A murit cel mai bătrân bărbat de pe planetă, supravieţuitor al lagărului de exterminare Auschwitz

A murit cel mai bătrân bărbat de pe planetă, supravieţuitor al lagărului de
exterminare Auschwitz

Israel Kristal, cel mai bătrân om din lume. FOTO The Independent

Israel Kristal, cel mai bătrân om din lume, care a trăit în timpul Războaielor Mondiale şi a supravieţuit lagărului de exterminare de la Auschwitz, a murit la doar o lună de la împlinirea a 114 de ani, a confirmat familia sa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Guinness World Records i-a acordat anul trecut lui Kristal titlul de cel mai bătrân om din lume, după ce anteriorul deţinător al acestui titlu, japonezul Yasutaro Koide, a murit în luna ianuarie a aceluiaşi an, la vârsta de 112 ani.

La momentul omologării recordului său, la 11 martie 2016, Kristal avea 112 ani şi 178 de zile.  

Kristal s-a născut 15 septembrie 1903 într-o familie evreiască ortodoxă lângă oraşul Żarnów din Polonia. A fost deportat de nazişti la Auschwitz în 1944, dar a scăpat cu viaţă din lagărul de concentrare şi în 1950 a emigrat în Israel.

„Când a fost copil în timpul Primului Război Mondial din Polonia a fost ajutor pentru un contrabandist de băuturi. Obişnuia să alerge desculţ în zăpadă, noaptea, pe o distanţă de mai mulţi kilometri, cu un pachet greu pe spate, traficând alcool între liniile războiului, deşi avea 12 ani“, a spus Oren, nepotul său, scrie The Guardian.

„Mergea foarte repede înainte să fie prea bătrân - mai repede decât mine - şi mi-a spus că atunci când era de vârsta mea, dacă nu mergeai suficient de repede, picioarele ţi se lipeau de pământul îngheţat“, a mai povestit acesta.

A rămas orfan la scurt timp după Primul Război Mondial şi s-a mutat la Lodz pentru a lucra în domeniul produselor de cofetărie în 1920.

Kristal a supravieţuit celui de-al doilea Război Mondial, cântărind numai 37 kg şi a fost singurul supravieţuitor al numeroasei sale familii. El s-a căsătorit ulterior cu o supravieţuitoare a Holocaustului şi s-au mutat în Israel în 1950, unde şi-a întemiat o nouă familie şi o afacere cu dulciuri.

Israel Kristal a lăsat în urmă doi copii, mai mulţi nepoţi şi strănepoţi.

Cea mai bătrână femeie din lume este jamaicana Violet Brown, în vârstă de 117 ani, care a primit titlul după moartea italiencei Emma Morano.

citeste totul despre: