.

Când vine vorba de exercitarea puterii, gorilele şi oamenii moderni încă mai împart câteva caracteristici. Multe dintre atributele masculilor dominanţi din familiile de gorile se regăsesc în lumea corporatistă, cel puţin la nivel ierarhic superior. Desigur, există câteva diferenţe.

Omenirea se schimbă rapid, iar în ultimele decenii, au devenit mai evidente câteva schimbări în distribuirea puterii între bărbaţi şi femei, acestea fiind tot mai prezente în lumea afacerilor şi în poziţii de conducere. Apoi, noua generaţie de lideri este mai nonconformistă. Peter Thiel, unul dintre investitorii importanţi din Silicon Valley, se ghidează după o regulă proprie: nu angajează niciodată directori care poartă costum.

gorile

FOTO: northrup.org

Cu toate acestea, în era diversităţii, un număr surprinzător de mare de lideri se încadrează în stereotipurile întâlnite şi la rudele antropoide.  

Statura

Managerii sunt, de regulă, înalţi. În timpul documentării făcute pentru cartea sa, „Blink“, Malcom Gladwell a observat că 30% dintre directorii executivi ai companiilor americane prezente în Top 500 au o înălţime de cel puţin 1,87 metri. Aceasta în condiţiile în care procentul persoanelor cu o înălţime de peste 1,80 metri este de numai 3,9% în rândul populaţiei americane.

Vocea

Ascensiunea profesională este influenţată de voce. Quantified Communications, o companie americană cu sediul în Texas, a rugat un grup de oameni să evalueze discursurile înregistrate a 120 de manageri de top. Calitatea vocii a fost mai importantă în evaluare decât conţinutul discursului.

Cercetătorii de la universităţile California şi Duke au analizat înregistrările vocale a 792 de bărbaţi manageri care susţineau prezentări în faţa unor potenţiali investitori. Constatarea lor a fost că directorii cu voce puternică aveau un câştig anual cu 187.000 de dolari mai mare decât veniturile medii.

Condiţia fizică

Un studiu publicat în această lună de Peter Limbach, de la Institutul de Tehnologie Karlsruhe, şi Florian Sonnenburg, de la Universitatea Cologne, au descoperit că managerii care participă la maratoane câştigă, în medie, cu 5% mai mult decât cei cu un stil de viaţă mai sedentar.  

Preşedintele american Barack Obama este foarte apreciat pentru condiţia fizică foarte bună.

obama foto

Barack Obama FOTO: nydailynews.com

Postura

Limbajul corpului are un rol deloc de neglijat în ascensiunea profesională. Când stai drept, cu pieptul scos în afară şi umerii traşi spre spate, nivelul testosteronului (hormon masculin) creşte, iar cel al cortizolului (hormonul secretat în situaţii de stres) scade, spune Amy Cuddy, de la Harvard Business School.

Există, însă, şi alte criterii în alegerea liderilor: cele care se bazează pe stereotipuri. De exemplu, persoanele supraponderale – în special femeile – sunt privite ca fiind incapabile de autocontrol şi cu atât mai puţin de a controla subalternii. La interviurile pentru ocuparea unei poziţii de top sunt respinşi adesea şi oamenii cu voci stridente, care lasă impresia imaturităţii din cauza acestui ton.

Cum te poţi încadra în acest şablon

Managerii din ţările aflate în curs de dezvoltare fac eforturi pentru a respecta şablonul impus de civilizaţia occidentală, încercând să arate şi să vorbească la fel. Femeile-lider au reacţionat la acest şablon în moduri diferite. Unele poartă costume masculine din dorinţa de a inspira putere, în vreme ce altele lucrează până la ore târzii pentru a se afirma.

Într-o lume ideală, cei care pun în funcţie directorii ar trebui să lase deoparte şabloanele şi să facă selecţia în funcţie de meritele fiecărui candidat. Cu toate acestea, numărul mare de candidaţi cu CV-uri foarte bune îi determină să caute o particularitate, o trăsătură care să facă diferenţa. Surprinzător sau nu, cei care fac selecţia ajung să aleagă acei candidaţi care le seamănă mai mult.

În cartea publicată recent, „Executive Presence“, Sylvia Anne Hewlett, de la Centre for Talent Innovation, din New York, recomandă femeilor să scadă tonul vocii, să renunţe la sunetele ascuţite şi să scape de ticurile vocale. Un exemplu în acest sens este fostul prim-ministru britanic Margaret Thatcher, care a reuşit să-şi elimine accentele stridente din voce cu ajutorul unor lecţii de dicţie. Astfel, ea a reuşit să scape de vocea „de gospodină“ pe care mulţi britanici o dispreţuiau.

image

Margaret Thatcher FOTO: Arhivă Adevărul

Privirea este un alt aspect pe care specialistul îl consideră important. Un lider trebuie să-şi poată privi în ochi interlocutorul. Sylvia Anne Hewlett recomandă tuturor celor care aspiră la o funcţie de conducere să facă mişcare în mod regulat şi să aibă o condiţie fizică bună, pentru că trăsuturile superficiale precfum postura sau vocea cântăresc în continuare mult.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite